Teamwork motiveert

Word jij ook een beetje moe van dat gepreek over gezond eten en voldoende sporten en bewegen? Voor wie best een healthy lifestyle wil maar dan wel graag in combinatie met wat gezelligheid, lol en een beetje avontuur, zijn er genoeg groepsactiviteiten en evenementen. Niet onbelangrijk: met borrel of feest ter afsluiting!

Batavierenrace

De Batavierenrace is het grootste studentenevenement van Nederland en ’s werelds grootste estafetteloop. Het aantal deelnemende studenten is jaarlijks 8500 en dat zorgt voor een unieke sfeer. De Batavierenrace bestaat al sinds 1973. De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). In navolging van de Batavieren, die in 50 voor Christus op vlotten de Rijn afzakten, wilde een groepje Nijmeegse studenten dezelfde route afleggen: van Nijmegen naar Rotterdam. Het traject is inmiddels verplaatst en tegenwoordig lopen de teams vanaf het Universitair Sportcentrum Nijmegen, via Duitsland en de rustieke Achterhoek en de Oude Markt in hartje Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. De race start altijd om middernacht. “Het zegt genoeg dat de ‘Bata’ ongetrainde studenten zo ver krijgt om midden in de nacht in een donker en verlaten landschap in de Achterhoek zich in het zweet te werken”, zegt voorzitter van het bestuur Arjan de Ruijter. “De sfeer zit hem vooral in het gezellig met vrienden van je studie- of studentenvereniging of je huisgenoten bezig zijn. Er is muziek, er zijn optredens en bij de finish op de sintelbaan staan duizenden mensen langs de kant en komen alle lopers in gekke outfits over de streep. Het vinden van de route is een avontuur op zich. Uiteindelijk eindigt elk team het weekend met zijn eigen verhaal.” Misschien wel net zo belangrijk als het sportieve element is dat na de finish van de Batavierenrace het grootste studentenfeest van de Benelux wordt gehouden. Vanuit het hele land komen maar liefst 13.000 studenten om uit hun dak te gaan op de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De Ruijter: “Voor de meeste deelnemers is de sfeer een drijfveer om mee te doen, en je ziet vaak ook als ze één keer hebben meegedaan, dat ze er het volgende jaar weer bij zijn. Voor andere deelnemers is juist het sportieve element het belangrijkste. Deze combinatie van gezelligheid en topsport maakt de Batavierenrace uniek.”

www.Batavierenrace.nl

City Swim

Heeft jouw studentenstad een gracht? Grote kans dat er jaarlijks een zogeheten City Swim wordt gehouden waarvoor je met een team kunt inschrijven. Het begon allemaal met de Amsterdam City Swim in 2012. De route van dit parcours voert door de 400 jaar oude grachten van de hoofdstad en de rivier de Amstel. Maar ook in andere steden wordt er tegenwoordig een City Swim gehouden. Doel is meestal om geld op te halen voor onderzoek naar kanker of spierziekten of een andere stichting. Twee vliegen in een klap dus: sportieve uitdaging en weldoenerij. De populariteit van het zwemmen in de grachten neemt snel toe, dus het kan geen kwaad je op tijd in te schijven voor dergelijke evenementen. Daar komt nog bij dat de afstand – vaak twee kilometer – wel enige oefening vereist. Beetje trainen dus.

www.swimtofightcancer.nl
www.amsterdamcityswim.nl
www.cityswimzwolle.nl

Hi_Apenkooien

Apenkooien

Cabaretier Theo Maassen zei het jaren geleden al in een van zijn shows: “Waarom doen we niet wat we het leukste vinden? Waarom gaan we niet apenkooien?” Verlang jij ook af en toe terug naar die leuke tijd op de basis- of middelbare school? Ga dan met je studentenvereniging, vriendengroep of huisgenoten een middagje apenkooien. Rennen, springen, afgooien en tikken zijn ook goed voor teambuilding. Dus heeft jouw werkgroep een boost nodig, duik dan samen de gymzaal in om tot betere prestaties te komen. “Lekker als kleine kinderen over kasten springen, zwaaien aan de touwen en die ene persoon aftikken. Apenkooien haalt het kind in iedereen naar boven”, vertelt Arjan Petersen van evenementenbureau Sportmomentje. Iedere winter organiseert hij in samenwerking met Sportcentrum Universum ‘Back-to –School’ events voor studenten. “Na afloop is er een borrel in een sportcafé met tafeltennis, darten, tafelvoetbal en een sport-pubquiz. Zoals het een goed student betaamt, moet er natuurlijk ook een biertje gedronken worden.”

www.sportmomentje.nl