Hoewel je hoopt dat het je niet zal overkomen, kun je te maken krijgen met een buitensluiting uit je studio of studentenwoning. Denk bijvoorbeeld aan het afbreken van je sleutel in het slot, een beschadiging aan de sloten door vorst, enzovoorts. In dit geval kan het fijn zijn om geholpen te worden door een spoedslotenmaker. Tegenwoordig biedt vrijwel ieder slotenmakerbedrijf een dergelijke spoedservice aan, die 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken is in geval van nood. Wij spraken met zo’n 24-uurs slotenmaker in Almere, die ons meer kan vertellen over de klussen die hij bij studenten thuis uitvoert. Bovenal raadt deze slotenmaker het af om sloten zelf te openen met een haarspeldje, een pincet of een schroevendraaier. De kans op een ernstige schade aan de onderdelen van het slot zou hierbij groot zijn.

Verschillende soorten noodsituaties

Er zijn verschillende noodsituaties te bedenken, waarbij de hulp van een spoedslotenmaker wenselijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan een buitensluiting, maar ook aan een inbraak in je studentenwoning. Bij een inbraak wordt de deur of het slot vaak met veel geweld geforceerd, waardoor de kans op schade groot is. Om deze schade niet zelf te hoeven herstellen kan de hulp van een ervaren slotenmaker wenselijk zijn. Een slotenmaker kan een tijdelijk slot op de deur plaatsen, zodat je met een gerust hart kunt gaan slapen. De slotenmaker komt vervolgens op een later moment terug om voor een definitieve oplossing te zorgen.

Spoedslotenmaker vaak iets duurder

Als student zit je niet op hoge kosten te wachten. Dit maakt dan ook dat het inschakelen van de spoedslotenmaker bij jou in de buurt alleen verstandig is in serieuze noodsituaties. Het vervangen van een goed functionerend slot zou immers ook tot een volgende werkdag kunnen wachten. In het geval van schade als gevolg van een inbraak is het verstandig om hier vooraf overleg over te hebben met je huisbaas.