Studeren behelst nogal wat. Van bier drinken in de kroeg tot blokken voor je tentamens en van sporten met je vereniging tot met je studentenreisproduct doordeweeks (want gratis) op bezoek bij je ouders. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 • Studentenstad.

  De eerste heikele kwestie: op kamers of niet op kamers? En zoja; in welke studentenstad ga je wonen? Wij zetten een aantal feiten en cijfers van de 9 grootste studentensteden in Nederland voor je op een rijtje*.

   • Amsterdam
    Studeren: 108.442 studenten
    Wonen: 47.168 studenten
    Er zijn 21 hogescholen en 9 universiteiten in Amsterdam.
   • Groningen
    Studeren: 55.110 studenten
    Wonen: 31.291 studenten
    Er zijn 6 hogescholen en 3 universiteiten in Groningen.
   • Utrecht
    Studeren: 67.499 studenten.
    Wonen: 31.446 studenten
    Er zijn 16 hogescholen en 4 universiteiten in Utrecht.
   • Rotterdam
    Studeren: 65.235 studenten
    Wonen: 26.950 studenten
    Er zijn 15 hogescholen en 1 universiteit.
   • Nijmegen
    Studeren: 42.430 studenten
    Wonen: 18.288 studenten
    Er zijn 2 hogescholen en 1 universiteit.
   • Delft
    Studeren: 24.388 studenten
    Wonen: 12.824 studenten
    Er zijn 2 hogescholen en 2 universiteiten.
 • Studiefinanciering regelen

  In 2015 zijn de regels rondom de studiefinanciering veranderd. Heb je er wel of geen recht op? En wanneer is het een lening en kan het nog een gift worden? Op pagina 13 van deze special vind je alle informatie over de regels rondom de studiefinanciering.

 • Geld besparen? Doe slimmer boodschappen!

  Cash, money, keiharde knaken. Hoe je het ook noemt: op jezelf wonen betekent vaak dat je wat zuiniger aan moet doen. Iets waar je op kan besparen? De boodschappen! Natuurlijk moet je iedere dag eten en iedere dag patat, pizza of witbrood met pindakaas als avondeten is niet echt verstandig. Doe daarom slimmer boodschappen! Hoe? Onze tips:

    • Maak een boodschappenlijstje. Als je van te voren bedenkt wat je nodig hebt en dat opschrijft, kom je minder in de verleiding om de m&ms, chocoladerepen en chips die in de aanbieding zijn mee te pakken.
    • Check de onderste plank. Dit is echt waar; de supermarkten zetten de duurdere producten op ooghoogte en onder in het schap vind je de voordeligere producten. Vaak net zo lekker en het scheelt veel geld.
    • Potjes en blikken. Zorg dat je altijd blikken met bonen of andere groente in je voorraadkast hebt staan. Zo heb je in een handomdraai iets gezonds op tafel staan.
    • Check de aanbiedingen. Het klinkt misschien als een open deur, maar het is vaak écht de moeite waard om een straatje om te fietsen voor de aanbiedingen of je boodschappenlijstje (tip1) af te stemmen op de folder.
     Meer tips? Check het interview met Jet van Nieuwkerk op pagina 5.
 • Sporten? Doe het gratis.

  Tussen alle biertjes, wijntjes, bitterballen en nachtelijke shoarma diners door, wil je graag toch een beetje fit blijven. Heel verstandig! Maar een abonnement op de sportschool is dan toch een hoop geld. Sport gratis! Hoe? Trommel vrienden/studiegenoten/huisgenoten op en organiseer een wekelijks bootcamplesje. Ga hardlopen. Doe homeworkouts met bodyweight. Echt; het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Maar doe het wel!

*Bron: CBS en studiekeuze123.


Zo vinden jullie samen een nieuwe huisgenoot!

Is er in jullie huis ook altijd één iemand verantwoordelijk voor het verzamelen van reacties van potentiële huisgenoten? Dat is nu verleden tijd!
Plaats gratis jullie studentenhuis op Kamernet en gebruik de gezamenlijke inbox zodat iedereen kan reageren en stemmen op zijn favoriet. Kies zo samen de nieuwe huisgenoot!
Wanneer er een kamer beschikbaar komt of wanneer iemand in het huis een tussenjaar neemt, vinden jullie gratis en eenvoudig de (tijdelijke) huisgenoot via Kamernet.
Maak daarnaast met jullie studentenhuis elke maand automatisch kans op vette prijzen!

Zo werkt het Studentenhuis:

 1. Plaats gratis jullie studentenhuis op Kamernet en nodig de huisgenoten uit.
 2. Maak de beschikbare kamer zichtbaar voor iedereen die een kamer zoekt.
 3. Ontvang reacties van potentiële huisgenoten in jullie gezamenlijke inbox.
 4. Bekijk direct en eenvoudig welke profielen matchen met jullie huis.
 5. Rank the new roommate door iedereen te laten stemmen op zijn favoriet.
 6. Bespreek in de huis-chat wie jullie uitnodigen voor de hospiteeravond.
 7. Verstuur snel en eenvoudig de uitnodigingen met standaardberichten.

 

Maak elke maand kans op vette prijzen met je studentenhuis op Kamernet, ook als er geen kamer vrij is. Meld je huis alvast gratis aan en wie weet winnen jullie een thuisbioscoop, een reisvoucher of één van de vele andere prijzen. Ga snel naar Kamernet.nl!