Droom je van een studie, stage of tussenjaar in het buitenland? De mogelijkheden zijn eindeloos. Corona maakt het nu misschien wat lastiger, maar vergeet niet dat een goede voorbereiding ook tijd kost. Start nu én voer je plannen uit als het weer mag.

Studiepunten

Kies je voor een studie of stage in het buitenland, neem dan contact op met je studiebegeleider, decaan of het internationaal office van jouw onderwijsinstelling. Zij hebben vaak al contacten met buitenlandse partijen én weten als geen ander of je curriculum aansluit bij je plannen. Maak daarbij ook goede afspraken over de in het buitenland behaalde studiepunten; je wil tenslotte dat die in Nederland worden erkend. Soms is aanvullende informatie noodzakelijk. Start op tijd met het verzamelen van die gegevens, zodat je – als het niet mogelijk is – eventueel kan switchen naar een plek waar je studiepunten wel worden erkend.

Zoektocht

Heeft jouw onderwijsinstelling niet de buitenlandse connecties die je zoekt, dan kun je online veel informatie vinden over onderwijsinstellingen over de hele wereld. Daarnaast heb je natuurlijk ook bemiddelingsbureaus die zich richten op studie, stage of een tussenjaar in het buitenland. Kies je daarvoor? Of ga je zelf op zoek naar de ideale plek om jouw internationale droom waar te maken?

Duur?

Maak je je zorgen over de kosten? Weet dat er tal van partijen – van de overheid, Europese Unie tot aan bedrijven en stichtingen – gelden beschikbaar stellen in de vorm van fondsen en beurzen.

Op www.beursopener.nl vind je een handig overzicht. Check daarnaast ook of je je studiefinanciering gewoon mee kunt nemen. Of start zelf een crowdfunding op, zodat jouw netwerk je financieel kan helpen bij het realiseren van jouw buitenlandavontuur.

Werk

Je kunt er ook voor kiezen om in het buitenland aan de slag te gaan. Blijf je in Europa neem dan contact op met EURES. Dit onderdeel van de Europese Commissie helpt werkzoekenden aan een baan in heel Europa. Of zoek online al naar een leuke bijbaan op de plek waar je gaat studeren.

Regelwerk

Heb je de knoop doorgehakt? Dan volgt er nog meer regelwerk. Van tickets tot aan een goede (reis)verzekering. En vergeet ook je visum en werkvergunning niet. Dit heb je niet nodig als je naar een ander EU-land gaat, maar in andere gevallen kan dit tot wel maanden duren. Start dus meteen met de aanvraag als je de datum van vertrek weet. Controleer ook of je nog inentingen (of andere gezondheidszaken) nodig hebt.

Huisvesting

Al enig idee waar je gaat wonen? Niet? Start dan minimaal drie maanden voor vertrek met je zoektocht. Daarbij kun je hulp krijgen van je opleiding of stageadres. Maak je ook geen zorgen als het niet lukt; je kunt ook een goedkoop hotel of hostel boeken en ter plaatse zoeken.


Speciale verzekering voor je buitenland avonturen

Ga je tijdens je opleiding voor een studie of stage naar het buitenland? Dan is de speciale Aon-Go Study Abroad verzekering iets voor jou. Deze verzekering geeft je namelijk zekerheid tijdens je verblijf in het buitenland.

Dit pakket is speciaal ontwikkeld voor studenten, waarbij je verzekerd bent voor bijna alle gevaren die jou in het buitenland kunnen overkomen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of beroving. Ben je niet goed verzekerd, dan kunnen deze situaties een behoorlijke aanslag betekenen op je spaarsaldo. Met de Aon-Go Study Abroad verzekering heb je de garantie dat de schade snel wordt uitbetaald.

Aon vindt het belangrijk dat studenten hun studie of stage veilig en gezond kunnen uitvoeren. Daarom hebben ze een speciale app ontwikkeld. Hiermee heb je direct én altijd toegang tot de belangrijkste informatie van jouw bestemming. Of je nu op zoek bent naar een ziekenhuis of wilt weten hoe de veiligheidssituatie is in bepaalde delen van het land; met een druk op de knop ben jij – en jouw familieleden – op de hoogte van de laatste informatie.

www.aonstudentinsurance.com.