Als je na het behalen van je middelbare schooldiploma even iets totaal anders wil doen, dan is een tussenjaar misschien wat voor jou. Zinloos? Integendeel. Juist tijdens een tussenjaar kun je jezelf volop ontwikkelen.

Reizen

Rugzak op en gáán. Geen beter moment om er een jaartje op uit te trekken dan na de middelbare school. Je zit immers nog nergens aan vast. Wie weet wat je allemaal over jezelf ontdekt duizenden kilometers van huis. Er zijn verschillende reisbureaus gericht op jongeren die je kunnen helpen met het uitstippelen van je reis. Die bieden vaak interessante tickets aan waarmee je binnen een jaar om de aarde vliegt en meerdere continenten aandoet. De wereld ligt letterlijk aan je voeten. Een wereldreis duur? Het wordt een stuk goedkoper als je ervoor kiest om tijdens je reis af en toe te werken. Zo biedt de Australische overheid speciale Working Holiday-visa aan voor jonge backpackers.

Vrijwilligerswerk

Hou je ervan om de handen uit de mouwen te steken? Dan kun je natuurlijk ook een tijdje vrijwilligerswerk gaan doen. Er is van alles mogelijk: zeeschildpadden redden in Costa Rica, lesgeven in een weeshuis in Nepal of voorlichting geven over HIV in Zuid-Afrika. Het mes snijdt aan twee kanten: met je werk draag je bij aan een betere wereld, maar je dompelt jezelf ook onder in een andere cultuur en komt op een unieke manier in contact met de lokale bevolking. Critici betwijfelen soms het nut van vrijwilligerswerk in het buitenland; het zou volgens hen vooral bedoeld zijn om westerlingen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Of je werk in het buitenland zinvol is hangt in grote mate af van de organisatie waarmee je in zee gaat. Lees je van te voren dus goed in en vraag rond bij mensen in je netwerk die je voorgingen. Dan profiteert iedereen ervan.

College

In plaats van meteen na je eindexamen een opleiding te volgen aan een Nederlandse onderwijsinstelling kun je er ook voor kiezen om een tijd door te brengen op – bijvoorbeeld – een college in Amerika. Een college kun je het beste vergelijken met het Nederlandse hbo. Het interessante aan een college is dat je er volledig je eigen vakkenpakket mag samenstellen: een perfecte manier dus om je breed te ontwikkelen en het Engels vloeiend te leren spreken. Omdat je op een campus woont, leer je in een klap veel mensen kennen. Wil je liever naar een ander land? Geen probleem. Organisaties bieden allerlei mogelijkheden aan om na je middelbare school een jaartje onderwijs te volgen in het buitenland.

Een taal leren

When in Rome, do as the Romans do. Hoe kun je een taal beter leren dan een langere tijd door te brengen in het land waar die taal gesproken wordt? Een talenreis is voor veel mensen een onvergetelijke ervaring, omdat je de stof die je tijdens je lessen leert meteen in de praktijk kunt brengen. Spaans, Hebreeuws, Chinees: het is allemaal mogelijk. Een leuke bijkomstigheid is dat je op talenscholen mensen uit alle windhoeken van de wereld ontmoet. En bij je toekomstige studie kan het vloeiend spreken van een vreemde taal heel handig zijn.

Au Pair

Als je goed met kinderen overweg kunt en zin hebt in een groot avontuur, overweeg dan eens om als Au Pair naar het buitenland te gaan. Au Pair komt uit het Frans en betekent zoiets als ‘op gelijke voet’. Als Au Pair woon je als volwaardig lid van de familie in bij je gastgezin. Terwijl je gastouders werken, draag jij zorg voor het huishouden, breng je de kinderen naar school, help je ze met hun huiswerk en breng je ze ’s avonds naar bed. Au Pair word je niet zomaar; organisaties die je koppelen aan een gastgezin vereisen dat je een goede motivatiebrief schrijft, waarin duidelijk wordt waarom jij geschikt bent voor de baan. Een baan ja, want als Au Pair verdien je in de meeste gevallen gewoon geld. Als het bij je past, kan het een unieke manier zijn om een land van binnenuit te leren kennen.