Een studie- of stageperiode in het buitenland IN HET BUITENLAND doorbrengen is ontzettend leuk en leerzaam, maar wist je dat je ook echt een verschil kunt maken? Deze studenten gingen je voor.

Wie?
Eline van der Heijden (20)
Studie?
Sport en Bewegen aan het ROC Tilburg
Buitenlandervaring?
Verschillende maatschappelijke projecten in Zuid-Afrika
Hoe lang?
Drie weken

Hoe kwam je erbij om naar Zuid-Afrika te gaan?
“Het ROC in Tilburg biedt een excellentieprogramma aan waarmee je drie weken naar Zuid-Afrika kunt gaan om goede doelen te sponsoren en te helpen in de vorm van sport en bewegen. Ik werd uitgekozen om samen met dertien andere studenten naar Zuid-Afrika te gaan in januari. Vooraf kregen we lessen in Engels en maatschappelijke problemen in het land. Ook moesten we 750 euro sponsorgeld ophalen om in Afrika aan verschillende organisaties te schenken. Zo stond ik te schminken op de lokale markt in Schijndel, terwijl mijn vader naast me zong als levende jukebox.”
Wat heb je in Zuid-Afrika gedaan?
“We bezochten scholen, tehuizen en een stichting voor prostituees in Johannesburg, Lesotho en Kaapstad. In Lesotho organiseerden we twee sportdagen voor scholieren. Ze spraken geen Engels; met handen en voeten legden we de spelletjes uit. Achteraf lieten we tennisrackets, honkbalknuppels en voetbalspullen achter. Ze waren ontzettend dankbaar. Ze zijn erg arm; tijdens de sportdag kregen de kinderen ‘s middags pap. Voor velen was dat het eerste dat ze aten die dag! Verder hebben we in een tehuis voor geestelijk en lichamelijk beperkten de hele dag gezongen en gekletst met de mensen. Ook daar lieten we veel achter; zoals een waterkoker en een beamer. De volgende dag werden we uitgenodigd voor een lunch met kip, broodjes en salade. Alles zelfgemaakt. En dat terwijl ze zelf zo weinig hebben.”
Had je last van een cultuurshock?
‘Eigenlijk pas toen ik terug was in Nederland. Toen dacht ik: wat is er eigenlijk allemaal gebeurd? Ik heb dingen gezien en gehoord die ik echt een plekje moest geven. Zo ontmoette ik een vrouw van 53 die negen kinderen had, slechts één kind was niet in de prostitutie verwekt. Ze woonde met haar kinderen in een huisje van golfplaten. Door haar omgeving werd ze niet geaccepteerd. Als je ziet wat wij hier allemaal hebben en hoeveel we dan nog klagen, dan denk ik wel: waar zijn wij eigenlijk mee bezig? Daar zijn de mensen zo arm. Ze hebben echt hulp nodig.’
Ga je vaker dit soort buitenlandprojecten doen?
“Na mijn studie wil ik naar Azië om mensen te helpen met sport en bewegen. Bijvoorbeeld door een plaatselijk bejaardentehuis of basisschool te bezoeken. Ik ben ook ambassadeur voor excellentie in het mbo; in maart stond ik op een excellentiebeurs en ik heb gepraat met de minister van Onderwijs. Ik wil helpen excellentie in het mbo veel groter te maken. Ik raad iedereen aan deze uitdaging aan te gaan. Het kan je alleen maar verrijken.”

