Pepijn Lanen over het nieuwe album van de Jeugd van Tegenwoordig, vader zijn en zijn studententijd

Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen (35) ken je waarschijnlijk van De Jeugd van Tegenwoordig. Naast rapper is hij schrijver van twee boeken en is hij vader. Voor het succes van de Jeugd was hij student Rechten en later Europese Studies. Watskeburt? “Na de middelbare school nam ik een jaar vrij, toen ben ik gaan reizen. Ik wist dat ik wilde studeren en naar Amsterdam wilde verhuizen, maar wat ik wilde studeren wist ik niet. Ik ben eigenlijk gaan studeren, zodat ik in Amsterdam kon wonen en niet omdat ik heel enthousiast was over de studie Rechten ofzo”, vertelt de rapper.

Je ging van Rechten, naar Europese Studies, naar rapper en schreef ook nog twee boeken. Bijzondere loopbaan. Hoe is dat zo gelopen?

“In het eerste jaar Rechten haalde ik op twee vakken na helemaal niets. Sommige vakken waren zo extreem saai en ingewikkeld. Dat doet de Universiteit van Amsterdam volgens mij expres. Op die manier maken ze een schifting tussen mensen zoals ik, die het eigenlijk niet weten maar wel iets willen doen, en de echte dedicated mensen. Dat is dus goed gelukt.”

Als je maar twee vakken haalde bij je studie Rechten, sloeg je dan wel eens studieboeken open?

“Het was een combinatie van op mezelf gaan wonen, de stad ontdekken, uitgaan en het feit dat een aantal vakken me niet lagen. Als ik naar college ging probeerde ik echt wel op te letten, maar dat was áls ik erheen ging. Ik ging lang niet altijd. Het leven vond ik te leuk. De stad en de grote mate van vrijheid die ik ervaarde. Er was zoveel om te ontdekken.”

© Texas Schiffmacher

Hoe kwam je uiteindelijk bij Europese Studies?

“Tijdens dat jaar Rechten had ik zelf ook wel door dat het hem niet ging worden. Dus oriënteerde ik me op wat ik dan wel leuk vond en wat dichter bij me stond. Zo kwam ik bij Europese Studies. Dat heb ik een jaar gedaan en daar haalde ik – in tegenstelling tot het jaar ervoor – op één na, alle vakken. Van dat vak mocht ik het tentamen niet maken omdat ik een aantal lessen gemist had. Ik moest een heel jaar wachten om het tentamen te mogen maken, maar mocht wel alvast wat tweedejaarsvakken volgen. Het halen van het eerstejaars vak viel in de tijd dat de Jeugd begon. Ik heb het paper voor in de kleedkamer van het televisieprogramma van Jörgen Raymann geschreven. Ingeleverd, voldoende gehaald en toen heb ik de stekker uit de studie getrokken.”

Het is logisch dat je gestopt bent met je studie in de tijd dat je doorbrak met de Jeugd, hoe denk je over die keuze als je erop terug kijkt?

“Ben tevreden met hoe het gelopen is. Als ik mijn studie wel had afgemaakt en de Jeugd en dingen die daaruit voort gekomen zijn niet waren gebeurd, had ik nog niet veel gehad aan de studie at this moment and time. Ik weet niet wat voor werk ik had kunnen vinden. Het is niet dat ik dan alsnog chirurg, advocaat of notaris had kunnen zijn; iets waar je altijd een goede boterham in kan verdienen.”

Als student woonde je op kamers, hoe ging dat?

“De kamermarkt was toen wat de huizenmarkt nu is. Alles was heel duur en ik kon niks vinden. Mijn eerste kamer was op een woonboot bij de Houthavens, daar heb ik een paar maanden gewoond maar toen moest ik er uit. Mijn broer woonde toen al in Amsterdam-West en gelukkig kon ik daar altijd op de slaapbank crashen. Ondertussen kreeg ik een vriendinnetje waar ik regelmatig bleef slapen. Ik heb ook nog wel andere woningen gehad waar ik dan weer twee tot drie maanden zat met al mijn zooi. De eerste steady woonruimte was in de Vinkestraat achter de Haarlemmerdijk. Dat was pas na iets meer dan een jaar in Amsterdam.”

Inmiddels heb je in New York gewoond, ben je getrouwd en heb je twee kinderen. Wat is je relatie met New York?

“Van 2015 tot 2016 heb ik in New York gewoond met mijn vrouw en zoontje. We gaan er nog wel vaak heen, toevallig binnenkort voor een maand. Mijn schoonmoeder en de twee jongste zusjes van mijn vrouw wonen daar, dus die gaan we bezoeken. Ik hoop daar een beetje te kunnen schrijven.”

