Sta je op het punt om te beginnen aan je studie, of ben je van plan om op kamers te gaan binnenkort? Dit betekent dat er een spannende periode voor je aanbreekt! Welke mensen ontmoet ik tijdens mijn studie? Is de studie goed te doen? Enzovoorts. Ook het feit dat je straks niet meer thuis woont kan de nodige spanning met zich meebrengen. Hoe gaat het koken in mijn studentenhuis? Zijn de mensen met wie ik straks woon wel aardig? Zal ik me niet eenzaam voelen in mijn studio of appartement? Enzovoorts. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden over het op jezelf gaan wonen als student. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden in deze periode.

Een leuke kamer of studio vinden

Wanneer je als student op jezelf gaat wonen zal je nog niet voldoende geld hebben om een woning te kopen. Je hebt zodoende de keuze uit een kamer in een studentenflat of een studio. Bij een studio heb je je eigen toilet, douche en keuken. Een nadeel aan een studio is echter dat je vaak minder contact hebt met andere studenten. Je leeft immers voornamelijk op jezelf in je studio! Bepaal vooraf voor jezelf waar en in welk type ruimte je wilt gaan wonen. Vervolgens kun je op zoek gaan naar woonruimte. Dit kan onder meer via Rooming.nl! Op deze website vind je een groot aantal kamers, studio’s en appartementen die je als student kunt huren. In sommige gevallen zal je eerst moeten hospiteren, voordat je een kamer toegewezen krijgt.

Mocht je in een studio gaan wonen dan brengt dit vaak meer kosten met zich mee. De studio is vaak nog leeg, waardoor je zelf voor een bed, bank, kasten, etc. moet zorgen. In een kamer binnen een studentenflat zit in veel gevallen een inloopkast, zodat je deze niet meer zelf hoeft te kopen. Daarbij hebben veel van deze studentenflats een gezamenlijke woonkamer met een bank, televisie, enzovoorts.

Het bekostigen van je woonruimte

Is het je gelukt om een kamer of studio te vinden? Nu is het zaak om voor voldoende inkomen te zorgen, zodat je alles kunt bekostigen. Denk aan de woonruimte zelf, je eten en drinken, gas, water en licht, enzovoorts. Een van de mogelijkheden die je in dit geval hebt is het vinden van een leuke bijbaan in je studentenstad. Er zijn verschillende soorten bijbanen, waarvoor men specifiek op zoek is naar studenten. Denk bijvoorbeeld aan een bijbaan in de horeca, een bijbaan in een callcenter, enzovoorts. Ook in supermarkten zoekt men regelmatig naar nieuwe hulpkrachten. Houd er rekening mee dat supermarkten in veel gevallen scholieren zullen zoeken en in veel mindere mate studenten. Het kan dus zijn dat je bij een supermarkt wordt afgewezen vanwege je leeftijd.

Zonder bijbaan zal het erg lastig zijn om alles te kunnen betalen. Je kunt natuurlijk geld lenen via DUO, maar dit is niet altijd verstandig. Je komt op deze manier met een hoge studieschuld te zitten, die je in je eerste jaren als werkende Nederlander af moet lossen. Tegenwoordig is regelgeving omtrent het aflossen van een studieschuld vrij soepel, waardoor je hier relatief lang de tijd voor hebt. Toch is het fijner om zonder studieschuld aan je carrière te beginnen! Een bijbaan kan hier de oplossing voor zijn.