Tilburg is knus, kleinschalig en je kunt er superleuk stappen! De stad is dan ook zeer in trek bij jongeren waardoor er ruim 30.000 studenten staan ingeschreven bij de Hogescholen Avans en Fontys of de internationale Tilburg University.

Het is geen Amsterdam, Utrecht of Leiden en misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet bij het woord studentenstad, maar Tilburg is hard op weg een van de populairste steden van ons land te worden. Volgens veel oud-studenten is dat terecht. Zonder massaal te zijn is Tilburg ‘keigezellig’ en voel je je er snel thuis.

“Tilburg is echt Brabants”, vertelt Joost van Zon (32). Tot 2008 studeerde hij Economie op de moderne campus van de universiteit aan de Warandelaan. Na zijn studie heeft Van Zon een baan als financieel controller gekregen. “Het universiteitsterrein ligt buiten de stad in een bosrijke omgeving. Heel mooi. Het is als een mini-stad voor studenten. Er wonen geen mensen maar er is wel heel veel te doen. Aan weerszijde van de hoofdlaan – die heel breed is opgezet met bomen tussen de faculteitsgebouwen – vind je een café, restaurant, koffiesalon, winkeltje en overal staan bankjes en hoekjes waar je kunt zitten. Een gezellige drukte, als op een kleine boulevard.”

Hi_Afsluiting-Competitie-070

Wonen deed Joost midden in de stad in een groot gebouw. “Mijn kamer lag aan een zogeheten studentengang; er woonden tientallen studenten bij elkaar. Een soort studentenflat, zeg maar. Ik had het geregeld via de woningbouwvereniging en het was heel netjes.” Op de vraag wat nou precies de sfeer in Tilburg bepaalt antwoordt Joost resoluut: “Het is gemoedelijk. Tilburg is dan wel een arbeiders-
stad, het is geen ‘harde’ maatschappij. Dat komt door dat typisch Brabantse denk ik. Een gevoel van ‘het zit wel goed’. Dat merk je in het uitgaansleven. Als er eens een biertje over iemand heen gaat is er niet meteen spanning in de tent. Er gebeuren gewoon geen rare dingen qua vechten of zo.”

Wat mist Tilburg nog? “Ja dat zijn toch wel grachten en sfeervolle oude panden in de binnenstad. Het haventje is nu wel helemaal hip en happening, maar dat is pas sinds kort ontwikkeld. Als je echt een werelds stadsgevoel wilt hebben, zul je in Tilburg misschien niet helemaal aan je trekken komen. Maar ben je net achttien jaar oud en kom je uit een heel klein dorp of gehucht, zoals ik destijds uit Dreumel in Gelderland, dan voelt Tilburg wel echt als een feest. Daar zorgen je voorgangers sowieso wel voor tijdens de introductieweek (TOP week). Dat is echt helemaal het einde. Dan leer je dagen achtereen het nachtleven kennen zoals je nog niet eens wist dat het bestond. Met zogeheten biercantus (een studentikoos zang- en drinkfestijn, red.) tot in de vroege morgen. Ik zou dat dolgraag nog eens meemaken, maar zoiets is once in a lifetime.”

Tekst: Annemarie van de Weert