Start je binnenkort aan een studie in een andere stad? Dit betekent voor veel studenten dat er een spannende tijd aanbreekt. Niet alleen leer je nieuwe mensen kennen en kom je in een nieuwe omgeving terecht, ook zal je voor het eerst op jezelf gaan wonen. Door het grote aantal studenten wat op kamers is gaan wonen, is het aantal beschikbare studentenkamers in veel steden beperkt. Een geschikt appartement vinden zal dan ook niet eenvoudig zijn! Op internet wordt op verschillende websites sterk aangeraden om al aan het begin van de zomermaanden naar woonruimte te zoeken. Zo ben je ruim op tijd en is de kans op het vinden van een studio, appartement of studentenkamer het grootst!

Tip: je kunt ook een groter appartement huren en deze delen met een goede vriend of vriendin, die in dezelfde stad gaat studeren. Vaak is dit niet veel duurder dan een studentenkamer of een studio voor jou alleen.

Een bijbaan vinden in je nieuwe stad

Om de woonruimte te kunnen bekostigen zonder maximaal bij te moeten lenen, is het raadzaam om een bijbaan te zoeken. Voor studenten zijn over het algemeen erg veel bijbaantjes te vinden. Dit geldt in het bijzonder voor de zomermaanden, wanneer de terrassen vol zitten. Restaurantjes en cafés kunnen de drukte op zo’n moment vaak niet aan met het vaste personeel, waardoor zij op zoek gaan naar extra hulpkrachten. Dit biedt voor jou de kans om alvast wat bij te verdienen in je nieuwe stad. Andere baantjes die populair zijn onder studenten, zijn onder meer bijbaantjes in een supermarkt, een callcenter, enzovoorts.

Houd er rekening mee dat het in het begin van je studie lastig kan zijn om in te schatten hoe druk het zal worden. Zorg er om die reden voor dat je niet direct een te uitgebreide bijbaan kiest, maar bouw het aantal uren wat je werkt langzaam op. Zo voorkom je dat je direct tegen een achterstand aanloopt. Een jaar extra studeren is vaak duurder dan de extra inkomsten die je met je drukke bijbaan genereert.

Lid worden van een studentenvereniging

Wanneer je in een stad gaat studeren die je niet kent en waar je nog geen vrienden hebt, kan het leuk zijn om je aan te sluiten bij een studentenvereniging. Om lid te kunnen worden van een studentenvereniging dien je vaak deel te nemen aan een introductieweek van die studentenvereniging, wat ook wel de “ontgroening” genoemd wordt. Niet iedereen vindt dit leuk! Gelukkig zijn er ook studentenverenigingen waar dit niet hoeft. Wil je helemaal niet bij een studentenvereniging? Kijk in dat geval eens bij een studentensportvereniging! Er is niets leuker dan nieuwe mensen leren kennen tijdens het sporten.

Vraag advies aan je ouders

Je ouders zullen in het verleden ook gestudeerd hebben. Ouders hebben om deze reden de taak om hun kinderen advies te geven op het gebied van de studie. Kinderen adviseren is in deze periode vaak niet makkelijk, omdat iedere student z’n vleugels uit wil slaan en een eigen pad wil bewandelen. Toch kunnen je ouders je waardevolle informatie geven over het vinden van een bijbaan, het plannen van je studieactiviteiten, het maken van nieuwe vrienden, enzovoorts. Doordat je er in het begin alleen voor zal staan in een nieuwe stad, kan dit een fijn idee zijn.