Joëlle Post (25) kon na haar afstuderen aan de opleiding Journalistiek in Ede kiezen uit twee banen. Een luxepositie waar menig student jaloers op is. Maar hoe deed ze dat?

“Als dertienjarige ben ik ooit begonnen met bloggen. Niet alleen het schrijven boeide me, ook html en Photoshop vond ik interessant. Ik leerde het mezelf aan en kon via-via al op m’n zestiende beginnen op de webredactie van een landelijke radiozender. Iedere vakantie mocht ik weer terugkomen.

Tussenjaar

Toch twijfelde ik over de journalistiek. Mijn decaan zei dat het niets voor mij was. Daarom heb ik na de middelbare school voor een tussenjaar gekozen. Ik ging op vrijwillige basis als licht- en geluidstechnicus bij een reizend theatergezelschap aan de slag. Een waardevol jaar dat altijd in mijn voordeel heeft gewerkt; ik heb bijvoorbeeld echt leren samenwerken. Daarnaast zegt het wat over je als je vrijwilligerswerk doet. Ik merk echt dat dat wordt gewaardeerd.

Vrijwilligerswerk

Dat ik de opleiding Journalistiek in Ede wilde volgen, was me na dat jaar ook duidelijk. Ik zocht daarbij meteen weer een passende bijbaan op de redactie. Alles wat ik leuk vond, pakte ik daarnaast aan. Zo ben ik toen begonnen met schrijven voor online magazine Huis van Belle. Dat ik daar niets voor betaald krijg, maakt mij niet uit. Ik sta volledig achter dit initiatief en hoorde tijdens sollicitatiegesprekken steeds ‘wat ziet het er goed uit, super dat je dat doet’. Zo doe je dus absoluut relevante werkervaring op.

Studievertraging

Over studievertraging heb ik me eigenlijk nooit zorgen gemaakt. Natuurlijk voelde ik na een jaar wel druk, maar ik heb er bewust voor gekozen om langer stage te lopen. Anders zou ik na drie maanden al moeten stoppen; dan zit je er net lekker in. Het duurt tenslotte even voordat je goed ingewerkt bent.

Gericht zoeken

Tijdens de laatste fase van mijn scriptie ben ik heel gericht gaan zoeken naar functies die me echt heel erg leuk leken. Vacaturesites zijn een enorm bos met heel veel bomen; dat betekent dus flink zoeken. Maar ook in LinkedIn groepen, op Facebook en Twitter zocht ik actief. Daarnaast heb ik ervoor gezorgd dat mensen die mijn profiel tegenkwamen ook meteen zagen dat ik werk zocht. Zo heb ik via-via veel leuke vacatures ontvangen.

Enthousiast

Ik geloof niet in sollicitatiebrieven schrijven, omdat het moet. Daarom heb ik alleen gereageerd op functies waar ik het liefst morgen al zou beginnen. Dat enthousiasme heb ik echt weten over te brengen. Ik schreef slechts drie brieven en dat resulteerde in drie gesprekken. Daarnaast werd ik via LinkedIn benaderd voor een baan. Zo had ik een paar weken na m’n afstuderen ineens twee sollicitatiegesprekken op één dag. En beide keren boden ze me een baan aan. Wat een luxe!

Keuze

Door steeds bewust te kiezen, is dit me gelukt. Nu werk ik met veel plezier als online redacteur bij Wageningen University & Research Centre. Hier krijg ik alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en door te groeien.”