En dan ben je éindelijk afgestudeerd. Na jaren van opdrachten, tentamens en studieboeken, heb je dat felbegeerde papiertje in handen en mag je je kennis in de praktijk gaan brengen. Wij vroegen deze vier Young Professionals naar de start van hun carrière, de zoektocht naar een baan en hun ambities. 

Elisa Hoogland (27) woont in Hilversum en werkt sinds augustus 2017 bij Colliers als junior Consultant bij de afdeling Capital Markets in Amsterdam. Ze heeft Economische Geografie gestudeerd.

Hoe belangrijk is onderstaande voor je op schaal van 1 tot 10

 • Doorgroeimogelijkheden: 9
 • Aansluiting op studie: 7
 • Staat goed op CV: 6
 • Vestigingsplaats bedrijf: 7
 • Salaris: 8
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden: 7

 

Hoe kwam je bij deze vacature?

“Ik hebt tijdens mijn master een afstudeeronderzoek uitgevoerd naar de effecten van e-commerce op logistiek vastgoed bij de Research afdeling van Colliers International. Direct na deze stage ben ik gestart op de afdeling Valuations als Assistent Taxateur. Al snel kwam de functie voor Junior Consultant bij Capital Markets op mijn pad. Ik had het idee dat dit beter bij mij zou passen omdat het een meer commerciële functie is. Toen heb ik een switch gemaakt.”

Is dit de baan die je tijdens je studie voor ogen had als eerste baan?

“Eigenlijk wist ik tijdens mijn studie niet precies welke baan het zou worden. Dat het vastgoed gerelateerd zou zijn stond voor mij vast, omdat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in ruimtelijke processen en architectuur. Door mijn stage en korte ervaring binnen het bedrijf merk ik dat ik op de juiste plek zit. De vastgoedwereld is erg dynamisch en interessant.”

Wat is je droombaan?

“Op dit moment zit ik goed op mijn plek en vind ik het belangrijk om eerst meer te leren en ervaring op te doen. Ik zit nu in het Young Talent Programma en leer van veel kanten de vastgoedwereld kennen. Het is mijn ambitie om uiteindelijk een team aan te sturen of verantwoordelijk te zijn voor een eigen onderneming binnen een groot bedrijf; het zogenaamde intrapreneurship.”


Folkert Venema (31) woont in Amsterdam en werkt nu anderhalf jaar als Assistent controller bij NSDSK. Hij haalde in 2012 zijn HBO diploma Bedrijfseconomie.

Hoe belangrijk is onderstaande voor je op schaal van 1 tot 10

 • Doorgroeimogelijkheden: 8
 • Aansluiting op studie: 7
 • Staat goed op CV: 7
 • Vestigingsplaats bedrijf: 8
 • Salaris: 7
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden: 7

 

Hoe kwam je bij de vacature?

“Een vriend van me werkte hier al en kende mijn interesses. Ik werkte toen nog bij een pensioenuitvoerder. Hij zei dat er een functie vrij kwam die bij mij zou passen. Dat bleek inderdaad zo en toen heb ik gesolliciteerd. Na een paar sollicitatierondes kreeg ik de baan.”

Is dit de baan die je tijdens je studie voor ogen had als eerste baan?

“Ik denk dat dit een goede opstap is naar mijn droombaan. Ik heb zeven jaar gestudeerd en was vooral bezig met mijn uitgebreide studentenleven. Dat vind ik niet erg hoor, mede dankzij mijn studententijd heb ik een rijk sociaal netwerk, waaronder de vriend die mij aan deze baan heeft geholpen.”

Wat is je droombaan?

“Ik ben niet zo van een langetermijnplanning, maar ik zou uiteindelijk graag controller worden. Dus eindverantwoordelijke voor het financiële proces.”

Heb je veel moeten solliciteren voordat je de baan vond?

“Eigenlijk niet. Ik werd voor mijn eerste baan via een extern bedrijf gedetacheerd bij een pensioenuitvoerder. Binnen driekwart jaar wilden ze mij overnemen. Als gedetacheerde is doorgroeien makkelijker. En aangezien ik zeven jaar gestudeerd heb, wilde ik ook echt wel aan het werk.”


