Wil jij méér overhouden aan je tussenjaar dan een stapel Polaroids en een gehavende backpack? Dan is een taalcursus in het buitenland misschien iets voor jou. Omdat je de taal leert op de plek waar ‘ie gesproken wordt, oefen je razendsnel je woordenschat en uitspraak. Want zeg nu zelf, als je je verstaanbaar kunt maken in je land van bestemming ben je al bijna een local, toch?

Een taal kiezen

Als je een taal wilt leren in het buitenland, moet je eerst een heleboel keuzes maken. Om te beginnen natuurlijk welke taal je je eigen wilt maken. Er bestaan wereldwijd meer dan 6900 verschillende talen, en het gaat je niet lukken om ze je allemaal eigen te maken. Choose wisely! Natuurlijk kun je ervoor kiezen om je Engels naar het hoogste niveau te tillen of in het Spaans te gaan communiceren. Maar wat dacht je van een minder gangbare taal als Hindi, Japans of Chinees? Hoewel, minder gangbaar, dat klopt niet helemaal. Kijk maar even naar deze top-5 van meest gesproken talen ter wereld…

  1. Arabisch: meer dan 295 miljoen native speakers
  2. Hindi: meer dan 310 miljoen native speakers
  3. Engels: meer dan 360 miljoen native speakers
  4. Spaans: meer dan 405 miljoen native speakers
  5. Mandarijn: meer dan 955 miljoen native speakers

Dat betekent dat als je naar een feestje zou gaan met honderd man waar de wereldtalen naar verhouding worden gesproken, er maar liefst 17 mensen Chinees spreken. Je hoort uit 6 monden Spaans, en 5 mensen praten in het Engels. Er zijn 4 mensen die een drankje bestellen in het Hindi, en 3 mensen spreken Arabisch met elkaar. Verandert deze wetenschap de keuze voor een taal?

Volgende keuze: het land

Als je weet welke taal je wilt gaan leren, moet je een land kiezen waar je dat gaat doen. Daar heb je meer opties voor dan je denkt! Engels kun je bijvoorbeeld niet alleen in Londen of Washington leren, maar ook in Kaapstad, Singapore of op Malta. Kies je voor Spaans? Dan kun je dat natuurlijk in Spanje of Mexico studeren, maar deze taal wordt ook gesproken in Peru, Bolivia, Nicaragua en Costa Rica. Voor de Arabische taal heb je nog veel meer keuze. Wat dacht je van Qatar, Oman, Gambia of Libanon? Het leuke is natuurlijk wel dat als je eenmaal een taal spreekt, je deze dus ook kunt gebruiken in al die landen!

Van a tot z

Natuurlijk kun je zelf een vlucht, accommodatie en taalcursus boeken. Maar je kunt ook een compleet pakket afnemen bij een organisatie gespecialiseerd in taalleerprogramma’s in het buitenland. Zij regelen dan onderdak voor je in een particulier huis of op een campus. Je logeeradres ligt vaak op een perfecte locatie, dichtbij de school, het strand en leuke bars. Bij sommige programma’s is behalve je verblijf ook een aantal maaltijden inbegrepen, plus je lesmaterialen, een vast aantal taallessen, een certificaat en soms zelfs lezingen. Meestal kun je kiezen uit verschillende periodes om te gaan, variërend van twee weken tot een heel schooljaar. Kortom, je taalreis naar het buitenland is van a tot z geregeld.

Bij de meeste taalinstituten kun je kiezen uit verschillende periodes om te gaan, variërend van twee weken tot een heel schooljaar”

Meer leren dan een taal

Is een taal leren voor jou niet voldoende? Of wil je je echt helemaal onderdompelen in de cultuur van je gastland? Dan kun je naast je taalcursus ook andere cursussen gaan volgen. Denk aan een kookworkshop in Parijs, manga leren tekenen in Tokyo of surflessen in Honolulu (Hawaii). Natuurlijk kun je ook jezelf het een en ander bijbrengen. Volg je taallessen in Rome, dan wandel je iedere dag door een waar openluchtmuseum. En als je naar Vancouver gaat voor de Engelse taal, steek je vanzelf iets op over de prachtige natuurparken daar. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Voordelen van een taal leren in het buitenland

Twijfel je nog over de invulling van je tussenjaar? Niet nodig! Wij zetten de voordelen van een taal leren voor je op een rijtje.

  • Spreek duidelijk en vol vertrouwen een andere taal
  • Ontdek de cultuur van een ander land
  • Leg contact met de lokale bewoners, die je na een tijdje zelfs kunt verstaan!
  • Vergroot je mogelijkheden voor je toekomstige studie of loopbaan
  • Maak vrienden voor het leven