Deze studenten gingen je voor

Een lange reis, vrijwilligerswerk, een jaartje als au pair ergens intrekken, een talencursus: wat je ook doet tijdens een tussenjaar, de invulling bepaal je helemaal zelf. Mogelijkheden genoeg! We vroegen twee studenten naar hun ervaringen.

Tijdens haar tussenjaar reisde Fee Zandbergen (20) vorig jaar negen maanden door Australië, Nieuw-Zeeland, Indonesië, Bali en Thailand. ‘Het was mij na de middelbare school meteen duidelijk: ik wil een tussenjaar. Ik had zes jaar vwo gedaan en zag het niet zitten om gelijk te studeren, zo leuk vond ik dat vooruitzicht niet. Reizen wel, maar dan moest ik eerst geld verdienen. Ik werkte daarom twee maanden bij een bakkerij en vloog vervolgens naar Australië: het land van een perfect klimaat en beginnende backpackers. Op Schiphol ontmoette ik er al zes. Met een deel daarvan heb ik in Australië maaltijdpakketten verkocht en op een aardbeienboerderij gewoond en gewerkt. Met een Nederlandse jongen en Duits meisje die ik daar weer ontmoette, reisde ik acht weken langs de East Coast. We snorkelden, sprongen uit een parachute, knuffelden met koala’s en feestten. Fantastisch! Daarna trok ik met mijn ouders door Nieuw-Zeeland. Drie weken later, weer in Australië, werkte ik voor 3,5 maand samen met Nederlanders bij een hotel/restaurant aan de Great Ocean Road. Tijdens mijn reis was iedereen supervriendelijk en behulpzaam. Met een collega trok ik vervolgens door Indonesië en Thailand en reisde ik langs de mooie rijstvelden op Bali. Soms miste ik familie en vrienden, dan appten of belden we. Door mijn reis kwam ik erachter dat ik mijzelf niet wilde beperken tot één discipline, dus koos ik voor de opleiding Liberal Arts and Science aan de Universiteit van Utrecht. Ik vind kunst, sociale antropologie en economie interessant en ben blij met mijn keuze.’

Luc van veen

Luc van Veen (21) deed tijdens zijn tussenjaar in 2016 anderhalve maand vrijwilligerswerk op een safaripark in Zuid-Afrika. ‘Ik wilde gaan studeren aan de Filmacademie in Amsterdam, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. Ik was niet overtuigd. Zodra ik die beslissing eenmaal had genomen, voelde ik me bevrijd. Als kind was ik al gek op dieren en dat gegeven, samen mijn liefde voor Zuid-Afrika, maakte dat ik al snel wist: ik ga erheen. In het safaripark moest ik geulen graven tegen de droogte en de gezondheid van dieren checken. Af en toe gingen we op patrouille om invallen van stropers te voorkomen. Het was daar fantastisch, één van de meest ontspannen periodes uit mijn leven. De meest bijzondere momenten? Ik stond op honderd meter afstand oog in oog met een mannetjesleeuw en liep op steenworp afstand naast een groep olifanten. De mensen waren ongelooflijk gastvrij en ik heb een aantal dierbare vrienden aan mijn tijd op het park overgehouden. Ik merkte dat ik het samenwerken geweldig vond en van de vrijheid kreeg ik veel energie, hier wilde ik sowieso iets mee doen. Ik realiseerde me dat ik, eenmaal thuis, ook iets wilde ondernemen. In mijn huidige studie Kunst & Economie aan de HKU komt het ondernemerschap mooi samen met vrijheid en samenwerking. Dat valt mooi samen met wat ik geleerd heb tijdens mijn tussenjaar: het is ontzettend belangrijk om te ontspannen en aandacht te besteden aan wat goed voelt en energie geeft.’


STUDIEKEUZE-STRESS?
STAY COOL

Het begin van een nieuw leven. Maar jij hebt nog geen idee. De keuzestress bekruipt je. Waarom? Door alle misvattingen over studiekeuzes. We helpen er vast 3 om zeep voor je.

MYTHE 1
Ik moet weten wat ik wil. Helemaal niet. Op school was je druk met leren, over van alles behalve jezelf. Hoe kun je dan nu al weten wat je moet? Eerst op zoek naar jezelf dus!

MYTHE 2
Iedereen weet het al, behalve ik. Wake up. We kennen honderden jongeren die ook geen idee hadden. Je bent dus niet alleen. Wel kun jij voor jezelf kiezen.

MYTHE 3
Ik móét nu studeren. ‘En mijn studie afmaken, anders wordt het een dure leen-grap.’ Weet je wat pas duur is? Een studie doen waar je niet gelukkig van wordt! Je levensgeluk is té kostbaar om niet voor jezelf te gaan. Zo. Voel jij je al lichter? Mooi.

DE MYTHES VOORBIJ
Start Breekjaar in september! Bij Breekjaar onderzoek je samen met leeftijdsgenoten wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Bij Breekjaar, maar ook tijdens reizen en verschillende kampen. Samen met coaches die weten wat je doormaakt, werk je aan je zelfvertrouwen. Je ontdekt waar je goed in bent en ontwikkelt nieuwe skills en ondernemerschap. Zodat je daarna een inspirerende toekomstkeuze kan maken waar je zelf achter staat. En de vrienden voor het leven? Die zijn bonus!

ERVAREN OF BREEKJAAR BIJ JE PAST?
Meld je op breekjaar.nl aan voor een gratis proefdag.