Studeren in het buitenland is een droom voor velen, maar hoe bevalt dat nu echt? Jeroen en Leonie (beiden 20 jaar) doen verslag vanaf de andere kant van de wereld.

Jeroen Osinga (Guanajuato, Mexico)

“Durf je daar wel heen? Is dat wel veilig? De reacties op het feit dat ik een halfjaar naar Mexico zou gaan waren niet altijd even positief. Veel Nederlanders denken bij het land aan geweld, drugs en de verdwenen studenten van Ayotzinapa. Waarom zou je naar dat ‘boevenland’ willen?

Als student Spaanse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen is het verplicht om voor een bepaalde tijd naar het buitenland te gaan. De keuze voor Mexico was niet moeilijk; het land intrigeert mij. Vooraf heb ik me goed ingelezen in het land en de cultuur. Daar pluk ik nu de vruchten van; ik kan makkelijk gesprekken beginnen met de plaatselijke bevolking.

Toch is je echt voorbereiden op zo’n avontuur onmogelijk. Het leven is hier niet te vergelijken met dat in Nederland. In het kleine, koloniale Guanajuato vind je bijvoorbeeld geen McDonald’s of Starbucks, maar kleine winkeltjes van drie vierkante meter en restaurantjes waar ze alleen maar taco’s serveren. Daarnaast heerst er erg veel armoede. Regelmatig word ik aangeklampt door arme kinderen die me houten beeldjes willen aansmeren. Ik ervaar Mexico zelf als redelijk veilig; mits je natuurlijk altijd op je hoede blijft en voorzichtig doet.

Studeren aan de Universiteit van Guanajuato is een ware belevenis. Sommige docenten komen rustig drie kwartier te laat en doen vervolgens alsof er niets aan de hand is. Het niveau ligt wel hoog. Bovendien lijken de Mexicaanse studenten gemotiveerder dan de Nederlandse, waarschijnlijk omdat studeren hier de mensen een kans biedt om de armoede achter zich te laten en mensen daar nu eenmaal hard voor willen werken.

Het mooiste van studeren in het buitenland vind ik het leren kennen van nieuwe mensen uit alle hoeken van de wereld. Het is fijn om met elkaar te praten over alle cultuurverschillen. Mensen uit Latijns-Amerika zijn erg open en willen je alles vertellen over hun land en hun cultuur. Enige nadeel: je wilt nooit meer weg…”

Volg de belevenissen van Jeroen via http://jeroeninguanajuato.waarbenjij.nu.

Leonie Sliepenbeek (Melbourne, Australië)

“Ik heb altijd geroepen dat ik ooit een poosje in het buitenland wilde wonen. Tijdens de Open Dag van de Radboud Universiteit heb ik daar echt op gelet. Bij mijn droomstudie Communicatie en Informatiewetenschappen bleek het mogelijk. Twee jaar geleden wist ik al dat ik nu in het buitenland zou zitten.

Aan Australië dacht ik toen niet. Het heeft de universiteit veel energie gekost om tot een samenwerking te komen met Deakin University in Melbourne. Maar wat ben ik blij dat het gelukt is! Het is hier echt geweldig. Australiërs zijn veel zachter, vriendelijker en behulpzamer dan Nederlanders. Alleen die taalbarrière… ze praten zo snel.

Toch heb ik wel m’n twijfels gehad. De periode van voorbereidingen – een visum, de huisvesting, vakken uitkiezen, een vliegticket boeken – leek eeuwig te duren. Dan had ik ook nog eens last van miscommunicatie. Ja, toen zijn er momenten geweest dat ik het bijltje erbij neer wilde gooien. Het moment dat ik het vliegtuig uitstapte was ik dat – hoe cliché – allemaal spontaan weer vergeten.

Het sfeertje op de universiteit is erg laid-back. Niemand kijkt op van een lege collegezaal; bijna alle hoorcolleges worden namelijk opgenomen. Aanwezigheidsplicht kennen ze niet. Docenten noem je gewoon bij hun voornaam. De deadlines vliegen me desondanks wel om de oren.

De eerste weken waren een uitdaging. Je kent niemand, de stad is nieuw en de plek waar je leeft voelt nog niet als je thuis. Ik had moeite met settelen. Gelukkig vond ik uiteindelijk aansluiting met andere uitwisselingsstudenten – je trekt al snel op met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Nu geniet ik echt met volle teugen.

Melbourne is overweldigend mooi en heel cultureel ingesteld; maar ook ontzettend duur. Voor één maand huur betaal je gewoon drie keer zoveel als in Nederland. Om over boodschappen nog maar te zwijgen. Melbourne is voor mij echt de ideale plek voor deze unieke ervaring en ik moedig iedereen aan om ook in het diepe te springen!”