 

Wie?
Pim ten Haaf (26)
Studie?
Climate Studies aan de Wageningen Universiteit Buitenlandervaring? Studie Chinees en master China Studies in Peking
Hoe lang?
Twee jaar


Je zit sinds twee jaar in Peking, wat heb je allemaal gedaan?
“Eerst heb ik een jaar fulltime Chinees gestudeerd en nu volg ik de master China Studies aan de Peking University. Voor een van de vakken moesten we een eigen onderzoek doen. Ik had een reportage van onderzoeksjournalist Emmanuel Freudenthal gelezen over de smokkel van houtskool tussen Myanmar en China. Houtskool wordt gebruikt om silicium te produceren, een metaal dat nodig is voor de productie van onder andere smartphones en zonnepanelen. Vrijwel alle houtproducten die de grens overkomen zijn afkomstig van illegaal gekapte bossen in Myanmar. Ik wilde graag zelf naar de grens gaan om Freudenthals verhaal te verifiëren en te kijken waar de houtskool precies de grens overkwam.”
Hoe ben je te werk gegaan?
‘Ik bezocht grensdorpen en praatte met lokale bewoners en taxichauffeurs. Op meerdere plekken zag ik vrachtwagens volgeladen met groene zakken rijden. Bij één grenspost stonden magazijnen die tot de nok toe gevuld waren met houtskool. Overal nam ik foto’s, wat nog een uitdaging was; als enige buitenlander in het grensgebied viel ik op en op sommige plekken werd ik achtervolgd door veiligheidsbeambten. Daarom stuurde ik alle foto’s die ik maakte gelijk door naar mijn groepsgenoten; mocht een agent ze van mijn telefoon wissen, dan konden we ze alsnog gebruiken. Uiteindelijk heb ik twee nieuwe smokkelroutes blootgelegd.’
Wat hoop je met de uitkomsten van jouw onderzoek te bereiken?
‘Ik hoop dat mensen dankzij dit onderzoek bewuster worden van de milieuimpact van hun consumptiepatroon. Je smartphone komt niet uit de lucht vallen, er is een ontzettend gecompliceerde keten die ervoor zorgt dat die telefoon uiteindelijk in de winkel op de hoek komt te liggen. En tijdens sommige stappen gebeuren er dingen die niet helemaal door de beugel kunnen. Ook hoop ik dat beleidsmakers in China bereid zijn om wat kritischer te kijken naar houtskool en er iets aan kunnen doen met de middelen die ze hebben. Ik ben wel wat sceptisch over of ik deze mensen met mijn onderzoek ook echt ga bereiken, en aangezien de economische belangen groot zijn, is het maar de vraag of ze dan ook iets willen doen. Maar je moet het altijd proberen.’
Wat ligt er nu voor jou in het verschiet?
‘Op dit moment volg ik een fulltime Chinees taalprogramma aan de Peking University. Per september begin ik met werken bij de Rijksoverheid, dus ik vertrek spoedig uit China. Ik heb er twee jaar gewoond en een waanzinnige tijd gehad, de taal geleerd en dingen kunnen onderzoeken die in Nederland niet te vinden zijn.’

 

Wie?
Marjolein van Vliet (27)
Studie?
Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden Buitenlandervaring? Onderzoeksstage bij het Karolinska-instituut in Stockholm
Hoe lang?
Acht maanden

