Ben jij toe aan plan B, omdat de branche waarin jij werkzaam bent hard is getroffen door de coronacrisis? Of wil je juist van bedrijfstak switchen – bijvoorbeeld naar de zorg of het onderwijs – omdat je meer voor anderen wil betekenen. Zo zijn er tal van redenen, waardoor je op zoek kunt zijn naar verdieping of verbreding van je kennis. Ga je mee terug de schoolbanken in? Er zijn in ieder geval voldoende opties.

Voltijd

Wil je helemaal opnieuw beginnen, dan kun je natuurlijk aankloppen bij de mbo-, hbo- of wo-opleiding van jouw keuze. Misschien weet je al lang wat je eigenlijk wilt studeren, maar is het er eerder nooit van gekomen. Om te ontdekken of jij op de betreffende opleiding op je plaats zit, kun je vooraf het gesprek aangaan met de studieadviseur. Bij een voltijd opleiding verwacht men van je dat je gemiddeld zo’n veertig uur per week in de weer bent met je studie. Hou er daarnaast rekening mee dat je klasgenoten een stuk jonger dan jou kunnen zijn. De meeste leerlingen stromen namelijk meteen door na hun eindexamen.

Deeltijd

De optie waar veel volwassenen voor kiezen als ze weer terug de schoolbanken ingaan, is in deeltijd studeren. Het onderwijs vindt dan in meeste gevallen in de avond plaats, zodat dit goed te combineren valt met je werk. Je kunt je op deze manier omscholen en later op zoek gaan naar een passende baan. Denk je bij deeltijdonderwijs meteen aan de hogeschool of universiteit? Weet dat ook het middelbaar beroepsonderwijs diverse mogelijkheden heeft voor volwassenen. 

Weet je al wat je wil gaan doen na jouw nieuwe opleiding? Kijk dan of potentiële werkgevers ook iets kunnen betekenen bij jouw omscholing. Dit geldt misschien niet voor de deeltijd variant, maar wel als duaal-opleiding. Goed dus om je daar eerst in te verdiepen, voordat je je enthousiast inschrijft.

Duaal

De duale opleiding kennen we in de volksmond ook wel als een leerwerk­traject. Je combineert werken en leren op dat moment. Op je leerwerkplek leer je de praktijk, terwijl je op de hogeschool de theorie leert die bij de opleiding hoort. Bij een duale opleiding hoef je geen stage te lopen. Op het mbo ken je de duale opleiding ook wel als de BBL-opleiding. Bij de Beroeps Begeleidende leerweg ben je veel aan het werk en maar af en toe op school.

Zij-instromer

Daarnaast kun je – als je het onderwijs in wilt – kiezen voor een zij-instroomtraject. Dan heb je wel een baan nodig op een school die het traject ondersteunt. Voor je kunt starten, volgt een geschiktheidsonderzoek. De term zij-instromer wordt sowieso vaak gebruikt, dit zie je bijvoorbeeld ook in de zorg en transportsector. Het is dus ook een interessante term om te Googlen als je op onderzoek uitgaat naar de nieuwe weg die je wilt inslaan.

MBA

Als je al in het bedrijfsleven werkzaam bent en je hier verder in wilt ontplooien, dan is de MBA (Master of Business Administration) – te volgen bij tal van specifieke opleidingsinstituten – ook een kanshebber. Het gaat hier om bedrijfskundige en bedrijfseconomische studie, die je perfect kunt laten aansluiten op jouw werk én het toekomstbeeld dat je hierbij hebt. 

Master

Heb jij een hbo-bachelordiploma op zak en wil je een compleet nieuwe richting inslaan? Natuurlijk kun je dan kiezen voor een compleet nieuwe hbo-opleiding, maar verdiep je ook eens in de mogelijkheden van een master. Met je bachelor op zak, kun je – middels een schakeltraject, zoals de pre-master – namelijk doorstromen naar een universitaire master. Via die weg liggen er weer heel veel nieuwe kennisgebieden voor je open. Let er wel op dat de wo-master meer theoretisch en op onderzoek gericht is. Bevalt dat, dan zou je zelfs aansluitend nog voor je PhD kunnen gaan en promoveren.

