Worstel je met je studiekeuze? Zit je in het eindexamenjaar, maar heb je geen idee wat je eigenlijk wil. Studiekeuzecoach Ine Linssen van de StudieKeuze Academie deelt haar tips.

Begin op tijd

Lastige keuzes willen we nog wel eens voor ons uitschrijven, maar het devies van Linssen is ‘begin op tijd’. “Zeker in deze periode, waarbij corona ervoor heeft gezorgd dat het lastig is om de sfeer te proeven op verschillende opleidingen. Open dagen vinden overwegend digitaal plaats. En naar verwachting zijn de plaatsen voor fysieke meeloopdagen zeer beperkt. Daarom is het zaak om nu te starten met het verkennen van je mogelijkheden. Online bieden mbo’s, hbo’s en universiteit inmiddels al tal van studiekeuzeactiviteiten aan.”

Informatie overload

Als je al een idee hebt, van wat je ongeveer wil studeren, zijn al die online activiteiten geweldig. “Heb je nog geen idee, dan verdrink je in alle informatie over de opleidingen. Hoe meer keuze, hoe lastiger de beslissing wordt en dat zorgt uiteindelijk voor keuzestress. Heb je hier last van? Schakel dan hulp in. Bespreek het met je ouders, je mentor, de decaan, een studieadviseur of een studiekeuze coach. Daarnaast zijn online verschillende testen te vinden, zoals bij studiekeuze123.”

Talenten ontdekken

“Het is in deze fase belangrijk dat je je eigen talenten leert kennen. Op welke eigenschap van jezelf kun je altijd vertrouwen? Waar krijg je energie van? Wat zorgt altijd voor inspiratie? Kijk ook eens naar je bijbaantje en hobby’s. Wat vind je daar het leukste? Zelf heb je hier natuurlijk wel een beeld van, maar vraag het ook aan je ouders en vrienden. Zo ontdek je waar je kracht ligt. Stel jezelf ook de vraag wat je later wilt bereiken. Als je die informatie samenvoegt, kun je kijken welke opleiding of baan daar het beste bij past”, legt Linssen uit.

Ga in gesprek

Als je een idee hebt van wat je wil gaan studeren, is het ook goed om in gesprek gegaan. Enerzijds met studenten. “Die kunnen niet alleen over de opleiding vertellen, maar ook over de sfeer.” En anderzijds met mensen uit het werkveld, zodat je ook daar een beeld van hebt.

Relativeren

Volgens Linssen is het belangrijk om te blijven relativeren. Kijk naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, maar staar je er ook niet blind op. “Tijdens je studie moet je nog een richting kiezen. En ook na het behalen van je diploma is er weer een keuzemoment. Ga je nog een master doen of wil je gaan werken? In die tijd zal ook de arbeidsmarkt weer veranderd zijn. Durf te dromen van wat je het liefste wil en kies met je hoofd én hart.”


Hogeschool Inholland helpt bij het maken van de juiste studiekeuze.

Thijs (22 jaar):

“Normaal bezoek je een Open Dag maar nu kun je nergens echt naar toe. Hier liep ik tegen aan, maar aan de andere kant ervaar ik het voordeel dat ik nu veel meer tijd heb om mij in mijn studiekeuze te verdiepen. Op de websites (online) kun je wel goed alles vinden over opleidingen maar mis je het echte contact. Toen ben ik verder gaan zoeken en via het Studiekeuze Adviescentrum van Hogeschool Inholland heb ik hulp gekregen van studiekeuzeadviseur Marise. We hebben telefonische gesprekken gevoerd waarin we hebben uitgezocht wat ik nu eigenlijk verwacht van een studie. Ik heb een aantal opdrachten en testen gemaakt, maar wat mij het meest geholpen heeft is een feedbackformulier, het inspiratiespel en beroepsaspecten uit een test. Hierin ga je helemaal terug naar jezelf en kwam ik erachter wat mij het meeste ligt en welke opleidingen bij mij passen. De uitslag was een top 3 van opleidingen. Die ben ik verder gaan onderzoeken en inmiddels ben ik gestart met de opleiding!

Mijn tip: Wacht niet af en ga op onderzoek uit. Juist in deze tijd helpt Inholland je om de opleiding te vinden die bij jou past.”


belangrijke data

15 januari:

schrijf je voor deze datum in als je een opleiding wilt gaan volgen die gebruik maakt van de decentrale selectie.

1 februari:

twijfel je over je huidige studie en denk je aan stoppen? Wacht dan niet te lang; je kunt als eerstejaars namelijk eenmalig gebruik maken van de 1-februariregeling.

1 mei:

dit is dé deadline voor inschrijving voor alle andere hbo- en universitaire opleidingen.