Australië, Thailand en Vietnam al afgevinkt? Backpacken kan in zoveel meer landen. In samenwerking met de bloggers van Reisjunk.nl stelden wij een lijstje samen met vijf bestemmingen waar je niet zo snel aan denkt. Deze landen zijn uniek, staan garant voor avontuur en een bak levenservaring. Zo kom je nog eens met een goed verhaal thuis.

Hi_Filipijnen4

Filipijnen

Jaarlijks start in september weer een nieuw seizoen Expeditie Robinson. Het decor is 9 van de 10 keer een paradijselijk eiland ergens in de Filipijnen. Dat is niet zo gek want de Filipijnen worden gevormd door in totaal wel 7107 eilanden waarvan vele onbewoond en rijk aan palmbomen, witte stranden en ruige jungles. Dit is de ideale plek voor een avontuurlijke spelshow maar ook zeker voor backpackers die op zoek zijn naar schitterende natuur in combinatie met een onwijs gastvrije cultuur. Dat je in Zuidoost-Azië de tijd van je leven kunt hebben is al tijden geen geheim meer, maar veel mensen vergeten vaak de Filipijnen. De bevolking is nog vriendelijker dan die van Myanmar en zelfs als je wilt surfen is dit the place to be. Doordat de Filipijnen zo’n 350 jaar een kolonie zijn geweest van zowel Spanje als de Verenigde Staten, spreekt bijna iedereen behoorlijk goed Engels en is ruim 80% katholiek. Wat je zeker niet mag missen is de expeditie tussen El Nido en Coron. Met een klein bootje en een groepje avonturiers vaar je in drie dagen langs bounty eilanden, lagunes en de mooiste plekken om te snorkelen of te duiken. Je gaat helemaal back to basic en vangt je eigen vis, slaapt in een tentje op een verlaten strand en zal het moeten doen met de verlichting van de helderste sterrenhemel die je ooit gezien hebt. Dit is pas echte luxe!

Jordanië is de perfecte bestemming voor wanneer je niet lang de tijd hebt maar wel op zoek bent naar avontuur. In een dag of tien kun je hier al een te gekke backpacktrip maken. Het is slechts zo’n vijf uur vliegen vanaf Amsterdam en je zit meteen in een totaal andere wereld. Natuurlijk door de Arabische cultuur, maar ook door de overweldigende natuur. Je kunt er klimmen door canyons met watervallen in Wadi Mujib, drijven op de Dode Zee, verdwalen door de oude stad Petra en geweldig duiken in de Rode Zee. Het land zal je zeker verbazen. Er zijn bovendien zeer weinig toeristen en dus is het bij alle highlights lekker rustig. Bezorgd over de ‘politieke onrust’ in de buurlanden? In Jordanië zelf zul je weinig tot niets merken van de nasleep van de ‘Arabische lente’. No worries.

Een echte aanrader is te overnachten in een bedoeïenenkamp in de Wadi Rum woestijn. Je krijgt een kijkje in deze bijzondere leefstijl en slaapt in eenvoudige tenten op de mooiste locatie. Maak in de nacht vooral een wandeling door de woestijn. De kans is groot dat je nog nooit zoveel sterren bij elkaar hebt gezien. Ook het eten is heerlijk in Jordanië. Wil je meteen de Arabische smaken proberen dan kun je mezza bestellen. Dit zijn een soort Arabische tapas met brood en schaaltjes vol salades en dips, waaronder hummus, baba ganoush en tabouleh. Als backpacker moet je rekenen op een gemiddeld dagbudget van zo’n €40. Kortom, wil je in korte tijd een bijzonder land bezoeken zonder al te veel geld kwijt te zijn, dan is Jordanië een droombestemming.

India

In India verveel je je nooit. Op elke straathoek is wat te zien of te beleven. Niets is hier hetzelfde als ‘thuis’. De mensen denken er anders, doen er anders. Kleuren en geuren zijn anders. Overal lopen koeien op straat en slingeren apen aan boomtakken. En ja, er rennen ook ratten rond. Overal waar je komt staren er zo’n twintig mensen naar je alsof ze nog nooit iemand uit Europa hebben gezien. Het eten is geweldig en tegelijkertijd levensgevaarlijk. Bij elke maaltijd voelt het alsof je Russische roulette aan het spelen bent. De kans is groot dat je minimaal één keer stevig ziek zult worden en ga er ook maar vanuit dat je zo af en toe opgelicht wordt. Al is het vaak maar voor een paar euro. Dit klinkt vast niet als een plek waar je graag op vakantie wil. Op vakantie gaan moet je hier namelijk ook zeker niet doen. Je gaat naar India om levenservaring op te doen. Het echte backpacken, niet voor watjes! Om je te verbazen over andere culturen en te genieten van al die momenten waarbij je alleen maar kan denken ‘what the &#^$ gebeurt hier’. Om hele nieuwe smaken te ontdekken en waarschijnlijk tegelijkertijd een hele andere kant van jezelf te ontdekken. Hier moet je al je ideeën en rituelen loslaten en je volledig overgeven aan het land. Avontuur is hier gegarandeerd en het heeft alles te bieden: van besneeuwde bergen tot gigantische woestijnen en alles ertussenin. Je kunt in India op safari om tijgers te spotten, shoppen in drukke steden, hike-tochten maken en heerlijk ontspannen aan het strand. Durf jij het aan?