Zijn er nummers waarvan je hoopt dat je kinderen ze nooit horen?

“Mijn dochter is zes maanden en mijn zoon wordt in mei drie. Ze horen mijn muziek, maar het maakt niet uit of daar naar luisteren of het geluid van de wasmachine; ze vinden alles nog fantastisch. Als ze groter zijn mogen ze al mijn muziek luisteren, ik ben overal trots op.”

© Texas Schiffmacher

Jullie album ‘Luek’ is net uit, schrijf jij als boekenschrijver ook hiervoor de meeste nummers?

“Absoluut niet, het schrijven doen we allemaal zelf. We proberen altijd eerst het thema voor een nummer over een te komen en daar een refrein uit te kristalliseren. Als we dat hebben, schrijft ieder z’n eigen couplet. Natuurlijk helpen we elkaar. Maar als je iemand iets hoort zeggen – op het refrein na – heeft diegene dat zelf geschreven.”

Iedere artiest zegt over zijn laatste album ‘dit is mijn beste album’, vind jij dat ook van ‘Luek’?

“Zeker, maar dat is ook logisch. Als je schrijft vanuit je eigen leven, wat voortdurend onderhevig is aan veranderingen, krijg je altijd andere albums. Dit album geeft dus een beter beeld van wie we zijn als mensen dan het vorige album, omdat we nu nog meer mens zijn dan daarvoor.”

Ben je over 5 jaar rapper, schrijver, een combinatie of ben je er nog niet mee bezig?

“Natuurlijk denk ik er wel over na. Maar als ik één ding geleerd heb is het dat ik wel van alles kan willen en prognoses voor de toekomst kan maken, alleen dat heeft niets met de realiteit van doen. Het leven gaat zoals het gaat. Als ik het kan plannen? Dan wil ik miljarden. Het maakt me niet uit waar ze vandaan komen.”

Tot slot: wat zou je als tip geven aan iemand die bijna gaat studeren?

“Bereid je voor. Ik heb me 0 voorbereid en dat is zonde van de tijd en het geld; zeker in het huidige klimaat. Zorg ervoor dat als je ergens aan begint je het gevoel hebt dat het een goed idee is en niet een soort consensus naar iemand anders. En verder: geniet! Als je gaat studeren, ga dan ook studeren. Ga naar de colleges en doe je best. Je hoeft echt niet de hele tijd alleen maar in de boeken zitten, je mag ook gewoon de tijd nemen om te groeien als persoon en experimenteren met wat je wel en niet lekker vindt. Maar onthoud dat het een voorrecht is om te mogen leren. Als je iets hebt uitgekozen wat echt bij je past, is het heel tof om te kunnen leren. Het is een manier om jezelf als persoon te kunnen verbreden.”


In 2005 braken ze door bij het grote publiek met de hit ‘Watskeburt’. Sindsdien is de Jeugd van Tegenwoordig, met rappers Vieze Fur, Willie Wartaal, Faberyayo en vaste producent Bas Bron, niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphopscene.

Maar rapper Faberyayo, Pepijn Lanen, is niet ‘slechts’ onderdeel van De Jeugd van Tegenwoordig. Hij heeft ook een aantal (solo)albums uitgebracht en schreef twee boeken. In 2008 verscheen internationaal album ‘Flage’ die hij maakte samen met Piet Parra en Rimer London. De groep noemt zichzelf Le Le. Hun bekendste nummer is ‘Skinny Jeans’ (inderdaad, die ene van ‘één, twee feestjes in m’n Skinny Jeans’). In 2012 en 2015 brachten ze nog twee albums uit, namelijk ‘Partytime’ en ‘Flapped Sadly in Our Faces’.

In 2011 bracht hij samen met rapper Sef en Spacekees het album ‘Ski or die’ uit. Een après-ski mixtape met 15 nummers. In 2015 verscheen met Sef de EP ‘Yous & Yay II: Achtergrondmuziek voor Gearriveerden’, met invloeden van Jazzmuziek. Deze EP kreeg eerder dit jaar een opvolger, namelijk ‘Yous & Yay II: Muzikale ondersteuning voor Fotografen, Modellen en Fotoshoots in het Algemeen’. Daarnaast hebben Sef en Pepijn een succesvolle podcast ‘Yous & Yay: New Emotions’ bij de VPRO. In 2012 ging Pepijn Lanen solo met de plaat ‘Coco’; een ode aan zijn (inmiddels) vrouw.