De Ambassadeurs van de Vrijheid 2015 zijn Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en Mainstreet. Zij zullen dankzij de inzet van helicopters op 5 mei optreden op de veertien Bevrijdingsfestivals. Het is precies 25 jaar geleden dat de eerste Ambassadeurs van de Vrijheid optraden. Reden genoeg voor het Nationaal Comité om dit jubileumjaar met vier Ambassadeurs te werken in plaats van drie. Een van hen is Dotan.

Ook al is hij de nieuwe Ambassadeur van de Vrijheid, muzikant Dotan ziet zichzelf niet als een prediker, als iemand met een grotere boodschap. Het is zijn muziek die hij wil laten spreken. “Mijn liedjes gaan over dichter bij jezelf komen, over de eenvoud van muziek en het leven. Ik schrijf daarom ook vaak intieme en ingetogen nummers.” Maar hij zegt ook: “Bevrijdingsdag is voor mij veel meer dan alleen maar springen en feesten. Het gaat ook om reflectie, want vrijheid heeft altijd twee kanten. Hopelijk kan mijn muziek een soort rustmoment op de dag zijn, zodat mensen – al is het maar heel even – stil kunnen staan bij hun eigen luxepositie in Nederland. Echte vrijheid is niet alleen vrijheid voor jezelf, maar ook voor de ander.”

Dotan heeft zich het afgelopen jaar verbaasd over het gebrek aan tolerantie en respect in ons land. “We leven hier in vrijheid, maar het lijkt soms wel of we elkaar niet alle vrijheid gunnen. als ik kijk naar de zwartepietendiscussie, naar protesten tegen het conflict in het Midden- Oosten, dan zie ik heel veel haat. Die emotie zit zo diepgeworteld. Kijk maar eens op social media, wat je daar allemaal leest. Daar lusten de honden geen brood van. Vrijheid is ook elkaars vrijheid respecteren. En daar schort het wel eens aan.”

Schuldig landschap

Begrippen zoals oorlog en vrede zijn de in Amsterdam getogen Dotan met de paplepel ingegoten. “Als je in Amsterdam opgroeit, word je van dichtbij met de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd. Fiets door een willekeurige wijk en je staat bijna automatisch oog in oog met het verleden. De huizen, de straten, de parken. Het is als het ware een schuldig landschap. Ik ben een Joodse jongen dus mijn familie heeft alle ellende meegemaakt. Hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren? Het is een vraag die bij mij toch altijd blijft hangen”, zegt Dotan. Toch hebben de oorlogsverhalen van zijn familie hem ook mooie levenslessen meegegeven: “Mijn opa heeft in het verzet gezeten. Zijn belangrijkste taak was het regelen van onderduikplekken voor Joodse mensen. Door zijn werk heeft hij ervoor gezorgd dat mensenlevens werden gered. Het was ontzettend gevaarlijk, maar hij cijferde zichzelf weg voor iemand anders. Ik vind dat zo knap. Misschien is dat wel de beste les die je aan iemand kunt geven: het gaat niet altijd om jou, denk ook eens aan elkaar. Want de vrijheid die wij nu hebben in Nederland, danken we tenslotte niet alleen aan onszelf.”

Voor Dotan zelf is het woord ‘vrijheid’ onlosmakelijk verbonden met zijn muziek. “Mijn tweede album 7 Layers dat begin 2014 uitkwam, heb ik helemaal zelf gemaakt. Zelf geschreven, zelf gespeeld en zelf geproduceerd. Ik weet dat er genoeg muzikanten zijn die dergelijke luxe niet hebben. Maar voor mij is het de ultieme vrijheid. Er is niemand die mij vertelt hoe het moet klinken. Als je met jouw eigen muziek, jouw eigen idee, mensen kunt raken, dan voelt dat geweldig. Hopelijk doe ik dat ook op 5 mei.”

Wie is Dotan?

Dotan Harpenau wordt geboren op 26 oktober 1986 in Jeruzalem. Hij groeit op in Amsterdam en raakt al snel in de ban van de muziek van Neil Young en Jeff Buckley. De singer-songwriters inspireren de jonge Dotan om zelf liedjes te schrijven voor piano en gitaar. In 2011 komt zijn debuutalbum Dream Parade uit en wordt hij door 3FM tot Serious Talent gedoopt. Begin 2014 komt zijn – met inmiddels platina bekroonde – tweede plaat 7 Layers uit. Daarop staat zijn grootste hit tot nu toe; met het nummer Home breekt Dotan wereldwijd door.