Hi_Ecuador

Ecuador

Ok, als we eerlijk zijn is de kust van Ecuador niet het mooiste plekje op aarde. Droogwoud (wel heel bijzonder overigens want een van de meest bedreigde tropische wouden ter wereld), zandweggetjes en wantrouwige bewoners. Maar ook witte stranden, helblauwe zee en wie niet te bijdehand doet zal met open armen worden ontvangen in de tientallen vissersdorpjes. Een unieke ervaring, want zeg nou zelf: ooit met honderd vissers en hun gezin ontbeten op het strand? Aan de Ruta del Sol in het zuidwesten van Ecuador, is het dagelijks ritueel. In het stadje Puerto López bijvoorbeeld. Terwijl de mannen hun houten bootjes gereedmaken voor de vaart, klappen de vrouwen hun kampement op. Immers, op een lege maag kan niet worden gewerkt. Geen dikke biefstukken op de zelfgemaakte barbecues, maar verse vis, bananen en rijst. Ondertussen vermaken de kinderen zich met hout, touw en het gooien van zandballen.

In de jaren zeventig hadden hippies al door dat het er relaxed aan toe gaat in Ecuador. Vooral het plaatsje Montañita transformeerde tot een hangplaats en heeft vandaag de dag nog steeds dat stempel. Reden: ideale rechtsdraaiende surfgolven. Van over de hele wereld komen beachboys hun plank op het water leggen, omringd door zonaanbidsters, wannabe’s en groupies. Maar het gehucht is meer dan alleen een surfparadijsje. ’s Avonds kan er tot zeer laat worden gefeest in de tientallen barretjes. Probeer deze bruisende plek in het weekend te vermijden, want dan komen de rijkeluiskinderen uit de stad Guayaquil met hun dikke jeeps het strand oprijden. Gewapend met een luide muziekinstallatie worden om 11.00 uur ’s ochtends de eerste kratten bier uit de achterbak geladen. Dan is er weinig terug te vinden van de relaxte sfeer.

Hi_Ethopie

Ethiopië

Een homogeen, niet-dynamisch stuk aardkorst dat bewoond wordt door arme, hongerige pechvogels; Afrika lijkt voor sommige mensen één groot derdewereldland. Wie heeft gereisd door dit continent weet gelukkig dat de mooiste reiservaringen juist daar te vinden zijn. Dit geldt ook voor Ethiopië, cultureel gezien een van de meest eigenzinnige bestemmingen van Afrika. Het land is nooit gekoloniseerd of benaderd door Westerse missionarissen, hierdoor heeft Ethiopië haar unieke cultuur weten te behouden. Een cultuur die bij relatief weinig toeristen bekend is en daarom wordt Ethiopië ook maar weinig bezocht. Ramvolle jeepsafari’s of hypermoderne resorts hoef je er niet te verwachten. Het is het contact met de lokale bevolking en hun gewoontes wat het land zo speciaal maakt. Dit merk je bijvoorbeeld aan het Amhaarse alfabet, dat met haar 231 kriebelige letters absoluut onleesbaar is. Het is in Ethiopië taboe om in je eentje te eten, dus soloreizigers hebben al snel contact. Gerechten als injerra (zuurdesempannenkoek met saus) en kitfo (rauw vlees) zijn dé gerechten voor grensverleggers. Kijk niet vreemd op als je tafelgenoot je probeert te voeren, dit is een teken van gastvrijheid. Cultuurshock? Vrijwel zeker. Ervaring voor het leven? Nou en of!

Voor een optimale kennismaking met Ethiopië moet je naar het zuiden of het noorden reizen. In het zuidwesten vind je de Omovallei met haar tijdloze dorpjes en tientallen stammen die langs de rivier de Omo leven. Natuurliefhebbers reizen naar het noordwesten, richting het Simiengebergte en de zwavelkleurige Danakildepressie (de warmste plek op aarde). Ook vind je hier het Tanameer en de rotskerken bij Lalibela, die zeker rond de Ethiopisch-orthodoxe feestdagen indrukwekkende rituelen herbergen. Een prachtige afsluiter van een onvergetelijk ‘vergeten’ land.

Tekst: Greg Gerrits, Rik Jongenelen, Annemarie van de Weert
Bron: www.reisjunk.nl