Je kent hem waarschijnlijk van het tv-programma Mindf*ck: Victor Mids. Hierin verbaast hij bekende en onbekende Nederlanders met bizarre illusies. Victor Mids, die eigenlijk Victor Middelkoop heet, doet dit door magie te combineren met wetenschap. Hij studeerde in 2013 af aan de opleiding geneeskunde, maar gebruikt zijn kennis over onze zintuigen en hersenen op een andere manier dan de ‘gewone’ dokter… Laat je meenemen in zijn de wereld!

Op vierjarige leeftijd kreeg je een goocheldoos, en nu ben je de meest bekende illusionist van het land. Hoe is dat zo gekomen?

“Van kinds af aan houd ik al van goochelen en vind ik magie fascinerend. Dat gevoel is nooit weggegaan. Ik keek eindeloos naar David Copperfield (Amerikaanse illusionist, red.) en liep af en toe een goochelwinkel binnen. Na mijn studie geneeskunde ben ik wetenschap en magie gaan combineren. Dat sloeg aan, want dat was nog nooit eerder gedaan. De dokter die gaat goochelen, zeg maar.”

In je illusies maak je onder andere gebruik van geneeskunde en psychologie. Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Tijdens mijn studie geneeskunde kwam ik in aanraking met vakgebieden als neuropsychologie, sociologie en linguïstiek. Door mijn kennis daarvan te combineren met vingervlugheid en afleiding, ontstond ‘neuromagic’. In de psychologie is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar onze attentional spotlight. Daaruit bleek dat onze aandacht ergens anders op gericht kan zijn dan wat onze ogen zien. Je aandacht beweegt zich als het ware buiten je blikveld en kan onbewust door iets worden getrokken. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat we onder een bus lopen. Als illusionist kun je met die aandacht spelen.”

Werken jouw illusies bij iedereen hetzelfde, of bestaan daar verschillen in?

“Daar zijn grote verschillen in. Niet iedereen reageert hetzelfde op een illusie; de een is er ‘vatbaarder’ voor dan de ander. Illusies hebben alles te maken met communicatie, het bewustzijn en afleiding. Bij dieren werkt dat bijvoorbeeld heel anders dan bij mensen, die kan ik ook niet beïnvloeden.”

 

Bedenk je alle illusies zelf, of leer je ook van anderen? En heb je iemand op wie je kan ‘oefenen’ als je een illusie hebt bedacht?

“Ik bedenk alles zelf. Daarbij gebruik ik dingen uit de wetenschap, zoals beïnvloeding van het gedrag en het lezen van gezichten door middel van micro-expressie. Mijn vrienden zijn mijn proefkonijnen, daar test ik mijn illusies meestal op. Maar ik lees niet de hele dag gezichten, hoor. Dat is veel te vermoeiend. Als ik niet aan het werk ben, probeer ik mensen ook niet te beïnvloeden. Hoewel ik soms door middel van hypnose iemand anders de rekening laat betalen. Haha nee hoor, dat is een grapje.”

Kan iedereen deze illusies bedenken en uitvoeren, of heb je daar bepaalde eigenschappen voor nodig?

“Het is een combinatie van talent, doorzettingsvermogen en een beetje geluk. Je moet ook wel geïnteresseerd zijn in de wetenschap, als aan de slag wilt gaan met neuromagic. En het is belangrijk dat mensen zich veilig bij je voelen. Dat kun je doen door veel oogcontact te maken, bijvoorbeeld.”

Omdat je je studie geneeskunde hebt afgerond, ben je ook basisarts. Zie je jezelf nog aan de slag gaan als dokter?

“Als je me zou vragen wat ik over tien jaar hoop te doen, dan is dat nog steeds hetzelfde. Ik vind het illusionisme fantastisch, dus ik denk niet dat je me ooit in een witte jas in het ziekenhuis tegenkomt. Maar misschien ga ik in de toekomst wel onderzoek doen naar het placebo-effect. Dat heeft voor mij iets magisch.”


Wil je zelf aan de slag met de illusies van Victor? Maak kans op 1 van de 20 exemplaren van het boek ‘Mindf*ck – 101 illusies en experimenten’! Volg Victor op Instagram @victor_Mids en stuur hem een privébericht waarom jij het boek moet winnen.