Studiekeuze(stress)?

Een studie kies je voor meerdere jaren, kost veel geld en bepaalt grotendeels de baan die je erna vindt. Niet zo gek dus, dat veel mensen het studiekeuzestress ervaren. Want wat kies je nou als er zóveel leuke studies te volgen zijn? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 • Studiekeuzetesten
  Er bestaan verschillende studiekeuzetesten die je kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. Zo’n test is vooral handig ter oriëntatie. Heb je echt nog geen idee welke richting je op wil? Dan kan een studiekeuzetest je helpen. Op basis van je interesses, hobby’s en de vakken waar je goed in bent, wordt gekeken naar wat goed bij jou zou passen. Op die manier kun je een richting kiezen en op basis daarvan kijken naar welke studie bij je zou passen.
 • Praat met je naasten
  Het klinkt als een cliché en open deur, maar niemand kent je beter dan jouw naasten. Vraag aan je familie, vrienden en medescholieren wat zij denken dat bij je past. Zij kennen je goed en wie weet komen er wel heel verrassende antwoorden uit.
 • Hulp van een adviseur
  Er bestaan verschillende onafhankelijke adviseurs en instanties die je kunnen helpen bij het vormen van een studiekeuze. Er zijn instanties waar je een aantal dagen mee wordt genomen aan de hand van allerlei testen en er zijn adviseurs die aan een enkel gesprek genoeg hebben. Kijk goed naar wat bij jou past en waar je je prettig bij voelt.
 • Open dag
  Heb je al wel redelijk een idee welke kant je op wil? Bezoek dan opendagen van faculteiten die bij jou aansluiten. Tijdens zo’n open dag kun je bij verschillende opleidingen bekijken en informatie inwinnen.
 • Meeloopdag
  Denk je: dit is de opleiding die ik wil? Vraag dan naar de mogelijkheid voor een meeloopdag. Op zo’n meeloopdag loop je mee met een student van de opleiding en woon je de vakken bij. Je bent voor een dagje ‘student’ en kunt dus sfeer proeven in de faculteit, in de kantine, tijdens de lessen. Bovendien ontmoet je verschillende studenten die je kunnen vertellen hoe de opleiding in de praktijk is.

 


Naam: César van Hardeveld
Leeftijd: 19
“Ik was altijd al geïnteresseerd in internet en ik wilde ‘iets’ met code doen. Toen heb ik gekozen voor de meest globale code en design opleiding die je kan vinden: mediavormgeving. Ik zit nu in mijn laatste jaar.

 

Naam: Sabrina Geelhoed
Leeftijd: 26
“Mijn opleiding heb ik eigenlijk in een redelijke impuls besloten. Het was ook de enige opleiding die ik bezocht heb op een Open Dag. Al toen ik heel jong was, was ik bezig met K’nex, Lego en technische dingen. Ik heb dus Informatica gedaan en ben in 2014 afgestudeerd.”

 

Naam: Jos Hogenboom
Leeftijd: 24
“Kiezen vond ik echt niet makkelijk. Ik wist heel goed wat ik niet wilde, namelijk de economische kant, maar wat ik wel wilde? Ik zat heel veel op internet en zo kwam ik uit bij Media Design en toen via via bij Interactieve Media. Vorig jaar studeerde ik af.”

 

Naam: Eva Röben
Leeftijd: 20
“Ik wilde in eerste instantie altijd graag rechten doen, maar besefte later dat dit toch wel een heel talige studie is en ik als dyslect dat niet heel prettig vind. Ook wilde ik graag iets doen wat net iets meer internationaal gericht was. Ik ging kijken naar wat mijn sterke vakken op de middelbare school waren en streepte steeds studies af tot ik bij fiscale economie uitkwam wat me wel echt leuk leek. Ik ben nu eerstejaars.”

 

Naam: Laura Brandsma
Leeftijd: 23 jaar oud
“Om heel eerlijk te zijn, had ik ruim drie jaar geleden nog geen flauw idee wat ik leuk vond en dus ben ik een studie gaan volgen die erg breed is opgezet. Nu kan ik in principe alle kanten nog op. Gelukkig ben ik er tijdens mijn studie (ongeveer) wel achter gekomen wat ik later wil, haha. Ik zit nu in mijn laatste jaar van de opleiding.”

