Hoe overleef je je studententijd? Hoe weet je of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt? En hoe pak je die studie eigenlijk goed aan? Vier ervaringsdeskundigen aan het woord.

Jonathan Felix (18), eerstejaars Rechtsgeleerdheid aan Maastricht University Law College

“Van kleins af aan ben ik al geïnteresseerd in de maatschappij en ontwikkelingen die daarbij komen kijken, zoals het recht. Ik denk dat het goed is voor je keuze om jezelf echt te kennen. Kies niet omdat het moet. Dan is een tussenjaar waardevoller. Kijk ook of een opleiding aansluit bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Vergelijk die specifieke opleiding vervolgens per onderwijsinstelling. Overal heerst tenslotte een andere cultuur.”

Daniël van de Poppe (24), masterstudent Rechtsfilosofie aan Universiteit Leiden

“Ik heb zelf een aantal keer een opleiding afgebroken, omdat het toch niet beviel. Wat ik daarvan geleerd heb, is dat je alles en iedereen om je heen los moet laten en moet kijken naar wat je werkelijk wil. Doe dat ook tijdens je studie. Laat je niet kisten door veranderingen in de studiefinanciering. Als je iets doet waar je gelukkig van wordt, komt het echt goed.”

Anouk Liebers (24), vierdejaars HBO Communicatie en Multimediadesign in Arnhem

“Afstudeerstress? Daar heb ik geen last van. Ik ben een echte planner; hou van structuur. Tijdens mijn studie heb ik zo veel tijd over kunnen houden voor leuke dingen. Dat wil ik anderen ook adviseren. Bedenk bijvoorbeeld op tijd waar je wilt afstuderen en tref voorbereidingen. Zo heb ik in de laatste week van mijn vakantie een sollicitatievideo gemaakt voor bedrijven waar ik graag zou willen afstuderen.”

Nanet de Caluwé (21), derdejaars Pedagogiek aan de Hogeschool Zeeland in Vlissingen

“De lessen goed bijhouden; dat is mijn belangrijkste studieadvies. Lees voor je college de stof al die behandeld gaat worden. Schrijf op het moment zelf mee en ga aansluitend meteen aan de slag met opdrachten of samenvattingen. Zo controleer je of je de stof goed begrepen hebt. Klinkt misschien saai, maar het scheelt echt veel stress in de periode voor tentamens. Het te leren materiaal is dan echt te overzien.”