Wat heb je onderzocht tijdens jouw stage?
‘Ik hield me bezig met aanbrengen van veranderingen in tumorstamcellen, zodat ik ze daarmee uit kon schakelen. Na maanden van minutieus werk bleken er bacteriën bij mijn cellen te zijn gekomen, waardoor ze niet meer bruikbaar waren. Ik kon weer een stap terugdoen. Mijn stage duurde daarom twee maanden langer. Uiteindelijk konden andere onderzoekers wel voortborduren op mijn resultaten; dat vind ik het leuke aan het onderzoeksveld, dat je met een groep mensen onderzoek doet in dezelfde richting en merkt dat je dingen uit elkaars resultaten kunt verbinden.’
Heb je het idee dat je iets hebt kunnen betekenen daar?
‘Ja, maar nog het meest met dingen die ik buiten mijn stage deed. Ik hockeyde in Nederland al en keek of ik dat in Zweden ook kon doen. Hockey is daar niet bekend, er zijn vier damesteams in heel Zweden en die spelen notabene op voetbalvelden. Ik sloot me aan bij het team in Nacka en we werden landskampioen! Uiteindelijk zijn we nog met een soort Champions League naar Gibraltar geweest. Ik speel nog steeds ieder jaar mee in dat team met het landentoernooi.’
Je gaat dus nog vaak terug?
‘Sowieso eens per jaar. Zweden is als een tweede thuis. Als ik in Nederland door de Ikea loop, voelt het al vertrouwd. Door mijn Zweedse talencursus herken ik nu al die gekke namen die ze aan de producten geven. Bovendien is het een prachtig land. Samen met mijn vriend, die ook stage liep in Stockholm, heb ik een treinreis van zestien uur gemaakt naar het dorpje Kiruna, dat honderd kilometer boven de poolcirkel ligt. Het is magisch daar; de sneeuw ligt tot twee meter hoog. We hebben sneeuwscootertochten gemaakt, rendiervlees gegeten, alleen het Noorderlicht nog niet gezien. Ik moét dus wel terug.’
Heb je tips voor studenten die naar het buitenland willen?
‘Ik kan een buitenlandervaring zeker aanraden. Mijn onderzoek had ik in principe ook in Nederland kunnen doen, maar zodra ik vanuit mijn stageplek naar buiten liep, stond ik in een compleet ander land. In het begin voelt het nog als vakantie, maar na twee weken is het als je tweede thuis. Je bent daar op jezelf aangewezen. Het klinkt misschien cliché, maar mijn ouders zeiden dat ik volwassener was toen ik terugkwam. Toen ik daar woonde, was ik onderdeel van de bevolking. Naast het hockeyen, zat ik ook in de jaarvertegenwoordiging van mijn studie. Zo raak je bekend met de lokale gebruiken en kom je uit je eigen bubbel. Blijf de dingen doen die je thuis ook doet, dat is gewoon gaaf.


DE WERELD TE ONTDEKKEN!
Maak nieuwe vrienden, woon in een ander gezin en leer een nieuwe taal op een buitenlandse school! Met AFS kun je een paar maanden of een heel jaar naar een middelbare school overal ter wereld. AFS is actief in meer dan 60 landen en zal ervoor zorgen dat jouw uitwisseling de beste periode in je leven wordt! Doordat AFS gezellige en leerzame kampen in Nederland en in jouw gastland organiseert, zal je gemakkelijk vriendschappen maken al voordat je weg gaat. Wil jij volgend jaar tijdens of na je middelbare school op avontuur? Kom dan langs bij één van onze voorlichtingen. Wanneer je achttien jaar of ouder bent, is het middelbare schoolprogramma soms niet meer mogelijk en wellicht ook niet meer wat je zoekt. AFS Next heeft daarom betekenisvolle vrijwilligersprojecten maar ook unieke locaties om te studeren. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld les te geven in China, bedreigde dieren te beschermen op de Filipijnen maar kun je ook studeren in Denemarken of Paraguay. Met AFS Next kun jij jezelf verder ontwikkelen en jouw steentje bijdragen aan een betere wereld. Dit kan voor een jaar maar ook gewoon voor een paar weken. Stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan. Volg de verhalen van alle AFS’ers op Instagram of op onze website http://www.afs.nl


DE KIKKERT
Ben je opzoek naar een locatie voor het zeilweekend van jouw studentenvereniging, een vergaderlocatie voor je commissieweekend of een lustrumgala op een bijzondere locatie? Dan is onze groepsaccommodatie echt wat voor jou. Met onze 150 bedden is De Kikkert geschikt voor grote en kleine groepen die graag een weekend komen zeilen en feesten. Overdag kunnen we jouw groep faciliteren door het organiseren van een zeilwedstrijd of tocht over de Friese meren. Wanneer je dan terugkomt op De Kikkert zullen wij zorgen dat de borrel klaarstaat. Is zeilen toch niet echt iets voor jullie? Bij De Kikkert hebben we ook ruime sportvelden om vrij te gebruiken tijdens jullie activiteit. Tijdens het weekend zullen we jullie van alle zorgen ontzien, zodat jullie je volledig kunnen richten op het doel van het weekend. ‘s Avonds een feest met onze DJ booth maakt de dag compleet. Benieuwd naar wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen? Ga voor meer informatie naar www.dekikkert.nl of neem contact met ons op door te bellen naar +31 6 23851370.


