Ik ben 22 jaar oud en ik heb als skilerares gewerkt op 4 continenten

Ik sta op een bergtop, op de top van de wereld, en laat mijn ogen vallen op het landschap met prachtige besneeuwde bergtoppen. Ik voel de sneeuw onder mijn voeten en de zon brandt op mijn huid. Ik neem het allemaal in mij op!

Een windvlaag blaast me bijna omver en ik kijk weer rond in het idyllische landschap. Nu realiseer ik me dat ik op de top sta, het is niet op de top van Wildgerlosspitze in Oostenrijk, Mt. Yotei-san in Japan, Lesotho in Zuid-Afrika of Delirium Dive the Street in Canada is. Nee, in plaats daarvan sta ik omringd door de witte duinen van West-Jutland in Hvide Sande, Denemarken. Het brengt al mijn herinneringen terug van de afgelopen tijd: Het leven als skileraar op 4 continenten.

In slechts 2 jaar heb ik veel meer meegemaakt dan ik voor mogelijk had gehouden! Ik heb als skileraar op 4 continenten gewerkt, zo heb ik onder andere gewerkt in de prachtige Oostenrijkse Alpen, stond ik oog in oog met een hongerige leeuw, leerde ik kinderen skiën in Afrika, op ski’s gehiked naar de top van een actieve vulkaan en heb ik door de fijnste en meest magische poedersneeuw geskied in Japan.

Een verrassende ervaring met de bergtoppen als mijn werkplek

Ik was blij toen ik mijn middelbare school had afgerond, ik had alleen geen idee wat er nu met mij zou gebeuren. Iedereen moedigde me aan om te gaan studeren, maar ik wist dat ik een tussenjaar moest nemen en ging tegen iedereen hun advies in.

Het begon allemaal met een droom. De droom van een skiseizoen in mijn tussenjaar. De droom van een rood ski uniform op de top van de wereld. Toen ik in november 2013 werd toegelaten tot de ski opleiding van Snowminds, vond ik het niet het begin van alleen een winterseizoen, maar een levenservaring die altijd een deel van mij zal zijn.

En wauw wat een kick-start mijn ski-avontuur kreeg! Meer dan 100 jonge skiliefhebbers vertrokken in twee bussen op weg naar Kaprun, Oostenrijk. De opleidingsweken waren zo vet! Elke dag skiën met ‘s werelds beste leraren, elke dag nieuwe dingen leren, evenals gezellige avondactiviteiten. Het was een intensief proces en voordat ik mijn nieuwe vrienden alles over mezelf had kunnen vertellen, had ik alweer mijn nieuwe diploma in mijn hand: opgeleide Oostenrijkse skilerares!

Oostenrijk, Afrika en Japan in één jaar

Na de skiopleiding reisde ik met de andere Snowminders af naar Zell am Ziller, waar ik mijn eerste ski-seizoen in de Alpen heb doorgebracht. Als skileraar in de skischool van Pro Zell werd ik me al snel bewust van het bestaan als echte skifanaat. Ik heb geleerd om te gaan met een delicate maar liefdevolle baas, nieuwe mensen te ontmoeten en ben ik lid geworden van een nieuwe familie, de ski familie.


De ski en snowboardleraren van Afriski in Lesotho, Zuid-Afrika

De maanden in Oostenrijk vlogen veel te snel voorbij, maar toen ik thuiskwam, voelde ik dat ik nog niet klaar was met het verkennen van de wereld en mijzelf. Daarom besloot ik weer te gaan. De reis was weer met Snowminds, deze keer naar Afriski in Lesotho, Zuid-Afrika. Een reis die leek op de wildste en meest surrealistische ski-ervaring die je je kunt voorstellen.

Ik ben in Zuid-Afrika beland zonder echt te weten wat de komende zes weken zouden moeten voorstellen. Ik ben met Denen op safari geweest, ik heb Afrikanen lesgegeven die nog nooit sneeuw hadden gezien, ik ben naar prachtige bergtoppen gelopen en ik heb de meest verbazingwekkende sterrenhemel gezien. Ik gaf les in Afriski Mountain Resort, gelegen op 3000 meter boven de zeespiegel, op 4 uur rijden van de bewoonde wereld! Lesotho is een arm, maar ongelooflijk mooi land, een land dat zo uniek is dat je niet kunt vermijden verliefd te worden op de bevolking en zijn natuurlijke schoonheid. De reis naar Afrika gaf me niet alleen goede ski-ervaringen, maar leerde me ook wat wilskracht, liefdadigheid en voldoening in werkelijkheid betekenen. Zelfs vandaag de dag krijg ik een brok in mijn keel als ik terugdenk aan mijn tijd in Afrika.

Na slechts drie maanden thuis te zijn geweest was de reislust opnieuw te groot en moést ik weer gaan! Deze keer ging de reis naar Japan.

Ik had een doel voor ogen: Binnen een jaar op 3 continenten werken als skileraar!

Mijn skiseizoen in Japan werd gekenmerkt door oneindige hoeveelheden poedersneeuw, rauwe vis op het skileraar menu en een fantastische bevolking. Het gevoel om naast de piste in de poedersneeuw te skiën en niet in staat zijn te ademen omdat er overal sneeuw is: in je gezicht, onder je helm en onder 3 lagen skikleding. Het is ICHI BAN! (Japans voor: het beste)!
Oud en Nieuw, ik had mijn doel bereikt! Ik belandde op de top van de piste met de fakkel avond in het poeder mekka van Hokkaido, om het nieuwe jaar te verwelkomen! Ik dacht bij mezelf: “Het leven is te vet!”. Het jaar ging als een speer voorbij en ik kon niet bevatten hoeveel ik in zo’n korte tijd had meegemaakt.