Je studententijd is een heel sociaal gebeuren. Biertje hier, wijntje daar en natuurlijk altijd onder het genot van een lekkere bitterbal of studentendaghap in een achteraf gelegen café. Een avondje stappen wordt standaard afgesloten in de shoarmatent en de kater bestreden met gebakken eieren met spek. Heerlijk en super leuk natuurlijk. Maar als de broek niet meer dicht gaat, je hijgt als je één trap in de collegezaal beklommen hebt of als het sprintje naar de bus resulteert in zweetdruppels, is het tijd voor actie. Leuke en betaalbare workouts zijn steeds populairder. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

High-intensity interval training workout. Hiit group training

HIIT&LIIT

Een High Intensity Interval Training (HIIT) is precies wat je je erbij voorstelt: op hoge intensiteit een interval training uitvoeren. Naast de fysieke voordelen (je verbrandt veel door de interval, verbetert je conditie en verliest gewicht) is het andere grote voordeel: het duurt maar 20 minuten! Als dat geen feest is. Krijg je al kriebels bij de woorden High Intensity? Dan is er speciaal voor jou Low Intensity Interval Training (LIIT). Eigenlijk doe je hetzelfde als tijdens HIIT, maar minder intensief en met een kortere hersteltijd tussen de oefeningen. Bij HIIT train je een aantal minuten op 80-90% van je kunnen en rust je tussen de oefeningen door een of twee minuten uit. Bij LIIT ga je niet naar die 80 of 90%, maar de hersteltijd tussen de oefeningen is ook minder lang. Een Low Intensity Training duurt over het algemeen ook langer dan een High Intensity Training.

Eye of the tiger

Boksen is al lang niet meer alleen voor de Rico Verhoevens of Badr Hari’s onder ons. Genoeg (jonge) vrouwen, oudere mannen en bekende Nederlanders hebben kickbokshandschoenen in hun kast liggen. Onder andere Rens Kroes, Jet van Nieuwkerk en Geraldine Kemper zijn fan. Kickboksen is namelijk goed voor je conditie, je lijf en je zelfvertrouwen. Veel kickboksscholen geven zak- en conditietraining. Je hoeft dan niet ‘echt’ te vechten, maar je slaat, schopt en stoot tegen de zak. Geen gevaar voor blauwe plekken en uit de mond geslagen tanden dus.

Apenkooien in de gymzaal

Hoe blij was jij vroeger op de basisschool als je hoorde dat Apenkooien op de planning stond? Een vorm van tikkertje waarbij je de grond niet mag aanraken en je door middel van allerlei obstakels uit handen moet blijven van de tikker. De oprichter van de ApenkooiGym moet een groot fan geweest zijn van dit spelletje. Dankzij deze oprichter kun je iedere week op verschillende plekken in het land terecht voor een ouderwets potje Apenkooien. Op de website van de ApenkooiGym vind je alle informatie.

Barre workout

Mix ballet, pilates en yoga en je hebt de barre workout. Deze trend is over komen waaien uit Amerika. Tijdens de workout sta je aan de balletbarre, zonder dat je een prima ballerina hoeft te zijn. Omdat je houding heel belangrijk is tijdens de spierversterkende oefeningen, train je iedere spier in je lichaam en werk je aan je houding. Maar naast dat je spieren sterker worden, worden ze ook langer door het stukje yoga en pilates in de workout. Bovendien werkt deze training ook nog eens als een vorm van mindfulness, je moet veel nadenken over de bewegingen waardoor je geen tijd hebt om na te denken over de tentamens, examens en (gemiste) colleges.

-110 graden Celsius

Bij de temperatuur -110 graden Celsius denk je waarschijnlijk niet: ‘Goh, daar ga ik mezelf eens even aan blootstellen’. Toch kan het dé manier zijn om je lichaam sterker te maken en je fitter te voelen. Cryotherapie heet het. Je stapt een extreem koude cabine binnen en blijft hier zo’n drie minuten staan. De temperatuur zet je lichaam op scherp, waardoor je naderhand helemaal (letterlijk) opgefrist bent. Zowel fysiek als mentaal.