Heb jij het gevoel dat je vastloopt in je werk? Stap je ’s ochtends met tegenzin uit je bed? Erger je je aan collega’s? Mis je de uitdaging? Kortom: staan alle signalen op groen om een nieuw avontuur aan te gaan? Dan is het goed om te ontdekken wat je écht wil.

 

Dagdromen

Laat je gedachten de vrije loop. Waar droom je van? Wat is jouw stip aan de horizon? Hoe wil je later terugkijken op je loopbaan? Of een tikkeltje extremer: hoe wil je dat anderen jou herinneren na je overlijden? Wat wil je bereiken? Maar ook: wat drijft je? Noteer alles wat je te binnenschiet. Zo ontstaat een mooi overzicht vol met ideeën, mogelijkheden en misschien zelfs leerlessen over jezelf.

 

Beroepentest

Blijft jouw aantekeningenvel angstvallig leeg? Heb je werkelijk geen idee welke kant je met je loopbaan op wil. Weet dan dat er online tal van beroepskeuzetesten te vinden zijn. Wie weet komt er weel een heel verrassend beroep naar voren? Of spot je een opleiding waar je nog nooit van had gehoord. Zelfs als je inmiddels de baan van je dromen hebt gevonden, blijft dit leuk om te doen.

 

Zelfonderzoek

Het is vervolgens tijd voor een grondig zelfonderzoek, waarbij je eerlijk naar jezelf kijkt. Wat voor mens ben je? Welke waarden heb je – niet alleen privé, maar ook op werkvlak. Hoe zit het met je capaciteiten en talenten? Waar ben je goed in. Uit welke zaken die jij doet – voor werk of hobby – haal jij nu je energie? Daarnaast is het goed om je tijdens jouw zelfonderzoek ook te verdiepen in je weerstanden en angsten. Dat vraagt wat moed, maar je hebt er heel veel aan om te weten welke zaken je tegenhouden in je ontwikkeling.

 

Vraag het anderen

Stel de bovenstaande vragen ook eens aan verschillende mensen uit je omgeving. Kies daarbij voor verschillende invalshoeken, zoals je partner, familie, vrienden en collega’s. Sport je in teamverband of ben je actief in het verenigingsleven – dan is het goed om ook uit deze hoek iemand te vragen naar jouw waarden en kwaliteiten. Grote kans dat je zo zaken over jezelf ontdekt waar je nog nooit bij stil hebt gestaan.

 

Plannen maken

Als je weet wat je wilt én kunt, is het zaak om plannen te gaan maken. Kies de droom die jij wil realiseren. Ga in gesprek met mensen die doen wat jij zou willen. Wat vertellen zij over jouw droombaan? Misschien is het zelfs mogelijk om een dagje (of langer) mee te lopen. Ben je nog steeds enthousiast? Verdiep je vervolgens in de factoren waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan switchen, zoals een verplichte opleiding. Maak een overzicht van stappen die nodig zijn om jouw doel te behalen én zet alles op alles om dit te verwezenlijken.

 

Twijfels

Als je blijft twijfelen, is het goed om een loopbaancoach in de arm te nemen. Die weet namelijk precies wat er nodig is om tot een goede keuze te komen. Bij deze persoon kun je al je gevoelens en gedachten uiten zonder dat er een oordeel volgt. Een loopbaancoach is tenslotte volledig neutraal. Daarnaast is het fijn om te weten dat je er in dit keuzeproces niet alleen voor staat. Dat er iemand met je meekijkt en je steunt in dit lastige en soms erg confronterende proces.


 

Edith Baars: “Ik heb een totaal nieuw leven gekregen”

Saxion FastSwitch helpt werknemer én werkgever vooruit

Herken je dat? Je doet al jaren hetzelfde werk, maar eigenlijk zou je iets heel anders willen. Edith Baars (52) maakte er werk van, en met succes. Via het programma FastSwitch van Saxion Parttime School is ze nu helemaal op haar plek als welzijnsmedewerker.

“Na de havo ben ik gaan werken in de financiële dienstverlening”, vertelt de Bathmense. Een prima functie, maar mijn hart lag er niet.” Na een reorganisatie verloor ze in 2018 haar baan, waarna ze via het UWV op het spoor van welzijnswerk raakte. “Als meisje wilde ik al graag voor iedereen zorgen, hier lag echt mijn interesse.” Het enige waar Edith tegenaan liep was het vinden van een praktijkervaringsbaan; werkgevers vroegen een hbo-diploma. Maar in 2019 kwam daar ook een oplossing voor. Het UWV kende meerdere mensen die in het welzijnswerk aan de slag wilden. Daarnaast zocht Wijkteams Enschede dringend nieuwe medewerkers. Saxion Parttime School wilde voor deze organisaties en werkzoekenden wel een aantal basismodules van de opleiding Social Work aanbieden in een leergang op maat, via het programma FastSwitch. Zo faciliteert en begeleidt de hogeschool het switchen naar een nieuwe carrière in bijvoorbeeld de techniek, zorg en welzijn of een economisch vakgebied.

“Ik doorzie situaties nu beter”

Zo kon Edith in een groep van zestien zij-instromers starten in een traject dat werken en leren verbindt. “Elke woensdagochtend heb ik les, daarnaast werken we drie dagen bij Wijkteams Enschede. Het onderwijs is een mix van klassikale les, opdrachten en thuisstudie.

Mijn praktijkopdrachten mag ik als wijkteammedewerker bij Wijkteams Enschede uitvoeren. Door de opleiding doorzie ik beter wat er in sommige situaties nodig is en weet ik mijn werkwijze beter te onderbouwen. Als ik naar mijzelf kijk, heb ik een totaal nieuw leven gekregen.”

Wat doet FastSwitch?

FastSwitch is een experiment in de regio’s Twente en Stedendriehoek, waarbinnen Saxion Parttime School met werkgevers, werknemers en sociale partners korte switch­trajecten op maat ontwikkelt. Dat betekent een flexibel, modulair en praktijkgericht studietraject, waar je als deelnemer zelf de regie houdt bij je carrièreswitch. Tegelijk worden werkgevers snel geholpen met voldoende, geschoolde én gemotiveerde medewerkers. We doen het samen, dat werkt!

Op zoek?

Kijk eens op saxion.nl/fastswitch