Begonnen met je studie, maar de ritjes in het openbaar vervoer nu al zat? Of doe je eindexamen én kun je niet wachten tot je op kamers mag? Zo pak je de zoektocht naar een studentenkamer succesvol aan.

Voorbereiding

Misschien wil je het liefst meteen op zoek, maar het is toch handig om wat voorwerk te doen. Zo variëren de prijzen van kamers enorm. Het is dus zaak om te weten hoeveel geld je te besteden hebt. Wat komt er binnen aan inkomen, toeslagen, (tegemoetkoming) studiefinanciering en andere middelen? En wat geef je uit aan schoolzaken, uitgaan, sporten, shoppen, verzekeringen en boodschappen? 

Ben je nog niet zo bekend in de stad waar je gaat studeren, maak dan ook eens een tour door de verschillende wijken. Waar voel je je thuis? Zijn de kamers schaars in de stad waar jij gaat studeren? Kijk dan ook naar alternatieve woonplaatsen van waaruit je nog steeds snel op school – en niet onbelangrijk – de kroeg staat.

Start de zoektocht

Start je zoektocht naar een kamer zo snel mogelijk. Er zijn tal van mogelijkheden. Schrijf je in bij kamerwebsites zoals kamernet.nl,
bij studentenhuisvesters als SSH of klop aan bij een makelaar. Daarnaast zijn in steeds meer steden transformatie-organisaties te vinden. Zij verbouwen kantoorpanden tot studentenhuizen in allerlei verschillende soorten en maten. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken naar de mogelijkheden om antikraak te wonen.

Ook via social media kun je de kamer van je dromen vinden. Soms wordt een kamer aangeboden via een groep van de bepaalde stad. Maar je kunt hier natuurlijk ook een oproepje droppen. Ben je creatief dan kan jouw oproep zelfs viral gaan. Dat overkwam kunststudente Bauwke, die vorig jaar een rap maakte, inclusief absurde clip, met haar oproep voor een kamer.

Opvallen

Heb jij een kamer gespot die precies in jouw straatje past? Maak de kans op een uitnodiging groter door te reageren met een bericht dat eruit springt. Een opvallende intro is essentieel, daarna volgt meer info over wie je bent en wat je doet.

Is hospiteren daarna verplicht om kans te maken op de kamer? Zorg dan dat je je beste ik laat zien. Dat begint met op tijd te komen. Laat vervolgens in het gesprek duidelijk zien wie je bent en waar je interesses liggen. Weet dat je veel (algemene) vragen gaat krijgen, maar bereid je ook voor op awkward stellingen.

Zakelijke stuk

Als je een kamer gaat bewonderen, is het ook goed om te kijken naar praktische zaken. Welke ruimtes zijn gemeenschappelijk? Is er ook een koelkast of wasmachine? Hoe is het geregeld met gas, water, licht en internet. Zijn er genoeg stopcontacten? Wat is de borg? Mag je jezelf er inschrijven?

Overtuigd? Zorg dan dat alle afspraken goed op papier staan. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

 

Feiten en Cijfers

feiten en cijfers leukste studentensteden

Leukste studentenstad

Uit de Nationale Studentenenquête blijkt dat Groningen de leukste studentenstad van Nederland is. Nijmegen staat op de tweede plaats. Gevolgd door Utrecht op plek drie. In dit onderzoek is bijvoorbeeld gekeken naar de aantrekkelijkheid van kroegen en clubs, maar ook naar culturele hotspots.

feiten en cijfers studentensteden prijs

Prijs van studentenkamer

De gemiddelde prijs van een studentenkamer was in 2019 434,- euro volgens Kamernet. Een flinke stijging, want in 2018 was dat nog vierhonderd euro per maand. Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United – die recent de actie #NietMijnSchuld is gestart – drijft de woningnood onder studenten de prijs flink op. Zij spreken over een gemiddelde prijs van tussen de 420 en 520 euro kost. Bedragen van 700 euro  zijn in populaire studentensteden volgens hen ook geen uitzondering.

feiten en cijfers studentensteden man vs vrouw

Mannen vs vrouwen

Wist je dat – in verhouding – de meeste studentes zelfstandig wonen in Ede (62%) en Maastricht (61%). Ook in Leiden (60%), Nijmegen (60%) en Utrecht (59%) is het merendeel vrouw. Mannen vind je in de technische universiteitssteden: Delft (70%), Eindhoven en Enschede (iets meer dan 60%). Dit maakte het CBS ruim twee jaar geleden bekend.

feiten en cijfers goedkoopste studentensteden

Goedkoopste studentensteden

Nieuwsgierig naar waar je voor het laagste bedrag een kamer kunt huren? Dan zit je – volgens de cijfers van Kamernet uit 2019 – in Enschede goed met een gemiddelde van 329 euro. De kamerprijs per vierkante meter is daar 20,78 euro. Alleen in Deventer (20,03) en Leeuwarden (20,58) is de vierkante meter prijs lager. Kijk je naar het gemiddelde van de totale prijs dan zit je in Wageningen voor 331,- euro en in Ede voor 338,- euro ook nog goed.

feiten en cijfers duurste studentensteden

Duurste studentensteden

Amsterdam is de duurste stad om op kamers te gaan, blijkt uit cijfers van Kamernet uit 2019. Daar betaal je gemiddeld 611 euro voor een kamer. Ook het bedrag per vierkante meter ligt hier het hoogst met 41,63 euro. Rotterdam staat met 515 euro en 29,63 euro per vierkante meter op de tweede plaats. In Haarlem is een kamer gemiddeld 488 euro, maar de vierkante meter prijs in Utrecht ligt met 28,45 euro dan weer hoger.

feiten en cijfers studentensteden meeste

Meeste studentenhuishoudens

Nieuwsgierig naar waar je de meeste studentenhuishoudens treft? Het CBS heeft in 2018 bekendgemaakt dat in Wageningen maar liefst een kwart van de bevolking een uitwonende student is. In Groningen is dat 22%, in Delft 19%. Een opvallende naam is Terschelling, waar 16% van de inwoners studeert. Hoe dat kan? Hier bevindt zich een vestiging van de Maritieme Academie Holland.

feiten en cijfers beste studentensteden

Beste studenten­kamersteden

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt jaarlijks een ranking van steden die het beste woonbeleid hebben voor studenten. Hoe gaan deze steden om met huisvesting, rechten en informatievoorziening. Naar huurprijzen en kwaliteit van de woningen is hierbij niet gekeken. De top 3 van de beste studentenkamersteden bestaat uit Maastricht, Amsterdam en Nijmegen.