Praktijkkennis opdoen tijdens je studie is altijd een goed idee. Met een stage neem je een kijkje in de keuken van een bedrijf, leer je wat het werk in jouw vakgebied inhoudt en krijg je een mooie kans om te netwerken. Daarmee vergroot je de kans op het vinden van een baan na je afstuderen. Lees verder als je wilt weten hoe je het maximale uit je stage haalt!

1. Onbetaald stage lopen? Beter van niet

Dat je van stage lopen niet rijk wordt is geen geheim. Volgens de website Stagemotor ligt de gemiddelde vergoeding meestal tussen de 250 en 300 euro bruto. Dat betekent niet dat je net zo goed voor niks kunt werken. Het Amerikaanse onderzoeksbureau NACE deed een paar jaar terug een groot onderzoek onder afgestudeerden. Van de starters die onbetaald stage liepen kreeg 37% een baan aangeboden. Betaalde stages zorgden daarentegen in 63% van de gevallen voor een baan, met een gemiddeld 30% hoger salaris. Conclusie: onbetaald stage lopen levert je weinig op.

2. Haal niet alleen maar koffie

Als stagiair zal het wel eens voorkomen dat je rotklusjes moet doen. Dat is niet per se erg, maar zorg ervoor dat het zwaartepunt op inhoudelijk werk ligt. Door van tevoren met je werkgever een duidelijk stageplan te bespreken met doelen die jij op je stageplaats wilt bereiken, verzeker je jouw positie. Je hoeft je daarin niet bescheiden op te stellen. Zie het als een win-winsituatie: jij hebt niet alleen baat bij je stage, je werkgever heeft ook baat bij jou.

3. Evalueer regelmatig

Als je eenmaal aan je stage begonnen bent, word je al snel overgenomen door de waan van de dag. E-mails, telefoontjes, afspraken –  er is altijd wat te doen en voor je het weet zit je stage er alweer op. Om grip te houden op je ontwikkelingsproces binnen het bedrijf zijn vaste evaluatiemomenten met je stagebegeleider belangrijk. Wat gaat goed? Wat kan beter? Wil je misschien meer taken op je nemen? Je haalt het maximale uit je stage door regelmatig te reflecteren.

Jij hebt niet alleen baat bij je stage, je werkgever heeft ook baat bij jou

4. Durf fouten te maken

Veel stagiairs zijn erop uit om een onuitwisbare indruk te maken op hun werkgever en collega’s. Door keihard te werken en elke kans aan te grijpen, zo is vaak de gedachte, verzeker je jezelf misschien wel van een contract als je stage is afgelopen. Met zo’n gemotiveerde werkhouding is niets mis, maar bedenk je wel dat een stageplaats vooral dient om ervaring op te doen. En dat betekent dat je fouten mag maken. Loopt iets een keer hopeloos in de soep? Gefeliciteerd. Juist van dat soort momenten leer je. En dat is precies waar je stage voor bedoeld is.

5. Drink af en toe een borrel

Hard werken wordt door elke werkgever gewaardeerd, maar overdrijf het niet: er is meer in het leven dan alleen werken. Wordt er op vrijdagmiddag een borrel georganiseerd? Blijf dan niet achter je bureau stug doorwerken, maar drink gezellig een biertje mee. Juist dit soort informele momenten bieden vaak een goede kans om je collega’s en het bedrijf op een andere manier te leren kennen. De kans op een verlenging, contract of  betaalde opdracht na je stage is een stuk groter als je naast een hardwerkende collega, ook een gezellige collega bent.