DE ZOMER IS OVER, WAT NU?
De zomer is bijna voorbij en iedereen maakt zich klaar om te starten. Stiekem zit jij niet lekker in je vel. Jaarlijks zijn er duizenden jongeren die hiermee kampen; onzekerheid, stress, druk om te presteren. Jij bent dus niet de enige! Wat te doen? In feite heb je twee keuzes:
OPTIE 1: Doorgaan in de rat race. Dit is wat veel mensen doen. Tanden op elkaar en doorgaan. Tot ze op hun vijftigste in hun mid-life crisis niet meer verder kunnen. Of op hun vijfentwintigste al in een burn-out belanden. Pas op voor deze weg: het kost je meer dan je lief is!
OPTIE 2: Praat over je twijfels. Zet je masker af. Neem iemand in vertrouwen. Iedereen doet maar wat! Iedereen heeft twijfels en loopt wel eens vast. Je bent dus niet alleen en dat lucht op. Vervolgens kun je tijd besteden aan je vragen en er zo achter komen waar je wél blij van wordt.
KIES VOOR JEZELF: Start met een tussenjaar van Breekjaar in september! Bij Breekjaar onderzoek je samen met leeftijdsgenoten wie je bent, wat je wilt en waar je gelukkig van wordt. Bij Breekjaar, maar ook tijdens reizen en verschillende kampen. Samen met coaches die weten wat je doormaakt, werk je aan je zelfvertrouwen. Je ontdekt waar je goed in bent en ontwikkelt nieuwe skills en ondernemerschap. Zodat je daarna een inspirerende toekomstkeuze kan maken waar je zelf achter staat. En die vrienden voor het leven? Dat is de bonus!
ERVAREN OF BREEKJAAR BIJ JE PAST? Meld je aan op breekjaar.nl voor een gratis proefdag.


AIESEC
Kun je benoemen wat er zo uniek was om met AIESEC naar het buitenland te gaan? Via AISEC kreeg ik het beste van twee werelden, met dank aan het gastgezin en de stage die ik heb gelopen. Door elke dag van en naar werk te reizen, de eetgewoonten te leren kennen en het communiceren met de mensen heb ik echt een goed beeld gekregen van het leven in Brazilië. De afwisseling tussen het dagelijks leven en vakantie zorgde voor veel diversiteit wat het voor mij een ontzettend leuke en waardevolle ervaring heeft gemaakt. Hoe heeft deze ervaring je helpen groeien op persoonlijk vlak? Ik ben gegroeid in mijn communicatievaardigheden met dank aan de taalbarrière, maar ik heb ook veel geleerd om positief te blijven en op mijzelf te kunnen vertrouwen wanneer je het vangnet van thuis niet meer kan raadplegen. Daarnaast begrijp ik nu veel meer van andere werelden, voorheen was het voor mij onduidelijk wat een global citizin nou precies inhoudt, nu is me dat volledig helder. Ik waardeer nu meer wat ik heb en heb ook meer begrip voor andere werelden. Zou je het buitenlandprogramma van AIESEC aanraden? Zeker weten! Het ervaren van het lokale leven maakte het voor mij zo uniek. Dit krijg je niet mee bij een simpele rondreis met een reisleider op vakantie. Sofie heeft deelgenomen aan het programma Global Entrepreneur, mogelijk gemaakt door AIESEC.