Als student moet je vaak voor het eerst van je leven je eigen pot koken. Een heel gedoe, elke dag weer iets nieuws op tafel zetten. Leonie ter Veld begon in haar studententijd het blog ‘gewoon wat een studentje ’s avonds eet’, zoals ze zelf omschrijft: “een blog voor als je inspiratie nodig hebt voor het avondeten.”

Zelf vindt Leonie ter Veld sushi het allerlekkerst, dit maakt ze alleen niet zelf klaar, dat laat ze liever aan de professionals over. Haar blog ‘gewoon wat een studentje ’s avonds eet’ is dan ook niet bedoeld voor culinaire hoogstandjes. “Toen ik het blog in 2011 oprichtte was ik nog bezig met mijn opleiding Interactieve Media, die ik in 2012 heb afgerond. Toen en nu nog steeds hou ik van lekker eten en probeer ik graag nieuwe recepten uit. Deze ben ik op mijn blog gaan verzamelen.” Haar recepten sloegen aan, momenteel heeft haar blog 90.000 unieke bezoekers per maand. Leonie is hier zelf zeer trots op. “Eigenlijk vertel ik iedereen die het horen wil wel iets over mijn blog.”

In 2014 is naar aanleiding van haar blog een gelijknamig kookboek uitgebracht. Waar andere schrijvers maandenlang moeten leuren bij uitgevers had zij het geluk dat verschillende uitgevers stonden te springen om dit kookboek uit te geven. Uiteindelijk is ze voor uitgeverij Brandt gegaan. “Met die mensen had ik gewoon de beste klik.” En alsof dit nog niet mooi genoeg is, ook voor een tweede boek is ondertussen de handtekening gezet. Dat zal later dit jaar uitkomen.

Fotolia_93688494_Subscription_Monthly_M

Budgettip
Hoewel ze zelf dagelijks haar boodschapjes doet, raadt ze studenten aan om de boodschappen bijvoorbeeld op maandagmiddag in één keer te doen. “Maar ik heb zelf heel erg dat ik spontaan ergens zin in heb, het werkt dan niet om al mijn boodschappen in één keer te doen.” Zo had ze de avond van dit interview heel erg zin in makreel. “Volgens mij heb ik nog nooit eerder makreel klaargemaakt dus dat was nog een uitdaging.”
Hoewel het stukken duurder is om per dag boodschappen te doen dan vooruit te plannen voor de hele week, praat Leonie dit voor zichzelf goed. “Ik moet immers bloggen, dus ik moet wel enthousiast zijn over wat ik klaarmaak en vervolgens eet.”

Een gevaar van dagelijks boodschappen doen is dat je niks plant en dus ineens zit met een halve broccoli of drie moten zalm. Gelukkig heeft Leonie ook hier een tactiek voor: “De volgende dag zorg ik dan gewoon dat ik die restanten combineer met iets waar ik die dag zin in hebt. Zo blijft het altijd vernieuwend en gooi ik weinig weg.” Zit je als student met restjes, dan heeft Ter Velds blog een handige zoekfunctie. Heb je een halve broccoli over? Tik het woord in en je krijgt een lijst met recepten.

Trotse familie
Half februari, wanneer dit interview plaatsvindt, heeft Leonie net haar baan als hoofdredacteur van vrouwen.nl opgezegd. Nu kan ze zich volledig focussen op haar blog en de werkzaamheden die daarbij horen. “De opbrengst van mijn boek(en) en de advertorials en banners op mijn blog leveren nu genoeg op om van te leven. En daarnaast zit er zoveel meer potentie in het blog die ik er nu nog niet uithaal.”
Ze is wel even nerveus geweest over de reactie van haar ouders op haar idee om fulltime te gaan bloggen. “Ik kom uit Assen en voor mijn familie was het bijhouden van een blogje in Amsterdam een ‘ver van hun bed show’. Gelukkig begrijpen ze ondertussen wat het blog inhoudt en zijn ze trots dat ik er mijn brood mee kan verdienen.” De vader van Leonie is leerkracht en zijn leerlingen vinden het geweldig om over het blog van zijn dochter te horen.

Overigens komen de verhalen van mislukte recepten ook gewoon op het blog. “Het is heel leuk, mensen reageren dan met tips uit hun eigen ervaringen om het recept te verbeteren.” En op deze manier komen er ook weer nieuwe recepten tot stand. “Die kunnen bijvoorbeeld in het nieuwe boek geplaatst worden.” Bij het eerste boek maakte Leonie alleen gebruik van recepten waar ze al eerder over geblogd had, “en daar heb ik uit verschillende hoeken wel kritiek op gehad.”

Gelukkig is dit maar een kleine groep, uiteindelijk gaat het Leonie erom dat zowel zijzelf als haar lezers lekker eten. “Als ik even geen inspiratie heb ga ik voor een lekkere, maar makkelijke pasta of een ander Italiaans gerecht. Naast dat dit zomaar klaar is, is het vooral heel erg lekker!”

Tekst: Charlotte Penders