Al vergt dat veel tijd, aandacht en rust. Zeker als je dat ook nog eens naast je werk wilt doen. Ga je voor een hbo-master, dan kies je voor een praktisch en beroepsgerichte opleiding. Soms kun je direct doorstromen, maar werkervaring of een relevante werkplek kunnen bij de toelatingseisen horen voor een hbo-master.

Korte cursussen

Wil je wel een andere kant op qua werk, maar vind je een complete studie te veel van het goede? Dan zijn er tal van opleidingsinstituten die (beroepsgerichte) thuiscursussen aanbieden. Thuiskapper, visagie, nagelstyling, digitale fotografie, interieurstyling of creatief schrijven – het zijn maar een paar mogelijkheden die we zo ontdekken. Kijk je bij een aanbieder als Open Universiteit dan zijn er ook cursussen op universitair niveau mogelijk.

Online trainingen

Weet je nog niet zo goed welke kant je op wil, dan kun je er ook voor kiezen om online trainingen en workshops te volgen. Op die manier kun je op een laagdrempelige wijze ontdekken of een bepaalde richting bij je past. Daarnaast is het natuurlijk ook dé ideale manier voor ieder die zijn of haar kennis vooral wil verdiepen en dit wil gebruiken in zijn of haar (nog op te richten) eigen bedrijf. De keuze is in ieder geval enorm. Tal van coachens bieden hun kennis aan via workshops en trainingen. Daarnaast kun je via een platform als Coursera.org zelfs opleidingen van universiteiten van over de hele wereld volgen.

 

HMC: dé plek waar creatief talent zich kan ontplooien

Maaike Duijvekam is in de zomer van 2019 afgestudeerd aan de opleiding Creatief Vakman aan het Hout- enMeubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Inmiddels werkt ze voor deze opleiding én heeft ze haar eigen tassenmerk. “Op het Hout- en Meubileringscollecte voel je je thuis. Hier kent iedereen je én weten docenten welke ondersteuning je nodig hebt om te kunnen groeien als vakmens. De kansen die de school biedt, zijn niet mis. Zo zijn we op belangrijke beurzen te vinden, waaronder Masterly the Dutch in Milano tijdens de Milan Design Week.”

De keuze voor het Hout- en Meubileringscollege was voor Duijvekam geen vanzelfsprekendheid. Ze ging naar het hbo, maar ontdekte dat ze de creativiteit mistte. “Toen ik de eindexamenexpositie bezocht van het HMC vond ik het zó indrukwekkend om te zien wat je allemaal zelf kunt maken. Bij de opleiding Creatief Vakman leer je zowel met hout, textiel en leer wer

ken. Je maakt kennis met ambachtelijke werkwijzen, maar ook met nieuwe technieken. Op die manier ontdek je wat het beste bij je past en kun je je creatieve talent en ondernemerschap ontwikkelen en ontplooien.”

Het Hout- en Meubileringscollege is volgens Duijvekam sowieso dé plek voor vakmensen. “Ook wanner je meubelmaker, stoffeerder of pianotechnicus wilt worden – we hebben er creatieve, technische en ambachtelijke vakopleidingen voor in Rotterdam en Amsterdam.”

 

 

 

 


Belastingdienst & studiekosten

Wist je dat je je studiekosten mag aftrekken? Op dit moment geldt er een maximum van 15.000 euro per jaar, waarbij je de studiekosten mag aftrekken in het jaar dat je ze hebt betaald. Er geldt een eigen bijdrage van 250,- euro. Heeft je werkgever een vergoeding voor jouw studie betaald, dan moet je ook dat bedrag in mindering brengen op de kosten.

Welke kosten je mag meerekenen? Volgens de Belastingdienst zijn dat collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Maar ook leermiddelen die je van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software. Verder is het belangrijk dat je geen recht hebt op studiefinanciering (en dus geen lening, beurs of OV-abonnement van DUO hebt). En dat de studie of opleiding bedoeld is voor je (toekomstige) beroep. Het moet gaan om een leertraject; wat wil zeggen dat je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

Deze regel gaat in 2021 waarschijnlijk op de schop. Dan wordt er vermoedelijk gekozen voor een standaard tegemoetkoming in de scholingskosten. Goed dus om in de gaten te houden.