Werken tijdens je studie

Als het kon zou je tijdens je studententijd waarschijnlijk vooral bezig zijn met je studie, sociale contacten en het netwerken voor een toekomstige baan, maar de realiteit is dat er vaak gewoon gewerkt moet worden. Juist voor de gezellige dingen. Niets mis met de supermarkt, maar je kun ook gaan voor een bijzondere baan. Check de bijbanen van deze studenten maar eens!

Naam: Raisa Asschert
Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: Tandartsassistente
Bijbaan: Sportieve activiteiten met gehandicapten (GuidaSportsAssistence)

“Eerst werkte ik in de supermarkt, maar dat was ik een beetje zat. Ik hoorde over de instelling ‘Guida Sports’ van een ouder uit mijn handbalteam. Ik werk hier nu ongeveer een jaar. Iedere zaterdag begin ik om half 10 en eindig ik om half 4 of half 5. Het is heel afwisselend, ieder uur heb i k een andere cliënt met een andere activiteit. Over het algemeen heb ik twee uurtjes zwemmen, twee uurtjes fietsen en twee uurtjes wandelen. Dit is een-op-een aandacht voor de cliënt. Ik wandel ook met cliënten die in een rolstoel zitten. Dan zijn ze lekker buiten en krijgen ze een uur lang aandacht. Deze bijbaan betaalt best wel goed, aangezien het werken in de zorg is. Ik heb weinig tijd vanwege mijn opleiding en sport en kan daarom alleen op zaterdag werken, super chill dus dat het goed betaald! Het werk wordt meer gewaardeerd dan werken in de supermarkt; een cliënt is oprecht blij als jij hem of haar weer komt ophalen.”

Naam: Tanno de Graaf
Leeftijd: 23 jaar
Opleiding: Master Business Administration: Stategy & Organization
Bijbaan: Kistendrager bij een uitvaartcentrum

“In tegenstelling tot veel van mijn medestudenten ben ik er geen fan van om op financieel vlak maandelijks te leunen op ome DUO (bijlenen). Daarom heb ik altijd veel gewerkt naast mijn studie. Tot mijn 21e had ik ´gewone´ bijbaantjes, bijvoorbeeld de supermarkt. Destijds gingen al veel vrienden werken bij een uitvaartcentrum in de buurt. ‘Kistendragen, heel chill werk man, zou je ook moeten gaan doen Tanno’, zeiden ze. Toen was ik nog vrij sceptisch; overleden mensen dragen en begraven en continue in aanraking komen met verdrietige families leek mij niks. In de zomer van 2017 ben ik gestopt bij mijn toenmalige bijbaan, vanwege mijn stage bij een bank. Toen de stage was afgelopen besloot ik op aandringen van vrienden, toch te gaan werken als kistendrager. Ik doe het nu zo’n acht maanden en heb er nog geen seconde spijt van gehad. Het is heel dankbaar werk. Natuurlijk is er verdriet van de familie, maar het enige wat je voor hen kan doen is een speciaal afscheid creëren voor de overledene. Dat is waar wij voor zijn. Het is prachtig om na afloop bedankjes en complimenten te krijgen van de nabestaanden. En hoewel ik van tevoren dacht dat het emotioneel gezien lastig zou zijn om met overledenen en verdrietige mensen in aanraking te komen, valt dat in de praktijk ontzettend mee. Ik ben er niet bewust mee bezig dat ik een overleden persoon wegdraag. Gelukkig ben ik nog nooit ingehuurd voor een klus met een jong iemand. Ik weet zeker dat als ik iemand van mijn leeftijd of een kind moet wegdragen, ik geëmotioneerd ben. Maar ook dat hoort bij het werk en het leven. Kistendrager betaalt best aardig. Als dragers worden we ingedeeld per klus en ik verdien 30 euro per klus, waar ik gemiddeld 2 tot 3 uur mee bezig ben.”

Bijverdienen & Studiefinanciering op het mbo

Bijverdienen tijdens je studie is natuurlijk super fijn en vaak ook wel nodig. Die biertjes, wijntjes, studentenavondjes en kopjes koffie op school moeten ergens van betaald worden. Maar wist je dat je als mbo’er teveel verdient, je uiteindelijk een deel van je studiefinanciering terug moet betalen? Hoe dat precies zit, lees je hier.

Omdat op het mbo de studiefinanciering een gift is of kan worden, mag je niet teveel bijverdienen. Dit geldt ook als je alleen een studentenreisproduct hebt. Onder het leenstelsel mag je wel onbeperkt bijverdienen. De grens voor het bijverdienen van mbo-studenten is in 2018 vastgesteld op 14.456,-. Dit gaat om het verzamelinkomen of belastbaar loon. Hieronder geldt niet alleen het geld dat je verdient met een bijbaan. De inkomsten die onder het belastbaar loon vallen, vind je op loon- of uitkeringsstrookjes. Vaak staat er een cumulatief belastbaar loon, belastbaar loon, loonheffing, fiscaal loon of kortweg loon. Dit zijn de bedragen die voor DUO gelden onder bijverdiensten. Heb je meerdere werkgevers of uitkeringen? Tel deze dan bij elkaar op.

Als je inkomsten onder het vastgestelde bedrag blijven, is er niets aan de hand. Ga je meer verdienen? Zet dan je studiefinanciering en studentenreisproduct stop. Zo voorkom je dat je ineens veel geld moet terugbetalen.

Bron: DUO & Rijksoverheid