Hoe kun je een nieuwe stad beter verkennen dan per fiets? Stap op en volg deze hotspotgids door de leukste studentensteden van Nederland.

LEEUWARDEN
We parkeren de fiets bij het knusse café Stek voor je eerste ‘Liwwadder’ bakje koffie. Hier zit je aan het water in een voormalig brugwachtershuisje met uitzicht op de scheve Oldehove-toren. In onze cafeïne-rush sjezen we naar de groene woonwinkel Mevrouw Dientje voor wat interieurinspiratie voor je studentenkamer. Wordt het een mok of een plantje uit de kraamkamer voor stekjes? Tijd voor een gezonde lunchstop bij Broodje Bewust. We fietsen door naar het Fries Museum om alles over de Friezen en Friesland te leren. Meng je daarna alvast tussen de studenten in het Campus Café waar je een betaalbare daghap kunt scoren. Voor bier zitten we goed in speciaalbiercafé De Markies. En waar kun je de dag beter afsluiten dan op de dansvloer? Juist: we eindigen in Club Red.

TILBURG
Koffie drinken in een oude treinwagon? Je maakt het mee bij Stoom013 in het stadsdeel De Spoorzone. In de industriële panden waar vroeger de werkplaatsen van Prorail zaten, vind je nu toffe horecaconcepten. We fietsen door naar De Pont: museum voor moderne kunst in een voormalige wolspinnerij. Al dat cultuur snuiven vraagt om een stevige lunch. De fiets gaat op de standaard bij Buutvrij; café en broedplaats voor jonge creatievelingen. Voor wat interieurinspiratie struinen we door Het Dwaalgebied; vol eigenzinnige winkeltjes, waaronder conceptstore TIEN. Meer richting het oosten vinden we de gezellige Priushaven. ‘s Zomers kun je hier een sloepje huren en films en concerten op het water bekijken. Hier eten we bij Restaurant RAK en houden we een bierstop bij Stadsbrouwerij 013. We pimpelen nog even door bij Café Bolle, waar je op Dobbeldinsdag kunt dobbelen voor gratis drank. We hobbelen door naar Café Philip en sluiten de avond af in Studio aan dé uitgaansstraat van Tilburg, de Korte Heuvel.

BREDA
We fietsen door Park Valkenberg – waar je ‘s zomers nog vaak zult vertoeven – langs de Koninklijke Militaire Academie en het lieflijke Begijnhof naar koffiebar en fietswinkel Kamu. Hier scoor je de coolste urban bikes en – tikje goedkoper – de lekkerste koffies. Hou je van moderne kunst? Dan is jouw volgende pitstop het Stedelijk Museum. Liever wat voor je nieuwe studentenkamer scoren? Bij conceptstore Noos31 vind je de leukste items; van planten tot notitieboekjes. Op drie keer trappen afstand wacht een gezonde en lekkere lunch bij het kleurrijke In Kannen en Kruiken. Een stukje richting het zuiden fietsen we richting Molsparking. Hier kun je enkele muurschilderingen zien van de Blind Walls Gallery; street art verspreid over de hele stad. Dan is het tijd voor een biertje bij ‘t Hart van Breda op de Grote Markt. Vervolgens bestellen we de daghap bij het beruchte en beroemde Café Bruxelles (ook leuk om te borrelen en dansen). En: Brabantse nachten duren lang. Club Cue wacht!

AMSTERDAM
Bibliotheken suf? Niet in Amsterdam. Het grote lichte gebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft prachtige studiehoekjes. Op het dak zit het wereldse restaurant Babel, met subliem uitzicht. We steken met de gratis pont het IJ over richting de A’DAM Toren. Bovenop kun je schommelen (tot over de rand!) met uitzicht op de hele stad. Terug beneden fietsen we naar het Waterlooplein om vintage kleren te scoren bij Kiloshop en Episode. Voor de lunch gaan we richting de Amstelcampus om ons alvast tussen de studenten te mengen. Scoor een scherp geprijsd broodje bij Café Fest of Boterham. Tijd om De Pijp in te gaan; hier vind je de Albert Cuypmarkt en vele leuke eet- en borreltentjes. Vooral op en rond het Gerard Douplein en het Heinekenplein. We duiken Het Paardje in. Tot slot dansen we tot de zon opkomt in De School in Amsterdam West.

ROTTERDAM
We trappen deze tour af Op Het Dak; een biologische daktuin waar je kunt lunchen, dineren, maar ook koffie kunt drinken. De volgende stop is de populaire studentenwijk Kralingen. ‘s Winters kun je je uitleven op de Schaatsbaan. En waar je ooit in Tropicana van de wildwaterbaan kon roetsjen, kun je nu eten en drinken in Aloha Bar. We fietsen over de Erasmusbrug naar Katendrecht voor lunch in de Fenix Food Factory. Een soort markthallen met veel Arabische lekkernijen. Terug over de brug komen we langs Het Park en de Euromast. We stoppen bij de Kunsthal voor een shot moderne kunst. Stil vervolgens je honger bij Supermercado in de Witte de Withstraat, waar je overigens ook prima kunt borrelen in en rondom De Witte Aap. En je zou je nieuwe titel als student geen eer aan doen als de dag hier zou eindigen. Daarom: op naar Club Vibes