Michelle van Gennip (25) woont in Amsterdam en werkt als Content Manager Corporate Communications bij ABN AMRO. Ze heeft haar bachelor communicatiewetenschap en master Corporate Communication gehaald. Ze is nu vier jaar aan het werk.

Hoe belangrijk is onderstaande voor je op schaal van 1 tot 10

 • Doorgroeimogelijkheden: 8
 • Aansluiting op studie: 4
 • Staat goed op CV: 5
 • Vestigingsplaats bedrijf: 3
 • Salaris: 6
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden: 5

 

Is dit de baan die je tijdens je studie voor ogen had als eerste baan?

“Niet direct. Vanuit mijn studie wist ik dat ik ‘iets met communicatie’ wilde doen, maar wat dat inhield was nog niet duidelijk. Ik ben er ingerold en heb gaandeweg ontdekt wat ik écht leuk vind om te doen. Ik geloof dat communicatie met klanten en de maatschappij vanuit een bedrijf heel belangrijk is en dat is precies wat ik nu mag doen, dus ik ben op mijn plek.”

Wat is je droombaan?

“Enerzijds zou ik graag een baan willen waarbij klantcontact volledig centraal staat en ik de wensen en behoeften van klanten kan doorvoeren in initiatieven binnen bedrijven. Anderzijds ben ik altijd geïnteresseerd geweest in merkreputatie en branding. Ik zou daar graag nog meer ervaring in op willen doen. Ik denk dat ik op mijn leeftijd nog veel kan ontdekken en leren en dat dit me misschien wel in hele andere richtingen drijft dan ik dacht.”

Heb je veel moeten solliciteren voordat je een baan vond?

“Ik ben bij dit bedrijf begonnen door middel van een vrijwillige stage. Ik had een bachelor afgerond, maar nog weinig ervaring opgedaan in mijn vakgebied. Vanuit deze stage is mij een contract aangeboden en zo ben ik aan mijn eerste fulltime baan begonnen.”

Drie belangrijke redenen voor deze baan?

“Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk het team is waarin je werkt. In een leuk team met dezelfde mindset gaat samenwerken soepeler. Dat zorgt voor een fijne werksfeer waarin je je werk goed kunt uitvoeren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik ruimte heb voor mijn creativiteit en eigen initiatieven en dat het oké is om daarin fouten te maken; je leert door te doen.”


Stefan Spanjer (26) woont in Eindhoven en werkt als Sr. Global Marketing Manager bij Philips Healthcare – Customer Services. Hij studeerde MSc Marketing Management.

Hoe belangrijk is onderstaande voor je op schaal van 1 tot 10

 • Doorgroeimogelijkheden: 10
 • Aansluiting op studie: 8
 • Staat goed op CV: 8
 • Vestigingsplaats bedrijf: 8
 • Salaris: 8
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden: 8

 

Hoe kwam je bij deze vacature?

“Tijdens mijn studie ben ik tijdig begonnen met zoeken en oriënteren naar een geschikte baan. Ik besloot dat ik een traineeship wilde doen en zo kwam ik bij Philips. Ik had hier al eerder stage gelopen. De selectieprocedure was intens, maar zeker de moeite waard.”

Is dit de baan die je tijdens je studie voor ogen had als eerste baan?

“Absoluut. Dankzij mijn traineeship weet ik waar mijn interesses liggen. Normaliter roteer je tijdens dit traineeship drie keer van functie en duurt iedere rotatie negen maanden. Dit maakt dat je een goed beeld krijgt van het hele bedrijf en je snel verschillende marketingaspecten leert.”

Wat is je droombaan?

“Mijn uiteindelijke droombaan is om Chief Marketing Officer te worden. Ik heb voor mezelf een loopbaanplan gemaakt en lig voor op de planning.”

Heb je veel moeten solliciteren voordat je een baan vond?

“In totaal heb ik bij ongeveer 10 bedrijven gesolliciteerd. Met sommige bedrijven is er geen match en dat is prima. Ik heb uiteindelijk mogen kiezen uit drie banen. Echt een luxe positie. Ik heb daar dan ook naar toegewerkt doordat ik tijdig ben begonnen met mijn zoektocht en de extra curriculaire activiteiten (bestuursvoorzitter, raad van toezicht en fractievoorzitter) die ik altijd gecombineerd heb met mijn studie.”