Je studie uitkiezen, boeken kopen én…. Een studentenkamer vinden. Als je dit jaar gaat studeren en daarbij op kamers wil, is het je vast niet ontgaan. Stijgende huurprijzen voor steeds minder vierkante meters, een tekort aan studentenwoningen en dan toch maar bij je ouders blijven wonen. Wil je een studentenkamer in de stad waar je studeert? Denk dan hier aan!

Maak gebruik van je netwerk

Laat iedereen in je omgeving weten dat je een studentenkamer zoekt. Familie, vrienden, kennissen, je buurvrouw en zelfs de caissière in de supermarkt als je er mee aan de praat raakt. Je weet nooit wie je de gouden tip bezorgd.

Social Media!

Onderschat de kracht van social media niet. Plaats – uiteraard – een oproepje op je eigen Facebook/Instagram/Twitter, maar word ook lid van groepen. Op Facebook heb je bepaalde groepen ‘studentenwoning Amsterdam’ of ‘ik zoek/bied een woning aan’, bijvoorbeeld.

Websites

Er bestaan verschillende websites waarop kamerverhuurders zich aanmelden. Hierop kun jij je als woningzoekende inschrijven en kun je gemakkelijk filteren op stad, prijs en huisgenoten. Je ziet direct de foto’s en weet zo waar je aan toe bent.

Tijdelijke kamer

In sommige grote steden, zoals Amsterdam, zijn er hotels die tijdens de zomer dienen als hotel, maar in de rest van het jaar als studentenkamer. Nadeel: deze kamers zijn relatief duur en je moet in de zomer dus je kamer verlaten. Leuk: overal in het hotel zitten studenten, wat betekent dat je je altijd omgeeft tussen leeftijdsgenoten in hetzelfde schuitje. Party!

Antikraak

Ben je bereid risico te nemen? Dan kun je antikraak gaan wonen. In veel studentensteden staan gebouwen klaar voor de sloop of voor renovatie. Tot dat gebeurt kun je hier vaak voor een prikkie wonen. Nadeel: je weet nooit wanneer je er uit moet en dat kan van de een op de andere dag zijn.

Zelf huren

In je eentje is het waarschijnlijk niet te betalen, maar ga je met vrienden studeren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om met z’n allen een huis te huren. Nadeel: je moet vaak drie keer de huur moet kunnen betalen of een bepaald inkomen hebben. In sommige gevallen kunnen je ouders garant staan. Groot voordeel: je woont in je eigen huis met je besties.