Studeren is niet alleen maar lang leve de lol. Er komen ook verplichtingen bij kijken, zoals verzekeringen. Vanaf nu moet je zelf beslissingen gaan nemen over bijvoorbeeld het eigen risico van je zorgverzekering en een annuleringsverzekering voor je wintersport. Natuurlijk kun je daar gewoon hulp bij vragen van je ouders. Plus: wij doen alvast een voorzetje!

Verplichte kost(en): zorgverzekering

Iedere inwoner van Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering ben je als het ware beschermd tegen (hoge) kosten voor bijvoorbeeld het ziekenhuis, medicijnen en de huisarts. Een zorgverzekering bestaat uit een basispakket, dat ieder jaar door de Rijksoverheid wordt vastgesteld, en eventueel een aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar die je kiest en het pakket dat je afneemt. Voor het basispakket geldt een ‘eigen risico’. Dat betekent dat je de eerste € 385 aan zorgkosten zelf moet betalen. Hier zijn een paar uitzonderingen op: huisartsbezoeken, de griepprik, kraamzorg en bevolkingsonderzoeken worden wél vergoed. Voor de kosten die door je aanvullende verzekering worden vergoed, geldt geen eigen risico.

Bron: Studentenverzekering.nl

Welke verzekeringen heb je op kamers nodig?

Als je op kamers gaat moet je ook op het gebied van verzekeringen je eigen boontjes doppen. Dat kan best ingewikkeld zijn. Tip: vraag voordat je een verzekering afsluit, bij je ouders of je huisbaas na of zij niet al een dergelijke verzekering voor jou hebben afgesloten.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering dekt de kosten die ontstaan ten gevolge van brand, waterschade of inbraak. Hoewel je de kans op een overstroming waarschijnlijk klein acht, komt brand in een studentenhuis vaker voor dan je denkt. Hetzelfde geldt voor inbraak. Studentenhuizen zijn een paradijs voor inbrekers vanwege de laptops, smartphones, muziekinstallaties en meer waardevolle spullen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Je gooit per ongeluk een glas wijn over de laptop van je huisgenootje, of een kop koffie over het dure tapijt van je tante. Dat kan in de honderden euro’s lopen! Daarom kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor de schade die jij per ongeluk aan een ander of andermans spullen toebrengt.

Ongevallenverzekering

Raak je betrokken bij een ongeluk, en is het zo ernstig dat je blijvend letsel oploopt of zelfs overlijdt? Je wilt er niet aan denken, maar los van de pijn en het verdriet kan dit ook enorme kosten met zich meebrengen. Een ongevallenverzekering keert in zo’n geval eenmalig een bedrag uit om de kosten te dekken.

Buitenshuis

Handig hè, een laptop? Neem je zo mee naar college of vrienden. Maar dat betekent ook een groter risico op beschadiging ervan! Je kunt daarom een verzekering afsluiten die de kosten dekt voor schade aan mobiele apparatuur of andere kostbaarheden buitenshuis.  Ook voor diefstal, verlies of het laten vallen van deze spullen ben je dan verzekerd.

Reis- en annuleringsverzekering

Studeren is hard werken. Daarom heb je zo nu en dan een vakantie wel verdiend! Maar als je onverhoopt in een buitenlands ziekenhuis belandt, je vakantie eerder moet afbreken vanwege familieomstandigheden of je skispullen worden gestolen, kunnen de kosten flink oplopen. Daarom kun je een reis- en eventueel annuleringsverzekering afsluiten.

Rechtsbijstandverzekering

Soms heb je te maken met een conflict met bijvoorbeeld je huisbaas, werkgever of een autobestuurder die jou over het hoofd zag. Meestal kun je dit onderling oplossen, maar als dat niet lukt heb je juridische hulp nodig. Een rechtsbijstandverzekering kan dan een advocaat voor je inschakelen en vergoedt alle kosten voor het proces.

Bron: Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum, Studentenverzekering.nl