Het is zover! Je bent éindelijk klaar met je middelbare school en het grote studeren gaat beginnen. Tenminste, dat is de bedoeling. Want weet je al jaren wat je gaat studeren? Of heb je echt nog geen idee en weet je ook niet wat je wil? Speciaal voor jou hebben we een aantal tips. Zo helpen we je hopelijk een eindje op weg!

Testen op internet

Op internet zijn verschillende (gratis) studiekeuzetesten te vinden. Op basis van deze testen kom je bij een studierichting. Zo weet je in welke hoek je kunt kijken naar een studie. Want met zoveel keuze is het niet zo gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hobby’s

Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Mensen helpen? Houd je van kinderen? Of misschien ben je juist wel super sportief. Het klinkt misschien cliché om naar je hobby’s te kijken, maar dit vertelt meer over je dan je misschien denkt. Op basis hiervan kun je je interesses op een rijtje zetten. Als je dit uitwerkt kom je tot een aantal richtingen. Uiteindelijk kun je dan zoeken naar studies die bij de richtingen horen. Zo ben je toch een stapje dichter bij jouw perfecte studie.

Vrienden & Familie

Niemand kent je zo goed als je vrienden en familie. Vraag hen wat zij denken dat bij je past. Op die manier kun je tot verrassende inzichten komen. Let wel op: omdat het familie en vrienden zijn, ligt de verleiding op de loer om hun suggesties sneller weg te wuiven. Sta dus open voor wat ze zeggen!

Vraag mensen naar hun beroep

Naast dat je je vrienden en familie inschakelt om hun mening te vragen, kun je ze ook vragen naar hun beroep. De ervaring van iemand in het werkveld is vaak toch weer anders dan die van een student. Zit er iets bij wat jou ook aanspreekt? Praat dan eens over de opleidingen en hoe die persoon in het vak terecht is gekomen. Zo kom je misschien op andere studierichtingen dan waar je zelf aan zou denken. Misschien kun je zelfs wel een dagje met ze mee lopen?

Schakel een expert in

Weet je wel wat je leuk vindt, maar niet welke studies er allemaal zijn? Dan kun je een expert inschakelen. Er bestaan verschillende studieadviseurs of bedrijven die je kunnen helpen. Iedere Hogeschool of Universiteit heeft dit soort mensen in dienst, maar er zijn ook particuliere instellingen. Normaal gesproken bieden scholen dit gratis aan.

Bezoek opendagen

Het klinkt misschien als een open deur; maar ga naar de opendagen! Je ziet het gebouw, proeft de sfeer en dit kan je helpen bij het maken van de uiteindelijke keuze. Stel tijdens de open dag alle vragen die in je opkomen. Goed om te vragen: het aantal contact/college-uren, het slagingspercentage en het uitvalpercentage van de studenten. Daarnaast is het goed om te weten of je verplicht bent om in je eerste jaar de propedeuse te halen.

Meeloopdagen

Denk je dat je een opleiding gevonden hebt die bij je past? Kijk dan of er een mogelijkheid is tot een meeloopdag. Op die manier ben je al een dagje als ‘student’ op school en krijg je een ander beeld dan wanneer je de open dag bezoekt.

Kijk naar de arbeidsmarkt

Weet je niet wat je wil, maar vind je baangarantie belangrijk? Kijk dan naar de sectoren waar werk in te vinden is. Zo is er altijd vraag naar docenten, is er veel werk in de ICT en techniek en ben je met een opleiding mondzorgkunde over het algemeen ook snel van een baan voorzien.