Heb jij een thuisstudie gevonden die bij je past? Of ga je weer de schoolbanken in? Dan mag een inspirerende ruimte om te thuis studeren (en te werken) natuurlijk niet ontbreken. Doe je voordeel met onze tips.

Licht

Van een frisse, lichte ruimte krijg je energie. Heb je een donkere zolder ter beschikking, dan kun je een dakraam (laten) plaatsen. Behoort dit (financieel) niet tot de mogelijkheden, dan zijn er ook minder ingrijpende trucjes om een ruimte lichter te laten lijken. Hang bijvoorbeeld een spiegel tegenover het raam of een lamp; dan schijnt die zo extra (dag-)licht de ruimte in. En ook glanzende oppervlakken – zoals een hoogglans tafel – wekken de illusie van meer licht. Je maakt het af met accessoires met een subtiele glans. 

Planten

Zet op je werkplek ook een paar planten neer. Die zorgen niet alleen voor een vrolijke, rustgevende sfeer. Ze zuiveren ook de lucht en verhogen het zuurstofgehalte.

Kale wand

Heb je een kale wand over? Past er op dat stuk net geen bureau? Wist je dat je een wandbureau eenvoudig zelf kunt maken van multiplex? Het frame kun je gewoon zelf bouwen. Niet zo handig met een zaag, dan laat je plaatmateriaal en regels gewoon op maat zagen. Hoef jij het alleen nog maar in elkaar te timmeren en aan de wand te bevestigen. Maak aan de achterzijde grote opbergbakken in dezelfde stijl, zodat je je spullen gewoon kunt laten liggen.

Beeldscherm

Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat. Heb je alleen een laptop, zorg dan voor een draadloze muis en toetsenbord. Je kunt je laptop dan op een stapel boeken zetten (of een speciale standaard aanschaffen), zodat het scherm op de juiste hoogte te zien is.

Gezond zitten

Als je lang moet zitten om te studeren, zorg dan dat je gezond zit. Een ergonomisch verantwoorde bureaustoel en zelfs een zit-sta-bureau zijn dan ideaal. Heb je daar geen ruimte voor? Let dan op hoe je zit: zorg dat je met je voeten plat bij de grond kunt en je benen in een hoek van 90 graden staan. Je bovenbenen moeten dan horizontaal zijn. Zit er ruimte – ongeveer een vuistdikte – tussen je knieholte en de voorkant van de zitting? Dan zit je helemaal goed. Bij voorkeur heeft de stoel waar je op zit armleggers, zodat je je armen kunt ontspannen. Het werkblad van de tafel of het bureau waar je aan zit, moet op gelijke hoogte met de armleggers zijn.

Bewegen

Voldoende afwisseling en beweging zijn ook belangrijk. Moet je dus wat lezen, dan mag je best op de bankhangen met je studieboek. Overleggen met een klasgenoot of een college digitaal volgen; dat kun je ook al staande doen.

Koptelefoon met noise-cancelling

Is het toch lastig om een plekje voor jezelf te creëren, dan mag een koptelefoon met noise-cancelling echt niet ontbreken. Ruziënde kinderen? Zingende huisgenoten? Of een partner die zijn of haar favoriete film door het huis laat knallen? Al het geluid om je heen wordt gefilterd, waardoor je in je eigen bubbel verblijft.

Koffie

Zorg dat je daarnaast een koffiezetapparaat in de buurt van je studieplek hebt. Van de cafeïne in de koffie word je alerter. Het verbetert je aandacht en je geheugen. Die positieve effecten zijn al na één kopje koffie waar te nemen in individuele hersencellen, zo blijkt uit onderzoek van Amber Kerkhofs en Huib Mansvelder van de Vrije Universiteit van Amsterdam en hun Portugese collega’s.

Tuinhuis

Zijn alle kamers in huis benut, maar heb je wel een ruime tuin? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een tuinkantoor. Die heb je in verschillende soorten en maten, waarbij het wel belangrijk is om te letten op de hoeveelheid licht dat binnenvalt én op hoe-ie geïsoleerd is. Je wil er in de winter ook heerlijk kunnen zitten.