Voor de meesten van ons is het zoeken naar een baan geen eenvoudige opgave. Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt of de overstap maakt naar je derde werkgever alweer, een passende baan vinden kan een uitdaging zijn.

Je kunt je al snel overweldigd voelen door alle mogelijkheden die er zijn en niet weten waar je moet beginnen. Maak je geen zorgen… you are not the only one. Zoeken naar een baan is zowel een kunst als een wetenschap.  Tijd, planning, en de nodige voorbereiding zijn een must om te kunnen slagen.
Als je echter stapsgewijs te werk gaat dan zul je al snel ervaren dat de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Volg de volgende stappen om je zoektocht te bespoedigen:

Maak een lijstje voor jezelf met kenmerken waar je gewenste baan aan dient te voldoen
Hoe ziet jouw ideale traineeship eruit? Probeer zeven of meer karakteristieken te bedenken die je perfecte baan zouden vormen. Belangrijke zaken kunnen bijvoorbeeld zijn: direct gebruik maken van je opgedane kennis, de mogelijkheid om de resultaten van je werk te zien, contact met mensen, groeipotentieel, een kans om belangrijke kennis te verwerven binnen bepaalde vakgebieden, goede balans tussen werk en privé.

Tip: het lijkt zo voor de hand liggend maar veel sollicitanten solliciteren in de praktijk op een baan die ze uiteindelijk niet ambiëren. Stel voor jezelf vast of het traineeship voldoet aan tenminste een derde van de karakteristieken die je hebt opgeschreven. Wanneer dit niet het geval dan is de kans groot dat de baan niet aansluit op je wensen.

Schoon je online zichtbaarheid op
Potentiële werkgevers kunnen je naam googlen en je opzoeken op bijv. Facebook, Instagram en Twitter. Het is dus raadzaam om al je profielen op sociale media zo privé mogelijk te houden terwijl je op zoek bent naar een baan. Uitzondering is echter je LinkedIn-profiel. Zorg ervoor dat Je LinkedIn-profiel een professionele foto bevat en up-to-date is met je meest recente ervaringen en kwalificaties. Neem de tijd om een ​​boeiende samenvatting te schrijven die de aandacht trekt van recruiters.

Bereid je cv en motivatiebrief voor
Bereid een “master’ – versie van je cv voor, voordat je begint met solliciteren. Tijdens het zoeken naar een baan kun je je cv aanpassen om verschillende ervaringen of kwalificaties te benadrukken.

Hoewel een sollicitatiebrief moeilijker is om te standaardiseren, omdat deze toegespitst moet worden op elke functie waarop je solliciteert, kun je van tevoren wel bepalen wat als algemeen fundament kan dienen en wat je moet aanpassen zodra je begin met solliciteren.

Contact je referenties
Het is gebruikelijk wanneer je solliciteert voor een baan, dat je referenties kunt opgeven die kunnen getuigen van je kwalificaties. Zorg ervoor dat je je referenties vroegtijdig inlicht om te voorkomen dat ze last minute verrast worden door een informerend telefoontje van een recruiter.

Het vinden van een traineeship via nichesites
Er zijn verschillende plekken waar je opzoek kunt gaan naar een passend traineeship. Helaas kunnen we niet alle kanalen benoemen in dit artikel maar we willen jullie wel wijzen op het gebruikmaken van specifieke nichesites. Nichesites zijn een prachtige bron voor het vinden van specifieke vacatures. Nichesites kunnen bijv. toegespitst zijn op een bepaalde industrie en een overzicht bieden van vacatures binnen een specifieke branche of bijv. een overview bieden van traineeships binnen verschillende sectoren. Een voorbeeld van een dergelijke nichesite voor traineeships is TraineeshipPlaza. TraineeshipPlaza is een carrièreplatform bestemd voor hoogopgeleide graduates en starters dat in 2008 door een groep enthousiaste studenten werd opgericht. Werkgevers presenteren zich op het platform door middel van uitdagende functies voor jong hoogopgeleid talent.

Verken en breid je netwerk uit
Gebruik maken van je netwerk kan je veel opleveren in de zoektocht naar een baan. Het aanschieten van familie, vrienden, kennissen, oud-studiegenootjes, buren kan soms leiden tot aangename verrassingen. Bovendien is het ook zaak om aandacht te besteden aan je ‘online netwerk’, bekijk je vrienden lijst op Facebook bijvoorbeeld en je contactenlijst op LinkedIn om vast te stellen of je iemand kent die al reeds werkzaam is binnen de branche waar je graag een baan wilt bemachtigen.

Raakt je netwerk ‘uitgeput’, neem dan even de tijd om het uit te breiden. Dit kun je doen door online vrienden en nieuwe connecties toe te voegen en door je bijv. aan te melden voor een inhousedag of een careerevent te bezoeken.

Behoefte aan meer tips voor succesvol oriënteren naar een mooie stage of startersvacatures? Bekijk hier de sollicitatietips van TraineeshipPlaza.nl.