Presentatrice Shelly Sterk over haar studententijd, carrière en tips voor huidige studenten

In een koffiebar in Den Haag komt Shelly Sterk (27) aanlopen. Mensen kijken op, maar dat lijkt haar niets te doen. “Het blijft heel gek dat mensen mij herkennen, maar gelukkig ben ik me daar niet echt van bewust. Best prettig, want ik denk dat je er heel nerveus van wordt als je het de hele dag ziet. Als ik het zie vind ik het onwijs ongemakkelijk.”

Shelly studeerde Journalistiek aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht, maar bleef tijdens haar studententijd in Den Haag wonen. “Ik had in mijn studententijd vaste verkering met mijn eerste vriendje en hij woonde ook in Den Haag. De helft van de week waren we dan bij mijn ouders en de helft van de week bij hem. Dat liep toen zo. Als ik het nu over zou doen, zou ik denk ik wel op kamers gaan. Lijkt me toch wel tof om mee te maken als student.”

Buitenland

Tijdens haar studie heeft ze een blok in New York aan de filmacademie gestudeerd. “Dat was echt super vet. Het is een hele verbreding om zoiets mee te maken en ik denk dat het een mooie verdieping binnen een studie is. Ik zou dan ook iedere student aanraden om in het buitenland te gaan studeren als die kans zich voordoet. Het doet ook echt heel veel voor je persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dat je meer leert dan alleen wat je op school leert.”

Ze was toen al vooral bezig met tv maken. “De dingen die ik leuk vond, daar ging ik helemaal voor. Maar bij Journalistiek krijg je ook vakken als politicologie, sociologie en antropologie. Daar ging ik weinig heen.”

“Ik was sowieso niet een student student”, vervolgt Shelly. “Ik ben hier in Den Haag blijven wonen, ging naar school om mijn diploma te halen en thuis had ik allerlei verschillende bijbaantjes. Wel gingen we regelmatig uit. Op donderdagavond naar de studentenavond in de Danzig. Maar ik ben ook weer niet een onwijze party animal, nog steeds niet. Als ik er ben vind ik het leuk hoor, maar ik was nooit degene die zei: ‘kom we gaan de hort op’. Het enige moment dat ik veel uitging, was toen mijn verkering uitging op mijn 21e en ik even vrijgezel was.”

Na haar studie ging ze op wereldreis. Samen met een vriendin naar Brazilië, Argentinië en Uruguay. “Helaas kreeg mijn vriendin heimwee en ging ze vrij snel naar huis. Ik dacht: ja ik ga niet ook weg, ik ben er net. Dus uiteindelijk heb ik daar alleen rondgetrokken. Toen ik terugkwam deed ik auditie voor de BNN University. Ik wist dat ik wilde presenteren, maar ook dat het lastig is om daar werk in te vinden. En het reizen vond ik te gek. Dus ik probeerde het bij BNN University, dan kon ik later nooit denken ‘had ik maar’. Toen werd ik aangenomen en heb ik dat acht maanden gedaan. Daarna werd ik gevraagd voor Powned.”

Tv-carrière

“Bij Powned heb ik een maand gewerkt. Natuurlijk, ik heb iets van Powned in me, iets brutaals; maar ik wil graag positieve dingen maken. Als mensen mij aan zagen komen met die roze microfoon dachten ze daar heb je haar weer. Dat vond ik vervelend. Ik wil graag dat mensen denken ‘gezellig’ of nouja, niet perse gezellig. Maar in ieder geval dat er een positieve gedachte bovenkomt.”

Haar tips om het te maken als presentator? “Ik zou nu zorgen dat ik onderscheidend ben door iets te maken op YouTube. Niet perse een vlog, hoewel daar heel veel onder geschaard wordt, maar vaak vind ik dat niet echt journalistiek. Misschien iets waarmee je nieuws op je eigen manier brengt en een soort van je eigen journaaltje maakt. Je moet zorgen dat je opvalt.”

Shelly Sterk is inmiddels een gevestigde naam. Ze ging van Galileo bij RTL4 naar RTL Boulevard en zit inmiddels bij SBS, waar ze regelmatig Shownieuws presenteert. “Ik ben bij Shownieuws heel erg op mijn plek”, zegt ze. “Galileo was een programma wat heel goed bij mij paste, elke dag was het een feestje om naar mijn werk te gaan. Gekke proefjes, ik leerde iedere dag iets tijdens het werk en er zat altijd een spelelement in. We deden spelletjes tegen elkaar en konden elkaar een beetje in de zeik nemen, dat vond ik heel leuk om te doen. RTL Boulevard was een super mooie kans om na Galileo een opstapje binnen RTL te doen. Maar tegelijkertijd was het alijd een bijrol, want ik was de verslaggever. Ik maakte het item en dan vertelde ik daarover aan de desk. Nu bij Shownieuws ben ik de anchor van het programma en heb ik dus meer verantwoordelijkheid. Dat bevalt me heel goed.”

“Sowieso is live tv iets wat ik heel leuk vind”, zegt de presentatrice. “Natuurlijk is het de eerste keer spannend en was ik bang dat ik een onwijze blunder zou maken. Maar het stomme is dat je niet beseft dat het live is, omdat het een studio programma is. Je staat met vier mensen op de vloer en er staan er nog ongeveer acht in de regiehoek. Totaal zijn er dus 12 man om je heen en dan besef je echt niet dat er 600.000-700.000 mensen naar kijken. Dus het gevoel van live, voelt nog heel veilig in zo’n studio.”

Awards

Dit jaar is voor Shelly ook het jaar van awards. Begin dit jaar won de blonde schone de FHM award voor mooiste vrouw van Nederland en in september hoorde ze dat ze genomineerd was voor de Televizier Talent Award. “Het winnen van de FHM mooiste vrouw in Nederland vond ik een hele eer, maar ook wel gek en raar. Vooral dat mensen mij gingen feliciteren en zeiden; ‘ja goed gedaan’. Terwijl ik dacht: ik heb niets gedaan. De nominatie voor Televizier Talent Award vind ik dan ook echt kicken. Dat draait meer om wat je kan, doet of bereikt. Echt een hele grote eer om genomineerd te worden en dat is ook wel een onwijze motivatie.”