Lars Padmos, sociologie student aan de Rijksuniversiteit Groningen legt zijn studiekeuze uit.

Wil je maatschappelijk betrokken zijn, mensen laten communiceren over hun emoties of menselijk gedrag analyseren? Dan is zijn de studierichtingen binnen Gedrag en Maatschappij een optie. Maar hoe kies je nou tussen sociologie, psychologie, antropologie en algemene sociologische wetenschappen? Deze studies hebben eigenlijk zoveel overeenkomsten dat het niet gemakkelijk is je weg te vinden in het aanbod. We gingen te raden bij een aantal studentenverenigingen op dit gebied.

“Ik kan mij het moment nog herinneren dat ik een studiekeuze moest gaan maken. Een moeilijke keuze omdat het voor mij nog niet duidelijk was wat ik precies leuk vond, en dat is best logisch als je 18 jaar jong bent. Ik wist wel dat ik erg geïnteresseerd was in maatschappelijke onderwerpen en problemen, zoals democratie, stemgedrag, criminaliteit, economische crises, terrorisme, ongelijkheid, vluchtelingen, en de multiculturele samenleving. Vakken zoals maatschappijleer en maatschappijwetenschappen spraken mij dan ook erg aan. Toen ik dit besefte, kwam ik een stap dichter bij mijn uiteindelijke studiekeuze. Mijn uiteindelijke studiekeuze zou namelijk liggen in de sociale wetenschappen.

De maatschappij verklaren

Ik twijfelde toentertijd tussen antropologie, psychologie en sociologie. Antropologie, oftewel menskunde, kijkt naar hoe de mens zich verhoudt tot verschillende culturen, en vergelijkt verschillende culturen met elkaar. Dit leek mij erg leuk, maar ik wilde meer. Ik wilde mij niet slechts beperken tot culturen. Ik wilde mij ook bezig houden met politieke, economische of organisationele verschijnselen. Maar dat kan toch bij psychologie? Psychologie is immers de wetenschap die gedrag van individuen probeert te begrijpen. Politieke, economische of organisationele verschijnselen zouden prima verklaard kunnen worden door te kijken naar het gedrag van personen. Het antwoord: ja en nee. Psychologie kijkt vooral naar individuen en niet naar groepen. Sociologie kijkt daar wel naar. Bij sociale psychologie, een tak van de psychologie, wordt gekeken naar hoe menselijke gedragingen, gedachten en emoties worden beïnvloed door anderen. Sociologie is dus de wetenschap die het menselijk gedrag probeert te verklaren door haar inbedding in sociale structuren, en hoe haar gedrag vervolgens weer invloed heeft op deze fenomenen. De sociologie gaat dus verder dan de psychologie; de psychologie kan veel sociale problemen die zich in de maatschappij voordoen niet verklaren. Ik heb uiteindelijk voor sociologie gekozen omdat ik bij sociologie echt leer begrijpen hoe de maatschappij in elkaar zit en waarom mensen zich gedragen zoals zij doen. Ik kijk nu anders tegen de wereld aan en heb tot de dag van vandaag geen spijt van mijn studiekeuze!”