 

 


Twijfels

Je hebt van alles geprobeerd. Van studiekeuzetesten tot meeloopdagen en van gesprekken met je naasten tot het bezoeken van een open dag. Toch twijfel je nog. Wat kun je dan het beste doen?
Allereerst: het is niet gek dat je twijfelt. Er zijn zóveel opleidingen en je kiest iets wat van grote invloed is op je leven. Dat je twijfelt, betekent alleen maar dat je de keuze serieus neemt en dat is iets goeds.

 • Inschrijven
  Ondanks je twijfels, schrijf je toch in. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar is absoluut aan te raden. De deadline voor het inschrijven voor een nieuw collegejaar ligt meestal op 1 mei. Zorg dus dat je je voor die datum hebt ingeschreven. Uitschrijven kan namelijk altijd nog, maar inschrijven niet. In de tussentijd heb je nog de tijd om te bedenken of je dit echt wil.
 • Advies van een professional
  Loopbaancoaches, studiebegeleiders of professionele instanties. Er zijn heel wat mensen die hun beroep hebben gemaakt van het adviseren van mensen bij hun studiekeuze. Als je erg twijfelt, kan zo’n bezoekje je veel opleveren. Vaak wordt er aan de hand van wetenschappelijke testen en onderzoeken bekeken wat bij jou past.
 • Neem een tussenjaar
  Weet je het écht niet? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een tussenjaar te nemen. Je kunt een jaartje werkervaring opdoen, je kunt je oriënteren op welke opleiding wel bij je zou passen of misschien is er wel de mogelijkheid om op reis te gaan. Wat je ook doet: het nemen van een tussenjaar is geen schande of falen, het is soms juist de enige goede keuze!

 


Cijfers studies in Nederland

Het Centraal Bureau Statistiek doet jaarlijks onderzoek naar de cijfers op het gebied van onderwijs in Nederland. Uit hun cijfers over het jaar 2017 blijkt dat:

 • Bijna 40% van de 15-75 jarigen heeft een havo- of vwo-diploma of een afgeronde mbo niveau 2,3 of 4 diploma. Dit worden de middelbaaropgeleiden genoemd en dit is al jarenlang de grootste en vrij stabiele groep in Nederland
 • Bijna 30% van de 15-75 jarigen heeft een hbo- of wo-studie afgerond. Dat is een grotere groep dan jaren ervoor.
 • 29% van de 15-75 jarigen heeft het basisonderwijs, vmbo, havo-, vwo-onderbouw of mbo-1 als hoogst behaalde onderwijsniveau.

 

Wist je dat:

 • Bijna 956 duizend leerlingen in het voortgezet onderwijs (leerjaar 3 op havo-/vwo-niveau) zaten in schooljaar ’17-’18?
 • Het percentage havo-/vwo-scholieren in de Randstad hoger is dan gemiddeld? Dat varieert van 80 procent in bijvoorbeeld Bloemendeel tot minder dan 35 procent in sommige gemeenten in het noorden van Nederland.
 • In schooljaar 2017-2018 het aantal leerlingen in het mbo weer ietsjes toenam? Mannen zijn nog steeds in de meerderheid op het mbo.

Bron: CBS

Studierichtingen per opleidingsniveau en geslacht

Top 3 studierichtingen Mbo – vrouwen
Gezondheidszorg en welzijn
Maatschappelijke dienstverlening
Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening


Top 3 studierichtingen Hbo – vrouwen

 1. Gezondheidszorg en welzijn
 2. Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening
 3. Onderwijs


Top 3 studierichtingen Wo – vrouwen

 1. Journalistiek, gedrag en maatschappij
 2. Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening
 3. Gezondheidszorg en welzijn


Top 3 studierichtingen Mbo – mannen

 1. Techniek, industrie en bouwkunde
 2. Dienstverlening
 3. Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening


Top 3 studierichtingen Hbo – mannen

 1. Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening
 2. Techniek, industrie en bouwkunde
 3. Dienstverlening


Top 3 studierichtingen Wo – mannen

 1. Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening
 2. Techniek, industrie en bouwkunde
 3. Journalistiek, gedrag en maatschappij