Lukt het je niet om in de kroeg dat ene lekkere ding aan de haak te slaan? Geen probleem, datingdeskundige Tosca Sel geeft tips. Met al die social media en apps die we tot onze beschikking hebben, moet het lukken.

Tips van datingdeskundige tosca sel

Tijdens je studententijd kom je ontzettend veel mensen tegen. Dan kun je social media natuurlijk gebruiken om snel informatie te vinden. Heeft dat leuke meisje dat in de bar achter de kroeg staat gemeenschappelijke Facebook-vrienden, dan heb je meteen een onderwerp dat je aan kunt stippen als je haar weer in de kroeg ziet. Haar uit het niets een vriendschapsverzoek sturen – zeker als je weinig of geen gemeenschappelijke vrienden hebt – zou ik niet doen. Dat komt stalkerig over”, legt de datedeskundige uit.

Daten op Facebook

Facebook is natuurlijk ook de plek waar je even kunt checken of die ene leukerd van datingsite X de waarheid spreekt. “Stuur gewoon een vriendschapsverzoek en bekijk het profiel. Zelf heb ik zo ontdekt dat iemand waar ik mee chatte een ontzettende voetbalfan was. Ik heb daar zelf helemaal niets mee en vroeg hem daar dus naar. Hij bleek z’n vakanties er zelfs omheen te plannen.
Je begrijpt het al, tot een date is het nooit gekomen. Heb je gezamenlijke vrienden dan kun je natuurlijk ook even informeren naar wat zij van je date vinden.”

Sel legt uit dat je Facebook ook als ware datingsite kunt gebruiken. “Je hebt er verschillende datinggroepen waarvan een aantal heel specifiek zijn. Daar tref je alleen mensen met dezelfde interesses.” Daarnaast tipt ze Tinder. “Erg makkelijk als je met iemand uit de buurt wil daten. Okay, als je vastigheid wil, moet je niet na elf uur ‘s avonds bij iemand thuis afspreken. Dat impliceert namelijk dat je andere plannen hebt. Ben je serieus, dan kies je voor een koffiedate.”

En wat als je dan een relatie hebt? Hou je elkaar dan online in de gaten? Is z’n Tinder nog in de lucht? Kun je haar nog vinden op die ene datingsite? Wat wordt er op Facebook gezegd? Sel lacht: “Nou, als je elkaar zo slecht vertrouwt, moet je misschien geen relatie met elkaar hebben. Een relatie is gebaseerd op vertrouwen. Je maakt elkaars post toch ook niet open?”

Schuifelen

De hoop op online daten opgegeven? Dan heeft Sel nog een leuk idee: schuifeldaten. Dit is in Utrecht gelanceerd. “Het werkt hetzelfde als speeddaten, maar dan schuifel je met elke potentiële partner op een zwoel nummer. Net als vroeger op een klassenavond.”

Studente farmacie Tessa Stout (21) had haar vriend Thomas (22, student biologie) al eens voorbij zien lopen bij studentenverenging Unitas S.R. in Utrecht. Tijdens Koningsnacht vorig jaar leerde ze hem beter kennen. “Ja, de volgende dag heb ik wel even z’n Facebook-pagina gecheckt. Niet zozeer om ‘m te controleren hoor. Nee, gewoon, omdat hij mij had toegevoegd. Thomas doet niet zoveel met Facebook, dus dat hoef ik echt niet te checken. Wat heb je daar trouwens aan als je al langer dan een half jaar een relatie hebt? Je vertrouwt elkaar toch?”

“Voor ik Thomas leerde kennen, heb ik Tinder geprobeerd. Het was niet echt mijn ding. Je krijgt per dag zoveel matches. Lastig om daar iemand tussen te vinden die je echt leuk vindt. Iemand kan daarnaast heel leuk zijn om mee te chatten, maar in het echt totaal anders overkomen. In het echt krijg je toch veel sneller een band met iemand.”

“Natuurlijk gebruiken meer studenten Tinder, maar dat is echt meer voor de lol dan voor een relatie. Bij een vereniging is de kans op succes groter. Ik zie binnen de Unitas S.R., en zelfs binnen mijn jaarclub, echt redelijk wat stelletjes ontstaan.”

Saskia van Eeuwijk (56) en Cees Schoof (58) leerden elkaar in 1978 kennen in het bestuur van het Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG). De vonk sloeg over op een van de feestjes in de sociëteit. “Zijn humor viel meteen op. Het is zo’n leuke man. Toch was ik bij het RSG niet op zoek naar een relatie. Toen ik – als enige vrouw – in het bestuur zat, vond ik het zelfs ongepast. Maar toen het jaar erop zat, kon ik het gevoel toch niet tegen houden.”

“We zijn toen ik nog studeerde zelfs getrouwd. Het feest vierden we op de club. Dat we gingen trouwen, daar keek niemand van op. Als we dat niet zouden doen, moest Kees namelijk in dienst. Andere clubleden trouwden in die tijd ook, omdat ze anders geen huis kregen. We zij nog steeds samen en hebben een zoon en een dochter.”

Mijn dochter vroeg laatst nog ’hoe spraken jullie in die tijd af?’. Wij zagen elkaar veel op de club, maar je ging ook makkelijker bij mensen langs. Zo waren er een paar plekken waar je iemand altijd wel kon vinden. Behalve op de universiteit dan; daar kwam ik als economiestudent helemaal niet zo vaak. Facebook hadden we niet nodig om op de hoogte te blijven. Er werd op de club geroddeld bij het leven. Het was soms net een grote soap.”