Studentenvereniging vs. Studievereniging

Ontgroening, borrels, gezelligheid; zomaar een paar termen waar mensen aan denken bij een vereniging. Een studievereniging of studentenvereniging kan een goede manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten als je gaat studeren. Maar waar kies je voor, een studievereniging of studentenvereniging? En wat zijn de verschillen precies? Twee studenten vertellen.

STUDENTENVERENIGING

Wie: Bibianne van Teylingen Bakker
Leeftijd: 22
Studeert: Logopedie
Woonplaats: Utrecht
Studentenvereniging: Veritas

Waarom wilde je bij een studentenvereniging?
“Mijn vader zat ook bij een studentenvereniging. Ik had thuis dus al veel verhalen gehoord. Toen ik net in Utrecht kwam wonen dacht ik: ik ga gewoon eens kijken. Qua studentenverenigingen heb ik me breed georiënteerd, maar ik voelde me bij Veritas meteen welkom. De sfeer was goed en heel open. Ik heb me aangemeld en daar ook geen moment meer over getwijfeld.”

Ik moet het toch even weten: hoe zit dat nou met die ontgroening?
“Mijn ontgroening heb ik prima doorlopen. Nee, het hoort geen festivalweek leuk te zijn. De bedoeling is dat je er een groepsband door kweekt. Maar de verhalen worden wel aangedikt. Daar krijg je die horrorverhalen door. Ik vind zelf dat ik door de ontgroening alleen maar meer discipline heb gekregen. Ook heb ik een betere band gekregen met de jaargenoten. Bij Veritas duurt de ontgroening twee weken. Wat er precies gebeurd? Dat ga ik natuurlijk niet vertellen.”

En dan; na die ontgroening ben je lid van de club?
“Na de ontgroening komen de borrelweken. Je leert elkaar kennen door dan tien weken verplicht te borrelen tijdens ‘sjaars house’. Sjaars is de naam voor de eerstejaars Veritijnen. Op woensdag na de vrouwenborrel, om 11 uur, mochten de mannen komen. In die eerste tien weken worden de jaarclubs gevormd. Meestal zitten er zo’n tien tot vijftien meiden in een club. Geleidelijk aan merk je het dat je het goed met elkaar kan vinden, ga je een keer uiteten en dan vorm je een club. Je geeft een clubnaam en de leden door en dan ben je een club in oprichting. Vervolgens moet je een aantal clubopdrachten doen, waarmee je punten verdient. Daardoor word je een geïnstalleerde club. Het klinkt nu wat geforceerd, maar het gaat geleidelijk en is erg leuk!”

STUDIEVERENIGING

Wie: Dillon Wiendels
Leeftijd: 25 jaar
Studeert: Toegepaste Psychologie aan het Saxion te Deventer
Woonplaats: Deventer
Studievereniging: TP+, voorzitter

Waarom ging jij voor een studievereniging in plaats van een studentenvereniging?
“Als eerstejaars student heb ik ook over een studentenvereniging nagedacht. Een aantal klasgenoten ging daarbij, maar het verplichte gedeelte sprak mij niet aan. Ik kan volgens mij heel goed voor mezelf bepalen of ik wel of niet wil borrelen en zit dan niet te wachten op een verplichting. Als ik tijd heb en het leuk vind om te gaan stappen, wat ik uiteraard doe, doe ik dat, maar dat hoeft niet verplicht van mij. Volgens mij is het hier in Deventer bij de studentenvereniging zo dat je twee keer per maand verplicht aanwezig moet zijn bij een borrel. Daar geloof ik niet in. Ik geloof echt dat je gezelligheid niet kan forceren. Daarnaast sprak mij de verbredende en verdiepende activiteiten erg aan. Ook met het oog op het toekomstige werkveld leek het mij erg handig om zoveel mogelijk verbreding mee te krijgen en te ervaren. ”

Wat is het doel van een studievereniging?
“De studievereniging is in het leven geroepen omdat wij naast de vakken extra stof willen leren en iets extra’s willen bijdragen aan zowel de opleiding als aan onze medestudenten. Zo organiseren wij workshops, lezingen en werkveldbezoeken ter verbreding van de lesstof. De workshops en lezingen worden vaak verzorgt door externe sprekers. Echter zijn er ook evenementen die meer gericht zijn op gezelligheid en de verbinding met de opleiding en medestudenten, hierbij moet je denken aan netwerkborrels of een studiereis. Daarnaast werkt de studievereniging heel nauw samen met de academie, in ons geval is dat de Academie Mens en Arbeid. Namens de academie organiseren wij bijlessen die worden gegeven door meerderejaars studenten en helpen wij bij de organisatie van de introdag en de internationale week.”

Werken jullie net als een studentenvereniging met een ontgroening?
“Nee, het is wel de bedoeling dat leden zich bij ons aanmelden, maar dat is puur om te kijken welke nieuwe studenten wel en niet bij de vereniging willen. Als je je aanmeldt, ben je lid. Je hoeft geen ontgroening te doen of iets dergelijks. Alles is geheel vrijblijvend; als je naar een lezing wil komen kom je, maar als het je niet interesseert is het ook prima om thuis te blijven. Binnen school hebben wij een eigen kantoortje waar iedereen kan binnenstappen voor een bak koffie of gewoon een gezellige babbel, ook voor informatie betreffende de studie of de school kan je bij ons terecht. Ik werk daar zelf relatief veel. Dit is vooral prettig voor eerstejaars die nog wegwijs moeten worden op de academie of school zelf.”