Ben jij zo’n student die chronisch geld te kort heeft? Zoek je een bijbaan, waarmee je snel verdient, zodat je je lekker in het studentenleven kunt storten? Of ben je meer het type dat liever iets goed voor een ander doet. Voor ieder type student is een interessante functie te vinden. We zetten een aantal verrassende keuzes op een rijtje.

Introvert

Typische studentenbaantjes waarbij je anderen moet overtuigen om een product of dienst aan te schaffen, zijn niets voor introverte personen. Nee, jij komt het beste tot je recht als je één op één aan de slag mag. Denk bijvoorbeeld aan het geven van bijles. Dat kan aan kinderen, middelbare scholieren of volwassenen die Nederlands willen leren.

Sportief

Ben jij het liefst veel in beweging en lekker buiten? Dan is een baan als postbezorger misschien wel iets voor jou. Check daarbij ook de werktijden vooraf. Er zijn namelijk bedrijven waar je als bezorger past na 12.00 uur aan de slag gaat. Kun je eerst uitslapen als je brak bent.

Je hebt hierbij geen collega’s die continu over je schouder meekijken; je zet gewoon een lekker muziekje op en gaat.

Sociaal

Voor wie het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan de maatschappij én daarbij snel geld wil verdienen, is meedoen aan geneesmiddelenonderzoek de ideale job. Als testpersoon ben je onmisbaar voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Je hebt kortdurende trajecten, maar ook onderzoeken waarin je meerdere dagen in het onderzoekscentrum verblijft. Als je een eigen studio of appartement hebt, kun je die vervolgens tijdens zo’n langere periode natuurlijk ook verhuren op Airbnb.

Zorgzaam

Sta jij graag voor anderen klaar, dan is een job als mantelmaatje of mantelaar misschien wel iets voor jou. Je neemt dan even de taken over van de mantelzorger, die zijn of haar dierbare niet alleen wil laten en er wel even tussenuit moet. Jij zorgt er tevens voor dat mantelzorgers even op adem kunnen komen. Vaak wordt voor deze functie gezocht naar studenten die een aan de zorg gerelateerde opleiding volgen.

Shopaholic

Ben jij een ware shopaholic, ga dan op zoek naar vacatures voor mystery shoppers. Onder werktijd shoppen; wie wil dat nu niet?

Als mystery shopper bezoek je de betreffende winkel als ‘gewone consument’, naderhand vul je dan een vragenlijst in. Daarvoor krijg je dan een vergoeding. Hoeveel dat precies is, wisselt sterk per project. Soms mag je de producten die je als testaankoop doet ook houden en vormt dat je beloning. Check dit voor je aan de slag gaat.

Vrije geest

Denk je bij de ideale functie voor vrije geesten meteen aan een baan als escort – wat inderdaad ook de nodige studenten doen om snel te kunnen verdienen? Nee, er zijn ook nog andere mogelijkheden zoals aan de slag gaan als naaktmodel voor schilder- en boetseercursussen. 

Kilometervreter

Kun jij geen kilometers genoeg maken achter het stuur? Wat dacht je van een baan als studentchauffeur, waarbij je zakenlui in hun eigen auto van de een naar de andere afspraak rijdt. Jouw klanten besparen tijd, omdat ze in de auto kunnen werken én jij rijdt in de meest luxe auto’s.

Extravert

Ben je juist heel extravert, dan kun je alle kanten op. Denk aan diverse baantjes in de horeca, waarbij je meegeniet met de gasten. Of kies voor promotiewerk, waarbij geen enkele dag hetzelfde is. Sta je de ene dag in een supermarkt samples van een nieuw product uit te delen; juich je de andere dag winnaars van een actie aan alsof ze ware celebrities zijn.