Is het je gelukt? Een kamer of studio vinden in de stad waar je wilde wonen? Hoera! Dan kan het grote regelfeest beginnen. Want natuurlijk, het is superleuk en fijn om te gaan studeren, maar er moet ook een hoop geregeld worden. Wat? Een checklist.

Leg het vast!

Het klinkt voor de hand liggend, maar zorg dat je een huurcontract tekent. Op die manier leg je vast dat jij de nieuwe huurder van de woning bent. Wat er zeker in het huurcontract moet staan:

 • De namen en een handtekening van de verhuurder en van jou als huurder.
 • De huurprijs. Dit mag all inclusive of gesplitst in huur en servicekosten vermeld staan.
 • Of je borg betaalt en de hoogte hiervan.
 • Het adres en een omschrijving van wat er gehuurd wordt. Dus bijvoorbeeld: een kamer van 12m2 met gedeelde badkamer en keuken.
 • De ingangsdatum van het contract en op welke datum en welke manier je de huur moet betalen.
 • Als er sprake is van een jaarlijkse huurverhoging moet deze datum er ook in staan.
 • De onderhoudsverplichtingen voor jou en de verhuurder.
 • De huisregels moeten ook vastgelegd zijn.

Een mondeling contract mag ook, maar dan zijn de voorwaarden moeilijker te bewijzen. Ga je een mondeling contract aan? Dan is het verstandig om een getuige mee te nemen tijdens de bespreking.

Gemeente

Als je op kamers gaat wonen, ben je verplicht om je in te schrijven op het adres waar je woont en je bent verplicht om je nieuwe gemeente daarover te informeren. Ook als het voor een kortere periode (dus 4 maanden of langer) is, moet je de verhuizing doorgeven. Dit kan vaak gewoon via de website van de gemeente.

Verzekeren die boel

Je gaat uit huis en er moet dus veel verzekerd worden!

 • Inboedelverzekering. Al jouw spullen vallen onder de inboedelverzekering. De verzekering dekt schade aan de spullen in je kamer, maar ook de tuin of berging.
 • Aansprakelijkheidsverzekering. De schade die jij per ongeluk aan spullen en mensen veroorzaakt, valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt deze verzekering zelf afsluiten als je boven de 18 bent.
 • Zorgverzekering. Voor je 18e ben je vaak gratis meeverzekerd met je ouders, daarna moet je zelf een verzekering afsluiten. Er bestaan speciale studentenzorgverzekeringen die voordeliger zijn dan reguliere zorgverzekeringen.

Krijg je geld?

Als student kun je soms in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Je inkomen mag niet hoger zijn dan €22.400 per jaar.
 • De hoogte van de huur mag tussen je 18e en 23e niet hoger zijn dan €417.34, boven je 23e mag de huur niet hoger zijn dan €710,68.
 • Je eigen vermogen mag niet hoger zijn dan €30.000 euro.

Verder is het nog belangrijk dat je een zelfstandige woonruimte huurt, een Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning hebt en boven de 18 jaar bent. Ook moet er door zowel de verhuurder als de huurder een huurcontract ondertekend zijn.

Inschrijfduur opbouwen biedt beste kans op een kamer.

De studietijd is te kort en te leuk om ingewikkeld te doen over een kamer. Het vinden van een ruimte die past bij je wensen en voorkeuren blijkt in de praktijk echter nog lang niet altijd eenvoudig.

De woningmarkt voor studenten is vaak onoverzichtelijk, overbevolkt, inflexibel en soms ronduit oneerlijk. Hoe later je daar achter komt, hoe lastiger het wordt om een goede kamer voor een goede prijs te vinden. Daarom is het voor schoolgaande jongeren en ook hun ouders belangrijk om te weten dat je niet moet wachten met oriënteren totdat je aan je studie begint. Het tekort aan studentenwoningen is zodanig dat de wachttijd in steden als Amsterdam meerdere jaren bedraagt.

Vanaf 16 jaar kun je je inschrijven bij aanbodplatforms voor studentenwoningen. Wellicht weet je dan nog niet precies waar je gaat studeren, maar het is geen overbodige luxe om vanaf dat moment al inschrijfduur op te bouwen. Daarmee is de kans het grootst dat je tijdig keuze hebt uit goede kamers, met passende service in de stad van jouw keuze.

Een voorbeeld van zo’n platform is ROOM.NL, sinds januari 2018 live. Dit nieuwe platform heeft de ambitie om hét aanbodplatform voor studentenwoningen van Nederland te worden. Op ROOM vind je dagelijks nieuw aanbod: gedeeld wonen met anderen of zelfstandig. Je vindt er nu studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Leiden, Den Haag, Deventer, Haarlem en Wageningen, maar de komende maanden zal er uitgebreid worden naar andere steden in Nederland.